Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C4+Lpg] Potrzebny patent na rolkę

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
awwor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C4+Lpg] Potrzebny patent na rolkę

Post autor: awwor » 13 mar 2011, 09:58

Witam. Od kilku dni podczas pracy silnika słychać było hałas przypominający tarcie. Ustaliłem, że przyczyną tego jest zużyta rolka która wprawia w ruch sprzęgło wiskotyczne i wiatrak. Słychać podczas jej pracy zużyte łożysko oraz widać, że rolka ma delikatne bicie. Sprawdziłem, ile może kosztować wymiana, okazało się, że nie można wymienić samej rolki. Należy wymienić ją wraz z jej mocowaniem - to nazywa się fachowo " uchwyt sprzęgła lepkościowego ".
No i zaczął się problem - nie ma zamiennika, część dostępna wyłącznie w serwisie (cena 800PLN) jak dla mnie zdecydowanie za drogo za taki element. Używka dostępna w Allegro za ok. 200 zł, ale nie dają żadnej gwarancji.
Stąd moje pytanie. Czy ktoś z Was zna może jakiś patent na wymianę samej rolki (może pasuje od innego modelu) lub ewentualnie czy jest możliwość wymiany samego łożyska w tej rolce. Jeśli ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją to proszę o radę. Pozdrawiam.

W załączniku zdjęcie tego "problemu" :

http://img841.imageshack.us/i/screenshot001lnu.png/
awwor

Awatar użytkownika
djmatys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: djmatys » 16 mar 2011, 21:37

wydaje mi sie że nie będzie problemu z doborem łożyska do tej rolki. Oddać do warsztatu gdzie mają prasę i zobaczą czy da się wymontować stare łożysko.

Awatar użytkownika
tasman111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tasman111 » 23 mar 2011, 08:25

Da się wymontować łożysko, bo mój kolega miał taki sam problem. poszukaj dobrego mecha. Kolega zapłacił 150zł za wszystko.
Od Audi piękniejsze są tylko kobiety:)

awwor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: awwor » 23 mar 2011, 09:07

Ok. Dzięki!
awwor

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja