[ A6 C5] Problem z szyba
[ A6 C5] Problem z szyba
Witam problem jest taki juz kiedys go poruszalemszyba od kierowcy sie nie zamyka ślizgi w jej przypadku sa całe...bo sprawdzałem a szyba ma taki problem ze jak chce ja zamknac to tak jak by jej cos opor stawialo i wraca do tyłu..Mechanik sprawdzal slizgi i nie sa popekane..wygladaja na całe. Co robic...silniczek tez jest wporzadku...Mowi ze mozliwe ze drzwi byly bite i szyba nie chce chodzic od tego ale nie maja pewnosci dodam ze szyba kiedys musiala byc wybita bo ma inne numery Postaram sie wrzucic zdjecie. Moze szyba jest od innego modelu lub cos..
- TheWitcher
- Forum Audi A6 / A7
Sprobuj od najprostszych rzeczy.
Kup jakikolwiek olej silikonowy w sprayu i dokladnie spryskaj prowadnice i ramke. Tylko nie przesadz bo za duzo silikonu tez nie pomoze.
Sposob sprawdzony bo mi tez sie szyba cofala i po spryskaniu kilka razy i wyczyszczeniu czysta szmatka pomoglo.
Kup jakikolwiek olej silikonowy w sprayu i dokladnie spryskaj prowadnice i ramke. Tylko nie przesadz bo za duzo silikonu tez nie pomoze.
Sposob sprawdzony bo mi tez sie szyba cofala i po spryskaniu kilka razy i wyczyszczeniu czysta szmatka pomoglo.
Byla: Audi 80 1.6, A6 2.4 V6, A6 1.9Tdi Saloon, Coupe Quattro typ 85, jest jak w opisie 

Sam sobie odpowiedziales na pytanie
bo jesli
- slizg jest na 100% ok zero pekniec odłaman itd
- jesli silnik jest ok
to
- mozesz zawsze sciagnac boczek i przesmarowac wszystkie linki/cięgła/kółeczka smarem (albo np teflon w sprayu)
- wyregulowac kąt szyby w drzwiach tez mozna (odpowiadaja za to jak pamietam 2/3 śruby
- albo tak jak wspomniales ze szybka jest wymieniana, ze drzwi mogly byc bite moze zmienil sie delikatnie kąt
przez co szyba idzie zle i ciezko itd i nic nie zrobisz (nie wiem czy w tym momencie mozesz ja zamknac do konca ? jesli nie to pomoz jej ręką )
nic chyba wiecej sie nie wymysli
bo jesli
- slizg jest na 100% ok zero pekniec odłaman itd
- jesli silnik jest ok
to
- mozesz zawsze sciagnac boczek i przesmarowac wszystkie linki/cięgła/kółeczka smarem (albo np teflon w sprayu)
- wyregulowac kąt szyby w drzwiach tez mozna (odpowiadaja za to jak pamietam 2/3 śruby
- albo tak jak wspomniales ze szybka jest wymieniana, ze drzwi mogly byc bite moze zmienil sie delikatnie kąt
przez co szyba idzie zle i ciezko itd i nic nie zrobisz (nie wiem czy w tym momencie mozesz ja zamknac do konca ? jesli nie to pomoz jej ręką )
nic chyba wiecej sie nie wymysli
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, 14:55 przez Bexa, łącznie zmieniany 1 raz.
Okiu zobacze wszystko wydaje mi sie ze ten mechanik...sam gó** wiedział moje skromne zdanie obejrze sam dokladnie slizgi aby tylko cieplo bylo..
dzieki za wypowiedz jak sie uda to klikne pomógł :D

A6 C4 2.5tdi
A6 C5 1.8T
Seat Cordoba 1.9 TDi
Renault Thalia 1.4 v8
Renault Megane Coach 1.4 16v
Vw Passat 1.9 TDIi
A6 C5 1.8T
Seat Cordoba 1.9 TDi
Renault Thalia 1.4 v8
Vw Passat 1.9 TDIi
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
no właśnie o to chodzi że ma luz i tak jak by mocniej ciagneła od strony lusterka..i jak ja lekko reka docisnac od zewnatrz idzie bezproblemowo... musze zobycz te slizgi i bedziemy wtedy myslec...
ja to nadal uwazam ze to oone

A6 C4 2.5tdi
A6 C5 1.8T
Seat Cordoba 1.9 TDi
Renault Thalia 1.4 v8
Vw Passat 1.9 TDIi
A6 C5 1.8T
Seat Cordoba 1.9 TDi
Renault Thalia 1.4 v8
Vw Passat 1.9 TDIi
Witam. ja też miałem taki problem. wymień ślizgi jak piszą koledzy powyżej, szyba dochodząc do połowy "kantuje" się i silnik poprzez zbyt duży opór cofa ją w dół. ślizgi kosztują parę groszy. w serwisie są nawet tańsze niż na aukcjach. są dodatkowo wzmacniane a nie jak w przypadku oryginałów całe z plastiku. Pozdrawiam