witam
przy wymianie uszczelek mechanik mi mówił że chyba coś pompa wody zaczyna puszczać, dzisiaj zauważyłem na dole silnika w okolicach czujnika ciśnienia oleju pojawił się płyn chłodniczy
mam pytanie czy można jeszcze tak chwile pojeździć czy lepiej nie zwlekać wymieniać odrazu i czy to na 100% może być pompa czy i jak to można sprawdzić
[A6 C4] [2.6 ABC] pompa wody
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Na Twoim miejscu nie zwlekał bym bo nie nadążysz dolewać płynu. Kiedyś w 2.8 AAH puściła mi pompa i cały silnik mi zarzygało płynem.
Jak rozrząd ma już jakiś tam przebieg, to najlepiej zmienić od razu pasek. Rolka, napinacz do weryfikacji, ale też lepiej zmienić jak już wszystko będzie na wierzchu. Do tego silnika nie są aż drogie te części. Za to pompę bym już radził kupować w ASO albo zamiennik HEPU. Mój SKF rozleciał się po 47 tys.km. W ASO jak dasz starą ori to nową dostaniesz za nie więcej niż 300zł. A warto bo ta serwisowa i 150-200kkm przejedzie bez szwanku...
Jak rozrząd ma już jakiś tam przebieg, to najlepiej zmienić od razu pasek. Rolka, napinacz do weryfikacji, ale też lepiej zmienić jak już wszystko będzie na wierzchu. Do tego silnika nie są aż drogie te części. Za to pompę bym już radził kupować w ASO albo zamiennik HEPU. Mój SKF rozleciał się po 47 tys.km. W ASO jak dasz starą ori to nową dostaniesz za nie więcej niż 300zł. A warto bo ta serwisowa i 150-200kkm przejedzie bez szwanku...
S6 C4 4.2 V8 AEC sedan automat - jest
S6 Plus C4 4.2 V8 AHK Avant quattro manual - jest
S6 Plus C4 4.2 V8 AHK Avant quattro manual - jest