ÂŚledztwo trwa dalej. Dodatkowo sprawdzilem ustawienie rozrzadu na blokadach (z uwagi na to, że byl zmieniany niedawno przez jakiegoś mechaniora a zaślepka ani vacumpompa nie bya ruszana). Rozrząd jest ustawiony poprawnie.
Idąc malymi kroczkami w strone VP44 zrodzilo sie kolejne pytanie do znawcow tematu:
1. Czy jak teoretycznie mialbym na podmiane VP 44 o oznaczeniu 059 130 106L pochodzącą z sil. BAU (czy oby czasem nie dzielona dawka wtrysku?) to czy podejdzie do mojego AKE (też wg Vin pompa 059 130 106L)?
2. Jakie powinno być ciśnienie sprężania dla prawidlowej pracy mojego silnika ?
[ Dodano: 2011-03-11, 17:17 ]
Kolejny "milowy" krok w diagnozie mojego A6 i jego ciężkiego porannego rozruchu.
1. Sprawdzone ciśn. sprężania ok 24 bar (przepraszam za jednostkę ale taki byl manometr) na wszytkich garkach +/- 1bar.
2. Wymieniona pompa wtryskowa na Zregenerowaną u p. ÂŚmietany (pelna regeneracja)
Po wizycie u w.w pana już wiem że moja pompa z AKE z literką "L" dzieli dawkę na 2

tak jak w BAU z resztą.
Najważniejsze efekt...bez rewelacji, dalej poszarpie nierówno silnikiem i wywali dyma raczej niebieskiego śmierdzącego typowo niespaloną ropą. Dodam że po zalozeniu pompy zestroilem poczatek wloczenia na 0,5ATDC wiec powinno byc git.
Ciekaw jestem jaka usterkę jeszcze kryje moje magiczne 2.5 TDI, moze jednak wtryski???chyba tylko to zostalo...
[ Dodano: 2011-03-12, 10:34 ]
Zastanawia mnie bardzo czujnik temp. Jak kupilem auto to byl problem z czujnikiem temperatury. Na poczatku wskazowka lezala na 60 st potem po rozgrzaniu nagle skakala na 90 st i stala wzorowo. Komp notowal usterke przemijającą czujnika temp. Wiec wymienilem na oriyginal i tak jak by chwile byl spokój ze wskazniami. Dzisiaj przy zimnym silniku poleciala na 120st, wyskoczyl czerwony komunikat o temperaturze i wrocila na 60st. Gdzie szukać usterki? Moze zegary cos kantują. Tylko pytanie czy komunikat o za wysokiej temp generuje ster, silnika czy zegar od wskazania wskaźnika?
Auto dalej przykapca przy rozruchu i pali nie równo, ciągle nie daje mi spokoju czy to ten czujniczek nie powoduje wszystkich moich problemów z rozruchem. Na Vagu rano temp jest prawidlowa i ciezko wychwycic moment kiedy wskaznik swiruje i podlaczyc sie z kompem i sprawdzic jaki jest faktycznie sygnal z czujnika.
Było: C3 2.0D (chyba za kare), C3 2.3E NF 136KM, C4 2.3E AAR 133KM powered by BLOS, A6 C5 2.5TDI Quattro