Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 Avant] Odryski i porysowany lakier podczas mycia, ja

Nadwozie
Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 11 kwie 2011, 21:32

nie obraż sie ale śmieszny jesteś ktoś ci bajek nagadał i tyle , moje auto ma 13 lat jest polerowane i niema ani grama rdzy , a jak już komus rdza wychodzi to jestem pewien że auto musiało miec jakąs przygode stłuczke itp , może cie to zdziwi ale ludzie nie tylko audi polerują , tat ama fita punto , tam to nawet cynku niema , a jak jest to znikoma porcjia , polerowałem te auto juz parenaście razy , bo tata chciał zeby ciagle wygladało jak nowe ma je juz 9 lat ani razu nawet stłuczki nie miało , a na aucie ani grama rdzy
Tylko słaba Polska boi się silnego Śląska

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 11 kwie 2011, 21:35

Polerowanie jest to metoda inwazyjna zgadzam sie ale zaden ti-kat nie wchodzi w reakcje z lakierem!

Dam wam glupi przyklad na telefonie .. Samsung omnia porysowany od kluczy ekran... Pasta polerska drobnoscierna 10 min roboty i ekran jak nowy ;]

Po polerowaniu POLECAM woskowanie twardym woskiem :) i nic sie z lakierem nie stanie
zchrobot, ja chce widzieć te twoje auto po umyciu z 5 razy i nienałożeniu wosku koloryzującego ;] pewnie zjechane jak łopata po wykopaniu okopu :P
( nie chce kolegi obrazić, ale nikt i to absolutnie nikt nie poleci ci wosku koloryzującego chyba ze jesteś handlarzem i używasz go przed sprzedażą)

Polerka + twardy wosk i na lakierze nic nie widać
Obrazek

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2000
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Diesel

Post autor: zchrobot » 11 kwie 2011, 21:35

Wujek-West pisze:nie obraż sie ale śmieszny jesteś ktoś ci bajek nagadał i tyle , moje auto ma 13 lat jest polerowane i niema ani grama rdzy , a jak już komus rdza wychodzi to jestem pewien że auto musiało miec jakąs przygode stłuczke itp , może cie to zdziwi ale ludzie nie tylko audi polerują , tat ama fita punto , tam to nawet cynku niema , a jak jest to znikoma porcjia , polerowałem te auto juz parenaście razy , bo tata chciał zeby ciagle wygladało jak nowe ma je juz 9 lat ani razu nawet stłuczki nie miało , a na aucie ani grama rdzy
nie chodzi o to że zaraz będzie miało rdzę po polerowaniu, no ale Ty wiesz lepiej przecież pracujesz z lakiernikami więc uśmiechasz się pewnie jak kolejna osoba co roku płaci Ci po 200zl za świetne odnowienie lakieru :)
pozdr i kończe bo ta dyskusja i tak do niczego nie prowadzi
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 21:38 przez zchrobot, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 11 kwie 2011, 21:36

zchrobot pisze:
Wujek-West pisze:ciekawe jak ty np musisz bardzo uwarzać na elemnty gumowe i plastiki , zeby tym badziewiem tego ni eubrudzić ?? bo z tego co wiem jak od razu tego nie wyczyscisz co nie jest proste to efekt dlugo pozostaje na plastiku a nie na lakierze, widziałem auto ktore byly prawie co rok polerowane w okresie 6,7 lat i nic temu lakierowi ni ebyło , kolego teraz już niema lakierów akrylowych , ze po każdej polerce schodziła jakś warstwa , tylko sa już nowe technologie , ale co ja będe sie rospisywał przeciesz sie nieznam , i od jutra tylko kolorysujacych past będe uzywał i kupie se na rysy magiczny pisak z mango ktory mi je zamaskuje i nic nie będzie widać <rotfl> <rotfl>
Później się dziwić że znajdują się egzemplarze audi w których widać rdze :) i zdziwnie jak to możliwe przecież jest ocynkowane całe :) no ale fachowiec wie lepiej i nie będę się z nim spierał :)
a swoja droga ciekawe czemu musiał być od nowa polerowany co rok jak to polerowanie jednorazowe nie wystarczylo na kolejne 10 lat ? to tylko pozazdroscic corocznemu wydatkowi rzedu 200zl, no ale kazdy robi jak lubi
pozdr
rozumiem ze ty koloryzujaca pasta raz na 5 lat robisz?? czy z 4 razy w roku?? i napewno jej recznie nie nakładasz?? bo przeciesz trzeba to robic kolistymi ruchami i szmatka mogła by uszkodzić lakier?? rozumiem że paste rozpylasz i pózniej ja woda tylko spłukujesz ??

[ Dodano: 2011-04-11, 21:39 ]
gdzie pisze że ja poleruje?? jak już to kolegomz forum i czy napisałem 200zl?? nie napisałem dobra flaszka , a jak juz poleruje komus to tylko z rodziny , bo mi sie niechce mazać z tym bo to dużo roboty , ty se nadal uzywaj swojej pasty i sie ciesz:)

[ Dodano: 2011-04-11, 21:41 ]
Jurek85 pisze:
Wujek-West pisze:Polerowałem już nie jedno auto i nigdy z tym nie było problemu
Widzę że znasz się na temacie. Jakie środki najbardziej do tego polecasz?
Podpowiem że nie mam, ani nie zamierzam (przynajmniej na razie) elektrycznej polerki.

Dwa lata temu przeleciałem lakier "Tempo" - myślałem że mi ręka odpadnie, wyglądało rewelacyjnie, ale efekt szybko minął. Przed urodzinami trzeba wybłyszczeć COOO.
Dam radę ręcznie (kwestia czasu), nie kupię polerki bo się na tym nie znam, wiem że co tanie to drogie. Więc tania odpada, a droga jest za droga (~200 zł).
Wiadomo że recznie niedasz rady i efekt będzie krotko trwały:)
ja jak już polecam paste 3M lekko scierna zielona nakretka
nabłyszczająca zakretka niebieska super efekt daje po polerce scierna pasta

[ Dodano: 2011-04-11, 21:42 ]
P.s tempo to nie za bardzo dobra pasta na metaliczne lakiery

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zchrobot » 11 kwie 2011, 21:42

Wujek-West pisze:
zchrobot pisze:
Wujek-West pisze: rozumiem ze ty koloryzujaca pasta raz na 5 lat robisz?? czy z 4 razy w roku?? i napewno jej recznie nie nakładasz?? bo przeciesz trzeba to robic kolistymi ruchami i szmatka mogła by uszkodzić lakier?? rozumiem że paste rozpylasz i pózniej ja woda tylko spłukujesz ??
nie, raz na 5 lat tego nie robie trochę częściej, ale nie 'trę papierem ściernym' swojego lakieru :) żeby go spolerować za każdym razem.
I to jaki ma polerowanie wpływ na lakier mówił mi ktoś kto pracuje w zawodzie od 25lat więc nie sądze żeby nie znał się na tym co robi a ponadto ma doskonały zakład lakierniczy w łodzi, oczywiście jak klient do niego przyjedzie to przeciez nie powie że coś takiego może miec negatywny wpływ bo przeciez sam siebie zarobku nie bedzie pozbawiał, ale naiwniaków nie brakuje :)

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 11 kwie 2011, 21:45

kolego zchrobot, nie mylisz ty czasem polerowania z matowaniem ??

Przy jakim polerowaniu używa się papieru ściernego ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 11 kwie 2011, 21:46

a kto ci powiedział że przy każdym polerowaniu trzeba matować lakier papierem sciernym?? jezeli twój znajomy to powodzenia życze bo jak by ktos prrzy kazdym razem tak robili to 2 razy polerka i juz bys miał podkład , pApieru uzywasz tylko wtedy jak malujesz i musisz wyciac jakis syfek , lub sa jakieś drobne ryski które sama polerka nie usunie

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zchrobot » 11 kwie 2011, 21:47

Wujek-West pisze:a kto ci powiedział że przy każdym polerowaniu trzeba matować lakier papierem sciernym?? jezeli twój znajomy to powodzenia życze bo jak by ktos prrzy kazdym razem tak robili to 2 razy polerka i juz bys miał podkład , pApieru uzywasz tylko wtedy jak malujesz i musisz wyciac jakis syfek , lub sa jakieś drobne ryski które sama polerka nie usunie
a widzisz że napisałem to w cudzysłowie ? :)
to na tyle ode mnie w tym temacie pozdr

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 11 kwie 2011, 21:49

ok rozumiem cie ty miej swoje przekonania i niszcz se lakier swoj apasta , a my reszta klubowiczów czyli jakieś 98% bedziemy żyli teraz w przekonaniu że zle robimy do swoich furek , ale nadal to będziemy robic :)

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 11 kwie 2011, 21:51

Wujek-West, to kiedy kleimy szybe i polerujemy moje ?? :) to już będą 2x 0,7 jak się nie mylę :D
Obrazek

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zchrobot » 11 kwie 2011, 21:51

Wujek-West pisze:ok rozumiem cie ty miej swoje przekonania i niszcz se lakier swoj apasta , a my reszta klubowiczów czyli jakieś 98% bedziemy żyli teraz w przekonaniu że zle robimy do swoich furek , ale nadal to będziemy robic :)
jakoś na razie widzę tylko Ciebie :) i pozwól że reszta klubowiczów będzie się wypowiadała sama za siebie :)

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 11 kwie 2011, 21:53

zchrobot, wpisz sobie w wyszukiwarce " renowacja lakieru" to zobaczysz ze nie tylko ja i wujo jesteśmy tego zdania :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 11 kwie 2011, 21:54

zchrobot pisze:jakoś na razie widzę tylko Ciebie
czytaj uwarznie co inni tez pisza w tym temacie
zchrobot pisze:i pozwól że reszta klubowiczów będzie się wypowiadała sama za siebie
przepraszam że ci euraziłem lub kogos z forum że sie za kogos wypowiedziałem jest mi niezzmierni egłupio <zalamka>
Max1985 pisze: to kiedy kleimy szybe i polerujemy moje
jak tylko będziesz miał czas kolego :)

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 11 kwie 2011, 21:55

Wujek-West, to trzeba się zgadać na jakimś spocie :)
Obrazek

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zchrobot » 11 kwie 2011, 21:56

Max1985 pisze:zchrobot, wpisz sobie w wyszukiwarce " renowacja lakieru" to zobaczysz ze nie tylko ja i wujo jesteśmy tego zdania :)
ja tylko napisałem to co przekazała mi osoba która wg mnie nie jest laikiem i nie wypolerowała w życiu 2 czy 3 aut jak niektórzy, a wypowiadają się jakby byli znawcami tematu przynajmniej od kilkudziesięciu lat, sam nie jestem autorytetem w tej dziedzinie :) więc nie będę ryzykował swoim życiem aby udowadniać kogoś rację. :) napisałem tylko swoją uwagę w tym temacie i tyle
pozdr

[ Dodano: 2011-04-11, 21:58 ]
Wujek-West pisze:
zchrobot pisze:jakoś na razie widzę tylko Ciebie
czytaj uwarznie co inni tez pisza w tym temacie
oj z ortografią widzę kiepsko :) oczy bolą
czytam uważnie, ale zauważ że jednocześnie kilka osób w tym samym czasie może pisać posty :) i dodawać
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 21:59 przez zchrobot, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja