Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4 2.8]Moduł Komfort-Jak rozłączyć

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tasman111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4 2.8]Moduł Komfort-Jak rozłączyć

Post autor: tasman111 » 16 lut 2011, 19:30

Witam. Coś na postoju jak autko jest zamknięte zjada mi prąd. Pobór to prawie 1 amper. Byłem u elektrona założyć alarm i zauważył że mam zjechaną wiązkę kabli w drzwiach kierowcy i na 90% to tam mam gdzieś zwarcie przez co moduł komfortu się nie rozłącza. Coś w tym może być bo przestało mi działać domykanie a za to przyciski od opuszczania szyb cały czas się świecą i działają nawet jak jest auto zamknięte. Wcześniej było tak że po zgaszeniu silnika opuszczanie działało do momentu otworzenia drzwi. Teraz działa non-stop. Chłopak nie może mi narazie kabelków wymienić bo urodziła mu się córa a przy tej pogodzie i takim poborze zaczynam mieć problemy z odpalaniem rano. Gdzie moge rozłączyć moduł komfortu?? I tak domykanie narazie nie działa więc może facet ma razcję i to ten moduł?? Czy ktoś wie czy można go rozłączyć i sprawdzić czy to to?? Z góry dziekuję i Pozdro dla Wszystkich zainteresowanych.
Od Audi piękniejsze są tylko kobiety:)

Awatar użytkownika
Rikimaru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Rikimaru » 16 lut 2011, 19:44

Moduł komfortu u mnie jest przy akumulatorze pod siedzeniem tylnej kanapy.
Moduł komfortu = pompka od centralnego zamka, więc jak go odłączysz to nie zamkniesz drzwi.
Moim zdaniem na razie odłączaj klemę z akumulatora jak nie masz gdzie zrobić usterki.

Awatar użytkownika
tasman111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tasman111 » 16 lut 2011, 19:57

Nie bardzo mi pasuje bo nie będzie działał alarm. Ale jak to jest?? Kazdy z Nas ma centralny ale nie każdy ma moduł komfortu odpowiedzialny tylko za domykanie szyb i szyberdachu a nie za zamknięcie drzwi. Jak kupowałem alarm to taki moduł chcielimi sprzedać za 65 zł na 5 szyb. Dziwne że moduł komfort to centralny. Nie będę sie sprzeczał bo nie jestem pewien ale np 4 dni temu namówiłem szwagra na kupno 100 C4 z takim samym motorem jak mój i tam ma centralny ale nie ma komfortu. ????? o co tu chodzi:)???

Awatar użytkownika
Rikimaru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rikimaru » 17 lut 2011, 21:32

Są różne wersje tej pompki.
Popatrz na allegro.
Moją wypowiedź bierz na 90%, mogę się zawsze mylić :p

Awatar użytkownika
tasman111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tasman111 » 17 lut 2011, 23:06

Heheh.... Dzięki. Ale jak pneumatyczna pompka centralnego domyka Nam elektryczne szyby?? Czyli musze chyba poszukać innego elektrona bo nie moge czekać. Jeszcze mi sie coś zfajczy przez to zwarcie. Aha i jeszcze małe pytanko do kolegi: jak z podświetleniem nóg?? Udało Ci sie zamontować?? jeśli dobrze kojarze to Ty się o to pytałeś. Pozdro

Awatar użytkownika
Rikimaru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rikimaru » 18 lut 2011, 10:28

Pompka składa się z : pompki i płytki drukowanej. Więc to steruje też szybami. Nie mam luźnej pompki to zrobiłbym zdjęcia, chyba, że Ty masz to łatwo się ją rozbiera.

Co do podświetlenia to mam już wszystko kupione. Mam lampki do rączki w podsufitce, tylko muszę kupić diody led. A do podświetlenia nóg mam kupione diody czerwone.

Z zamontowaniem czekam aż się zrobi ciepło, bo nie mam garażu.

Podświetlenie nóg dzięki poradzie Tomkom1 <brawo> chcę połączyć z lampką środkową nad lusterkiem, dolutuje kable prosto do styków, gdzie wchodzi żarówka, wtedy będę sterował podświetleniem nóg w/w lampką.

Awatar użytkownika
tasman111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tasman111 » 18 lut 2011, 10:51

ja tez sobie na wiosne zamontuje bo też nie mam garażu:(. Ale widziałem te same zdjęcia co Ty u kolegi i moim zdaniem to za mocno świeci. Taka troche wiocha. Ja myslałem o max trzech diodach żeby zrobic delikatny półmrok a nie oglądać czy ktoś ma czyste buty <lol> .
Myslałem też o tym zeby gasło stopniowo po odpaleniu auta. Tak żeby po zgaszeniu auta do momentu zamknięcia oraz podczas postoju przy otwartym! aucie delikatnie się żarzyło a dopiero po odpaleniu auta stopniowo gasło. obgadam to z moim elektronem jak juz wróci do żywych <rotfl> . Myśle że da się to zrobić. Wszystko da się zrobić :] . Efekt napewno będzie fajniejszy jak gasnące po 15 sec mocne czerwone światło na nogi. Co myślisz o takim pomyśle?? Nie chce być jakimś snobem ale uważam że może robić wrażenie. Jak juz robić to ze smakiem

Awatar użytkownika
Rikimaru
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rikimaru » 18 lut 2011, 18:26

Ja kupiłem ledy na metry więc będę kombinował z jasnością światła.
Jak podłączysz jak Ci napisałem do lampki u góry to będziesz miał taki efekt jak napisałeś, czyli światło będzie powoli gasło po zamknięciu samochodu.

Awatar użytkownika
tasman111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tasman111 » 18 lut 2011, 23:05

Tak aler po zgaszeniu auta po 15 sec światło zgaśnie bez względu na to czy chcesz sobie posiedzieć w aucie czy cię nie ma. Ja chce zeby po otwarciu swieciło się cały czas do momentu odpalenia auta bądź ponownego zamknięcia. Wyobraź sobie: podjechałeś gdzieś i siedzisz w aucie. ÂŚwiatło zgaśnie po 15 sec a Ty chcesz jeszcze posiedzieć w aucie więc bedziesz musiał albo otworzyć drzwi albo przekręcić zapłon aby światło znowu zapaliło się na kolejne, krótkie 15 sec. Nie praktyczne.

Dawid2542
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1993
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI 110KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Dawid2542 » 19 lut 2011, 02:39

tasman111, czemu niepraktyczne? przełanczam żeby swieciło cały czas i swieci, u mnie sa 3 pozycje na przelaczniku, wyłączone całkiowicie - na środku, przełącznik w stronę przodu samochodu - działają z króćca który je załącza i wyłącza no i przełącznik w stronę tyłu samochodu - świeci cały czas do puki aku nie padnie <okok>

Awatar użytkownika
tasman111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tasman111 » 19 lut 2011, 12:36

Heheh no tak tylko wtedy siedzisz przy świeczce nad głową a obydwaj dobrze wiemy że np wieczorem jak gdzieś podjedziesz to zapaalasz w środku światło tylko po to zeby ewentualnie policzyć drobne pod sklepem <lol> a nie zeby cały czas Ci swieciło po oczach jak z kimś gadasz. No nic jak tylko zrobi się ciepło to będę działać na po swojemu. Wydaje mi się że takie rozwiązanie będzie fajniejsze i bardziej czaderskie niż na lampke w podsufitce. Pozdro dla Ciebie i jeśli bedziesz pierwszy to daj znać. Siemka

Awatar użytkownika
klezmer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: klezmer » 21 lut 2011, 00:08

A tak co do tematu, to w C4 jest w ogole taki typowy modul komfortu jak np. w C5? Chyba nie. Odpowiedzialna za sterowanie szybami jest chyba taka czarna puszka wielkosci mniej wiecej paczki papierosow przy lewej nodze kierowcy, moze tam gdzies jest problem, sprobuj tam odlaczyc domykanie jesli sadzisz, ze to przez nie moze byc problem. Chociaz to, ze mozliwosc opuszczenia szyb nie wylacza sie po jakims czasie tak jak powinna to juz chyba oddzielna sprawa niz modul domykania szyb.

mateusz30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mateusz30 » 31 maja 2011, 07:31

ja miałem taki sam problem. czyli całą noc domykało mi szyby i rano nie mogłem odpalić.
W AUDI jes tak że kilka rzeczy jest ze sobą powiązanych. Nie miałem pompki do centralnego to nie działało domykanie szyb i oświetlenie kabiny a jak założyłem pompkę to działa wszystko.
Wracając do problemu to usunołem to w następujący sposób.
Trzeba zdjąć przedni lewy boczek drzwi (kierowcy) i od zamka idzie przewód do kostki (moduł domykania szyb) który znajduje się też w drzwiach mniej więcej na tej samej wysokości. odłączyłem wtyczkę i nie mam teraz domykania szyb po przytrzymaniu kluczyka ale nie mam problemu z padającym akumulatorem a cała reszta działa.

jak by komu pomogło to dajcie znać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja