[ A6 C5] Czujnik układu kierowniczego - do czego służy ?
[ A6 C5] Czujnik układu kierowniczego - do czego służy ?
Witam, posiadam a6 c5 quattro 2,5 tdi z 2000r, ostatnio przeszla regeneracje ukladu kierowniczego 4x, i po tych 4 razach nie ma efektu, blokuje kierownice w prawo, gdy samochod stoi w miejscu jest wszystko w porzadku, jednak mam male pytanie, do ukladu kierowniczego jest wpiety czujnik, od czego on sluzy ? czujnik esp i abs sa obok kol, wiec od czego jest ten podlaczony do ukladu, czy moze on miec jakies powiazanie z tym ze nie dziala dobrze wspomaganie ? dodam ze pompa tez przeszla regeneracje, oraz ze plyny do wspomagania zostaly wymienione na seryjne 004000 bo 002000 juz nie sa produkowane. Wszystkie weze zostaly przeczyszczone ze starego plynu oraz ze cisnienie powrotne jest. Prosze o odpowiedz i dziekuje.
blokuje kierownice w prawo, to znaczy, gdy samochod stoi w miejscu kierownica moge krecic w lewo i prawo leciutko, jednak gdy zaczynam jechac po paru sekundach kierownica w lewo skreca zajebiscie delikatnie a jak chce skrecic w prawo musze uzyc wiecej sily, chodzi ciezej jakies 10x od skretu w lewo. Mnie i mechanikowi juz rece opadaja, nie mamy zielonego pojecia co jest grane 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Czujnik układu kierowniczego - do czego służy ?
w przekladni ten niby czujnik?tswvola pisze:Witam, posiadam a6 c5 quattro 2,5 tdi z 2000r, ostatnio przeszla regeneracje ukladu kierowniczego 4x, i po tych 4 razach nie ma efektu, blokuje kierownice w prawo, gdy samochod stoi w miejscu jest wszystko w porzadku, jednak mam male pytanie, do ukladu kierowniczego jest wpiety czujnik, od czego on sluzy ? czujnik esp i abs sa obok kol, wiec od czego jest ten podlaczony do ukladu, czy moze on miec jakies powiazanie z tym ze nie dziala dobrze wspomaganie ? dodam ze pompa tez przeszla regeneracje, oraz ze plyny do wspomagania zostaly wymienione na seryjne 004000 bo 002000 juz nie sa produkowane. Wszystkie weze zostaly przeczyszczone ze starego plynu oraz ze cisnienie powrotne jest. Prosze o odpowiedz i dziekuje.
w przekladni mozesz miec uklad servotronic odpowiedzialny za to ze jadac z wieksza predkoscia zwezka zmniejsza moc wspomagania (mozna powidziec ze to taki zawor) odpowiedzialny za niego jest przekaznik z nr 605. Moze zrob mostek na nim i zobacz czy bedzie ok caly czas.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
moze na poczatek sproboj wyjac ten przekazniktswvola pisze:dokladnie, znajduje sie on w przekladni, czyli Axe mowisz zeby mostek zrobic, zobacze, moze i to by pomoglo, gorzej jak nie pomoze
podejrzewam ze bedzie na maxa otwarty i bedzie dzialala przekladnia tak jak np u mnie bez tego servotronica
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
aha no dobra, a jak bedzie wygladala jazda z predkoscia po 100km/h i w gore ? skoro przy odlaczonym chyba kierownica bedzie chodzila ciagle tak jak piorko ?
[ Dodano: 2011-04-21, 07:27 ]
tzn mowisz mi tak, wciasc odciac czujnik i kable zapewne dwa zaizolowac ze soba i sprawdzic co bedzie sie dzialo tak ?
tzn mowisz mi tak, wciasc odciac czujnik i kable zapewne dwa zaizolowac ze soba i sprawdzic co bedzie sie dzialo tak ?
-
- Forum Audi A6 / A7
normalnie bedize chodzila tak jak u mnie kwestia przyzwyczajeniatswvola pisze:aha no dobra, a jak bedzie wygladala jazda z predkoscia po 100km/h i w gore ? skoro przy odlaczonym chyba kierownica bedzie chodzila ciagle tak jak piorko ?
narazie zrob diagnoze potem zobaczysz czy przekaznik kabel czy zawor jak poszukam schematu
nie - albo odepnij czujnik albo zrzuc oslone spod kierownicy i wyjmij przekaznik z numerem 605 - zalezy co latwiej Tobie zrobic.
nic nie tnij nic nie mostkuj narazie
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
z tego co pamietam do przekaznika nie dochodza zadne linie diagnostyczne wiec moglo nic nie pokazac na vag'utswvola pisze:ok, odlacze w takim razie przekaznik pod kierownica, zobaczymy czy pomoze to cos, samochod rowniez podlaczalem pod komputer, bledow zadnych nie bylo, zerkniemy co z przekaznikiem
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
a wiec tak, przekaznik 605 odlaczal mechanik, niestety nie dalo to zadnego rezultatu, zaworek powrotny do pompy wspomagania zostal wymieniony, pompa wraz z przekladnia zregenerowana, co dalej ?
[ Dodano: 2011-04-22, 16:43 ]
Temat moze zostac zakonczony
Dzisiaj rano wyskoczyl mojej zonie gosc w ktorego wpakowala
naszczescie nie jest to jej wina tylko goscia, wieczorkiem wrzuce fotki jak ladnie wyglada 

[ Dodano: 2011-04-22, 16:43 ]
Temat moze zostac zakonczony

![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)

- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
Te buźki to sarkazm, czy Ty się faktycznie z tej kraksy cieszysztswvola pisze:Temat moze zostac zakonczonyDzisiaj rano wyskoczyl mojej zonie gosc w ktorego wpakowala
naszczescie nie jest to jej wina tylko goscia, wieczorkiem wrzuce fotki jak ladnie wyglada

Mam nadzieję, że ludzie wyszli z tego bez szwanku...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI 140KM