Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Brak napięcia na kostce wewn. lusterka fotochromaty

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

[ A6 C5] Brak napięcia na kostce wewn. lusterka fotochromaty

Post autor: mwx » 03 mar 2011, 19:56

Ponieważ moje wewnętrzne fotochromatyczne usterko umarło, postanowiłem sprawdzić co się dzieje.

Zacząłem od sprawdzenia czy jest napięcie w kostce, pomiędzy kabelkiem brązowym i czarno-niebieskim. Włożyłem w kostkę igiełki, podpiąłem miernik i gdy na niego spojrzałem... omsknął mi się z kolana powodując zwarcie między dwoma igiełkami <zalamka>

Teraz nie ma tam napięcia, ale podczas tej wspaniałej akcji kątem oka zauważyłem iskierkę - to znak, że przed moją genialną ingerencją wszystko było ok.

Sprawdziłem bezpiecznik 31 - jest cały.

Masa we wtyczce jest.

Proszę o podpowiedzi co i jak mogłem popsuć.
Widziałem, że kilka osób na forum montowało sobie fotochromatyczne lusterka - może ktoś ma schemat elektryczny na którym widać którędy biegnie +12 dla tego lusterka?

Przede wszystkim interesuje mnie to czy w kabelku brązowo/niebieskim jest po prostu +12 po zapłonie, zabezpieczone tylko bezpiecznikiem 31, czy jest po drodze jeszcze jakiś przekaźnik/tranzystor/przełącznik, lub (co gorsza) moduł komfortu.

Napięcie sprawdzałem z wyłączonym oświetleniem wnętrza, z lewarkiem w pozycji D, z włączonymi światłami, nawet z odpalonym silnikiem i nic :(

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: Brak napięcia na kostce wewn. lusterka fotochromaty

Post autor: axe » 04 mar 2011, 00:02

mwx pisze:Ponieważ moje wewnętrzne fotochromatyczne usterko umarło, postanowiłem sprawdzić co się dzieje.

Zacząłem od sprawdzenia czy jest napięcie w kostce, pomiędzy kabelkiem brązowym i czarno-niebieskim. Włożyłem w kostkę igiełki, podpiąłem miernik i gdy na niego spojrzałem... omsknął mi się z kolana powodując zwarcie między dwoma igiełkami <zalamka>

Teraz nie ma tam napięcia, ale podczas tej wspaniałej akcji kątem oka zauważyłem iskierkę - to znak, że przed moją genialną ingerencją wszystko było ok.

Sprawdziłem bezpiecznik 31 - jest cały.

Masa we wtyczce jest.

Proszę o podpowiedzi co i jak mogłem popsuć.
Widziałem, że kilka osób na forum montowało sobie fotochromatyczne lusterka - może ktoś ma schemat elektryczny na którym widać którędy biegnie +12 dla tego lusterka?

Przede wszystkim interesuje mnie to czy w kabelku brązowo/niebieskim jest po prostu +12 po zapłonie, zabezpieczone tylko bezpiecznikiem 31, czy jest po drodze jeszcze jakiś przekaźnik/tranzystor/przełącznik, lub (co gorsza) moduł komfortu.

Napięcie sprawdzałem z wyłączonym oświetleniem wnętrza, z lewarkiem w pozycji D, z włączonymi światłami, nawet z odpalonym silnikiem i nic :(
zepsules same sciemnianie lusterek?
lustra dzialaja mniej wiecej na 2V a nie 12

kabel braz niebieski posiada + 12 z wiazki oswietlenia przedniego w podsufitowce zabezpieczony bezpiecznikiem 15A nr 31
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 04 mar 2011, 04:23

Lusterko nie działało już przed moją akcją.

Mi na dodatek udało się w jakiś sposób skasować napięcie +12V zwierając je na chwilę z masą i zastanawiam się co mogłem w ten sposób popalić, bo bezpiecznik jest cały a napięcia brak.

Czy dobrze rozumiem, że to +12V "przechodzi" przez włącznik światła w oświetleniu nad głową? Wychodzi z którejś z tych dwóch 6-pinowych wtyczek w panelu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja