[A6 C5] [Allroad] [2.5Tdi Tiptronic] duże spalanie
Witam
A więc w odpowiedzi na te 19l/100km- jeździłem po mieście (korki,światła i jak zawsze wszędzie spóźniony, więc ogień). Pierwsze tankowanie pod korek :shock: 19,6l/100km-koszmar; muszę zmienić stację, walą w ... Tydzień później ta sama trasa,styl jazdy taki sam- inna stacja i oczywiście tank full- wynik 19,2l/100km. Jazda w mieście bardziej powściągliwa spalanie 12-14l, więc jak widzę wypowiedzi typu "Spala mi AÂŻ 10 w mieście-masakra" to co mam robić?
Wracając z Holandii do Domciu na Podlasie, spalanie 8,3 (uwierzcie, że chciało się do domciu, więc w Holandii- niestety 120-140 km/h, ale już Niemcy ile się dało-130-220km/h, gdzie sie dało oczywiście).
W Polsce spalanie 8,6 przy 90-160km/h- na trasię oczywiście.
Sytuacja się zmienia po dotarciu na miejsce- śniegu od groma, grzanie auta- odśnieżanie, wyciąganie aut z zasp, itp( 2 razy sam potrzebowałem pomocy-ciągnika ok 80 cm śniegu; i łopata+ wkład własny ok 1,5 godz w ok 60 cm śniegu) spalanie 13-16l/100 km.
Szukać czegoś? Komputery nic nie wskazują, żadnych znaczących błedów. Czy nauczyć się łagodniej jeździć i żyć ciesząc się tym co dali nam wynalazcy QUATTRO
i całej reszty?
Pozdrawiam.

Wracając z Holandii do Domciu na Podlasie, spalanie 8,3 (uwierzcie, że chciało się do domciu, więc w Holandii- niestety 120-140 km/h, ale już Niemcy ile się dało-130-220km/h, gdzie sie dało oczywiście).
W Polsce spalanie 8,6 przy 90-160km/h- na trasię oczywiście.
Sytuacja się zmienia po dotarciu na miejsce- śniegu od groma, grzanie auta- odśnieżanie, wyciąganie aut z zasp, itp( 2 razy sam potrzebowałem pomocy-ciągnika ok 80 cm śniegu; i łopata+ wkład własny ok 1,5 godz w ok 60 cm śniegu) spalanie 13-16l/100 km.
Szukać czegoś? Komputery nic nie wskazują, żadnych znaczących błedów. Czy nauczyć się łagodniej jeździć i żyć ciesząc się tym co dali nam wynalazcy QUATTRO

Pozdrawiam.
- jojo001
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
U mnie średnio na fisie pokazuje 9.8 do 10.9 l/100 km. Mniej więcej potwierdza się to przy dystrybutorze (zalewam pod korek i patrzę ile spala). Jazda 40% miasto (Wrocław), 60% trasy.
W mieście zwykle widzę, że na fisie jest koło 12..13 l/100.
Raczej jetem spokojnie jeżdżącym kierowcą... choć jak mnie kto wq...
A... wirusik fabryczny ABT: 204 kucyki pod maską (nie mierzyłem - tyle jest w papierach).
W mieście zwykle widzę, że na fisie jest koło 12..13 l/100.
Raczej jetem spokojnie jeżdżącym kierowcą... choć jak mnie kto wq...
A... wirusik fabryczny ABT: 204 kucyki pod maską (nie mierzyłem - tyle jest w papierach).
Witam. U mnie FIS średnio pokazuje 16-17 litrów po jeździe cały czas w mieście, krótkie odcinki i jazdna raczej normalna, sporadyczne butowanie. Zawsze tankuję pod korek, sierpień - październik spalanie w mieście w granicach 11-13 litrów (ale to były początki jazdy tym autem), od listopada do dzisiaj nie uzyskałem lepszego wyniku niż 13,8 l, zazwyczaj w granicach 14-15 litrów. Jako ciekawostkę powiem, że pod koniec listopada podczas "pierwszego ataku zimy" jak całe miasto stanęło w gigant korku to na przejechanie 35 km w czasie 6 godzin jazdy autko wypiło jedyne ćwierć baku, czyli około 17,5 litra. Po tym wyniku już chyba nie zaskoczy mnie spalanie mojego autka
.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Jak można się przekonać model modelowi nie równy - widać to w raportach na autocentrum gdzie jest podobnie jak tutaj co osoba to różne spalanie w sumie co się dziwić.
Wczoraj wróciłem z gór - Tatry - Kraków jazda raczej szybka a spalanie 8L diesla.
Nie specjalnie go oszczędzałem ale pruć nie prułem
.
Myślę, że wartości akceptowalne -w mieście 11.3L potrafi wypić przy dynamicznej jeździe. Mój znajomy ma praktycznie ten sam model i u niego żłopie nieco więcej trasa ta sama Zakopie - Kraków 10L trasa jechał za mną a miasto 12,6
Litrowe lub nawet 2 litrowe różnice to styl jazdy, opony, wiatr?, włączone bajery na pokładzie
W sumie ciężko to zmierzyć dokładnie - kupując ten model z tipem i takim silnikiem akceptujemy wyższe spalanie od średniej krajowej. Jeśli są "problemy" nie ma co się szczypać i trza przejść na coś oszczędniejszego.
Wczoraj wróciłem z gór - Tatry - Kraków jazda raczej szybka a spalanie 8L diesla.
Nie specjalnie go oszczędzałem ale pruć nie prułem

Myślę, że wartości akceptowalne -w mieście 11.3L potrafi wypić przy dynamicznej jeździe. Mój znajomy ma praktycznie ten sam model i u niego żłopie nieco więcej trasa ta sama Zakopie - Kraków 10L trasa jechał za mną a miasto 12,6
Litrowe lub nawet 2 litrowe różnice to styl jazdy, opony, wiatr?, włączone bajery na pokładzie

W sumie ciężko to zmierzyć dokładnie - kupując ten model z tipem i takim silnikiem akceptujemy wyższe spalanie od średniej krajowej. Jeśli są "problemy" nie ma co się szczypać i trza przejść na coś oszczędniejszego.
-
- Forum Audi A6 / A7
[a6 c5]
No to koledzy kurcze ładnie palą wasze niunie pogratulowac tym smokom :D u mnie spalanie lato - 5,1 L trasa 90-110 , mieszana 6,4-7,0 ,miasto 8,0- 8,5 , max butowanie 10L , Zima trasa 6,4 mieszana 7,5-8,0 ,miasto 9,5 . Autko zadbane jak z fabryki 

- eldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1993
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.2 137KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
kolego skype mam podobne wozidło (poza napędem i nadwoziem) i równie zbliżone wyniki, ale weś pod uwage że chłopaki mają allroad w automacie
nic tu po nas, inna liga (inne spalanie) 

Była: A6/C4 - A6/C5 2,5TDI 150ps Quattro 1999r https://a6klub.pl
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .
- eldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1993
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.2 137KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
przyczyna tkwi w skrzyni biegów, manual zdecydowanie jest oszczędniejszą opcjątomass pisze:kolego skype tylko sie cieczyć z takiego spalania

![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Była: A6/C4 - A6/C5 2,5TDI 150ps Quattro 1999r https://a6klub.pl