Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Czy wymieniać olej w tipie przy silniku 2.8?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
myciel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Czy wymieniać olej w tipie przy silniku 2.8?

Post autor: myciel » 21 lut 2011, 21:26

Witajcie koledzy!
To pytanie pewnie jest powtarzane dość często, jednak chciałbym spytać o sensowność takowej wymiany. Auto jak w temacie z 98 r 2.8 ACK(mojego brata, który kupił ode mnie) ma przejechane ok 300 tyś i skrzynia przekłada bez żadnych szarpnięć, nie ma z nią żadnych problemów. Auto przyjechało do Polski z przebiegiem 214 tyś miało jednego właściciela i w książce nie ma nic o wymianie oleju w skrzyni, czyli nie wiadomo czy wogóle był wymieniany.
Przyznam że trochę boimy się ruszać skrzynię, bo po lekturze wielu postów można wnioskować że wymiana pogorszyła pracę skrzyni. Zostawiać taki stan rzeczy, czy wymieniać ale tylko pewnie dynamicznie. Czy warsztaty zrobią to taki sposób, czy tylko wybrani fachowcy?
Dzięki z góry za pomoc.

matelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: matelek » 22 lut 2011, 00:41

Jesli auto bylo serwisowane w ASO to napewno olej byl niewymieniany bo audi nie zaleca wymiay oleju w tipie. Jesli chodzi o wymiane to najelepie jesli to bedzie robil zaklad zajmujacy sie ASB. Mozesz wymienic dynamicznie (dochodzi filtr i plukanie skrzyni) problemem moze byc to ze po przeplukaniu skrzynki moze zaczac cieknac olej (wypluka caly syf). Jak masz VAGa to sorawdz czy masz jakies bledy na skrzynce - jesli nie ma nic a mowisz ze skrzynia chodzi ladnie to ja bym nie ruszal ( ktos tam kiedys zalecal zeby nie wymieniac oryginalu jak najdluzej)
Napisz jeszcze PW do kolegi M0NEER

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja