Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Jeden xenon za wysoko swieci

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marek220
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Jeden xenon za wysoko swieci

Post autor: marek220 » 11 mar 2011, 22:36

Witam Klubowiczów :)

Mam taki problem że jeden xenon - prawy swieci mi za wysoko i oslepiam inne pojazdy :(

Jak wlaczam silnik obydwa xenony jada w dol, potem w gore rownoczesnie, z tym ze ten prawy jest caly czas jakby za wysoko skierowany.
Dziwne jest to ze czasem jest "dobrze" niestety rzadko tak sie ladnie wypoziomuje i raczej przez 3-4 dni jezdze majac za wysoko swiatlo a 1 dzien jest dobrze.

Jak sie w ogole za cos takiego zabrac, co moge zrobic?

z gory bardzo dziekuje za wszelkie wskazowki :)

pozdrawiam
Marek

slawq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: slawq » 11 mar 2011, 23:03

poszukaj gdzieś na forum, było coś o adaptacji przez VAG'a , lub mowiac inaczej resetowaniu ustawień. Najlepiej to robić po ustawieniu wysokości w stacji diagnostycznej

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Jeden xenon za wysoko swieci

Post autor: mwx » 12 mar 2011, 03:04

marek220 pisze: Dziwne jest to ze czasem jest "dobrze" niestety rzadko tak sie ladnie wypoziomuje i raczej przez 3-4 dni jezdze majac za wysoko swiatlo a 1 dzien jest dobrze.
Skoro raz jez dobrze, a raz źle to może umiera/przycina się silniczek w tej prawej lampie?

Czy podczas odpalania z włączonymi światłami oba światła opuszczają się i podnoszą płynnie, bez żadnych przycięć?

Może warto wykręcić lampę i sprawdzić czy mocowania ruchomej części wewnątrz nie są luźne.

Wykręcenie lampy to 5 minut, jeśli tylko masz odpowiednią końcówkę torx i wąską przedłużkę żeby dotrzeć do schowanej śruby.

Tymczasowo obniż po prostu snop światła pokręcając przy pomocy klucza imbusowego widoczną od góry plastikową śrubę regulacyjną z tyłu lampy, żeby nie oślepiać innych.

Jak już zlokalizujesz i usuniesz usterkę to na koniec podjedź na stację diagnostyczną żeby dobrze ustawić wysokość.

Awatar użytkownika
Max1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Max1985 » 18 mar 2011, 22:45

Kolego mozliwe ze wjechales w dziure i poprostu wystarczy obnizyc snop swiatla w sposob opisany przez mwx, ponieważ czasami te śruby są luźne i dzieją się takie rzeczy a silnik nie może już sobie poradzić z podniesieniem lub obniżeniem soczewki :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja