[A6 C5] Jaki być koszt lakieru (mat) i złotych felg?
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
[A6 C5] Jaki być koszt lakieru (mat) i złotych felg?
pytanko dodatkowe do tematu: czy ktos z Was robił taką przeróbkę i jakie mogą być koszty lakieru z robocizną w przypadku tej matowej (nie wiem,czy to jes brąz) i tych złotych felg?
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 paź 2009, 12:21 przez MR.A6, łącznie zmieniany 2 razy.
Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Jestem lakiernikiem i na moje to chyba normalny lakier bezbarwny tyle ze matowy wiec jego koszt bedzie zblizony do normalnego lakieru chyba ze jest to jakis inny wynalazek
Co do reszty to ciezka przeprawa,nie wiem czy te nadkola mona gdzies kupic,czy moze zamowic w jakiejs firmie tuningowej,nie mam pojecia.Roblem juz spoilery ale pzewaznie to byly z ABS i moge powiedziec ze niemieckie sa spuer jakosciowo ale kosztuja odpowiednio. :mrgreen:
Zywica to raczej nie za bardzo ale za to szeroko stosowana ze wzgledu na cene i latwosc produkcji,jak by sie postarac to mozna nawet domowym sposobem cos "wyrzezbic" :-P
To na fotkach to moja praca (szkoda ze nie audika) z zywicy i wyszlo w miare to
Jak sie dobrze przyjzec to mozan zobaczyc ze niektorych rzeczy nie da sie z zywica zrobic <smuty>

Co do reszty to ciezka przeprawa,nie wiem czy te nadkola mona gdzies kupic,czy moze zamowic w jakiejs firmie tuningowej,nie mam pojecia.Roblem juz spoilery ale pzewaznie to byly z ABS i moge powiedziec ze niemieckie sa spuer jakosciowo ale kosztuja odpowiednio. :mrgreen:
Zywica to raczej nie za bardzo ale za to szeroko stosowana ze wzgledu na cene i latwosc produkcji,jak by sie postarac to mozna nawet domowym sposobem cos "wyrzezbic" :-P
To na fotkach to moja praca (szkoda ze nie audika) z zywicy i wyszlo w miare to

Jak sie dobrze przyjzec to mozan zobaczyc ze niektorych rzeczy nie da sie z zywica zrobic <smuty>
Ostatnio zmieniony 12 paź 2008, 00:58 przez Voytec, łącznie zmieniany 2 razy.
Co do felg sie nie wypowiem bo jak poszukasz to znajdziesz 
A jesli chodzi o lakier matowy to w Austrii nie jest to koszt duzo wyzszy od akrylu.Jest nieco wieksza cena ale nie najdrozsza.Tyle,ze do tego potrzeba porzadnego i to naprawde porzadnego lakiernika.Na macie widac wiecej jak na lakierze z polyskiem.Musi byc malowanie perfekcyjne.Do tego ladne wykonczenie i autko cacuszko.Dosc duzo tu jezdzi matowych aut i ladny efekt jest.Niestety moja zonka sie sprzeciwila bo tez chcialem mat :roll:

A jesli chodzi o lakier matowy to w Austrii nie jest to koszt duzo wyzszy od akrylu.Jest nieco wieksza cena ale nie najdrozsza.Tyle,ze do tego potrzeba porzadnego i to naprawde porzadnego lakiernika.Na macie widac wiecej jak na lakierze z polyskiem.Musi byc malowanie perfekcyjne.Do tego ladne wykonczenie i autko cacuszko.Dosc duzo tu jezdzi matowych aut i ladny efekt jest.Niestety moja zonka sie sprzeciwila bo tez chcialem mat :roll:
jestem Losiem i mam V8
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
victory,bo moje auto viewtopic.php?t=3741 z daleka może jeszcze wygląda,ale z b.bliska po 110ys. po Polsce widać,że zmęczony i już szykuje się delikatna poprawa lakieru,oczywiście jak czas pozwoli,więc jak mam malować całe auto,to zastanawiam się,jak to w życiu by się mialo z takim matowym lakierem,bo cholernie mi się to podoba,ale jak w praktyce,tzn. po ilu kilometrach już by bylo widać pierwsze rysy czy kropki od grysu,piasku...?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2009, 17:59 przez MR.A6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Hmm..jako lakiernik powinienem wiedziec.. :mrgreen:
Wiec u mnie w firmie nie mialem okazji klasc takiego lakieru na aucie , ale np listwy boczne od mesia 140 sec sa wlasnie w polmacie
i takowe byly nieraz u nas malowane.
Fakt ze to liswy,ktore sa narazone wiecej na wszelkiego rodzaju ingerencje niz dach ale byly w miare dobrym stanie.
Mysle ze jak firmowy lakier to nie ma wiekszego wplywu na trwalosc.
U nas jest specjalny dodatek do normalnego lakieru bezbarwnego (wyglada jak zageszczone mleko) i w ten sposob uzyskuje sie rozne poziomy matu,czyli polmatowy czy calkowity mat.
Przedstawione powyrzej auto jest to pelny mat,taki z kolei mozna zamowic juz gotowy a co samej techniki nakladania to nie wiem, normalnie nakladane sa 2 lub 3 warstwy lakieru,ale matu z kolei jedna :mrgreen:
W przyszlym tyg. jade na szkolenie to na 100% cos sie dowiem i napisze :lol:
Wiec u mnie w firmie nie mialem okazji klasc takiego lakieru na aucie , ale np listwy boczne od mesia 140 sec sa wlasnie w polmacie

Fakt ze to liswy,ktore sa narazone wiecej na wszelkiego rodzaju ingerencje niz dach ale byly w miare dobrym stanie.
Mysle ze jak firmowy lakier to nie ma wiekszego wplywu na trwalosc.
U nas jest specjalny dodatek do normalnego lakieru bezbarwnego (wyglada jak zageszczone mleko) i w ten sposob uzyskuje sie rozne poziomy matu,czyli polmatowy czy calkowity mat.
Przedstawione powyrzej auto jest to pelny mat,taki z kolei mozna zamowic juz gotowy a co samej techniki nakladania to nie wiem, normalnie nakladane sa 2 lub 3 warstwy lakieru,ale matu z kolei jedna :mrgreen:
W przyszlym tyg. jade na szkolenie to na 100% cos sie dowiem i napisze :lol:
Wszystko zalezy od firmy jednak.Wytrzymalosc lakieru dobra.Tu na ulice nie sypia piasku tylko drobny zwirek i ogladajac stan aut po zimie nie ma katastrofy.Problem to myjnia.Nie polecam mechanicznych,tylko reczna.Wiem,ze sa zwolennicy myjn automatycznych ale auto na tym cierpi.W sumie przy rzadnym aucie mechaniczna nie jest ok.
Ja skolei pod koniec listopada jade na 2 dniowe szkolenie to sie tez popytam.No chyba ,ze wczesniej technik do nas wpadnie to tez sie dowiem dokladnie co i jak.Tez nie kladlem takiego lakieru no ale ja na tirach pracuje a nie osobowki.Z osobowek to tylko swoje malowalem
Wiem,ze do bazy dodake sie specjalna paste i wlasnie od niej zalezy poziom matu.
Niebawem bede malowal sobie felgi na zime w macie to pocwicze
Ja skolei pod koniec listopada jade na 2 dniowe szkolenie to sie tez popytam.No chyba ,ze wczesniej technik do nas wpadnie to tez sie dowiem dokladnie co i jak.Tez nie kladlem takiego lakieru no ale ja na tirach pracuje a nie osobowki.Z osobowek to tylko swoje malowalem

Niebawem bede malowal sobie felgi na zime w macie to pocwicze

jestem Losiem i mam V8
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Dzis sie co nie co dowiedzialem 
Wiekszosc aut matowych - i teraz uwaga :jest oklejanych specjalna folia!! :shock:
Lakier matowy jest bardzo trudny do polozenie tzn.chodzi o uzyskanie rownego matu na calym elemencie (dlatego juz pisalem wczesniej o jednej warstwie) i lepszy efekt uzyskuje sie w naklejeniu specjalnej folii
Ta A6 na pierwszym zdjeciu na 99% jest oklejana.
Widzialem juz Q7 oklejna na bialo i wygladala ekstra(wrzoce foto jak znajde).Nie mam zadnych info co do kosztow.
W srode szkolenie to napewno bede jeszcze cos wiedzial :mrgreen:

Wiekszosc aut matowych - i teraz uwaga :jest oklejanych specjalna folia!! :shock:
Lakier matowy jest bardzo trudny do polozenie tzn.chodzi o uzyskanie rownego matu na calym elemencie (dlatego juz pisalem wczesniej o jednej warstwie) i lepszy efekt uzyskuje sie w naklejeniu specjalnej folii

Ta A6 na pierwszym zdjeciu na 99% jest oklejana.
Widzialem juz Q7 oklejna na bialo i wygladala ekstra(wrzoce foto jak znajde).Nie mam zadnych info co do kosztow.
W srode szkolenie to napewno bede jeszcze cos wiedzial :mrgreen:
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
(2008-10-20,14:55)
Słyszałem,że w Polsce robią tak,ale z progami i zderzakami,np.w VW,newralgiczne miejsca narażone na odprysk lakieru od piachu,grysu,ale żeby całe auto <hmm>
[ Dodano: 2010-03-05, 23:55 ]
Odświeżę swojego kotleciaka :-P ,znalazłem przypadkiem własnie całe autko tak zrobione,zresztą sami luknijcie,bo to niezły szatan :mrgreen: http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=bhxkhbfztpxo
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
a było tak:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Słyszałem,że w Polsce robią tak,ale z progami i zderzakami,np.w VW,newralgiczne miejsca narażone na odprysk lakieru od piachu,grysu,ale żeby całe auto <hmm>
[ Dodano: 2010-03-05, 23:55 ]
Odświeżę swojego kotleciaka :-P ,znalazłem przypadkiem własnie całe autko tak zrobione,zresztą sami luknijcie,bo to niezły szatan :mrgreen: http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=bhxkhbfztpxo
a było tak: