Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Wymiana Diody (Nawiew)

Warsztat
Awatar użytkownika
Kuku1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Wymiana Diody (Nawiew)

Post autor: Kuku1985 » 17 lut 2011, 23:25

Witam wiem ze może już było coś takiego, ale jako że nie znalazłem... sam krótko opisze jak się zabrać za wymianę diody w kratkach od nawiewu.

A więc zaczynamy od zdemontowania zewnętrznej strony, nie bardzo wiem jak to dokładnie idzie wiec nie wprowadzam w błąd. Ja to zrobiłem instynktownie, postarajcie się nic nie ułamać wiec zalecam delikatność. Po zdjęciu tych oprawek zauważymy golutki nawiew, aby go wyciągnąć musimy posiadać ciężkie śrubokręty lub coś z pomoże nam wcisnąć odblokować zatrzaski tu też zalecam ostrożność ja jeden ułamałem :(

Foto gdzie to się znajduje. (Tych na dole nie widać)

Obrazek

Aby odblokować te zatrzaski jak już pisałem wkładamy śrubokręt i odciągamy: górne do dołu a dolne do góry.

Po wyjęciu nawiewu mamy dwie rzeczy do podważenia i jedną do oczepienia... szare strzałki wskazują plastik który musimy odczepić (ręką) a białe co musimy podważyć (jedna z zewnętrznej strony i jedna od wewnętrznej) Po niżej zdjęcie które to przedstawia.
Obrazek

Po wyjęciu pokrętła otwierania i zamykania nadmuch musimy się zabrać za wyciągnięcie diody nie jest to łatwe bo z jednej strony jest zatrzask można go bez problemu ręka zwolnić zaś drugi jest gdzieś w środku nie wiem ja swój ułamałem także może można to zrobić inaczej. Ja ten zatrzask zwolniłem i odgiąłem to ze ułamałem w niyczym tak naprawdę nie przeszkadza.

Obrazek

Dioda jest 2mm walcowana z płaskim czołem może być 3mm w niczym to nie przeszkadza ale koniecznie musi mieć płaskie czoło bo w przeciwnym razie nasza dioda będzie dawać światło punktowo efekt: środkowo świeci najmocniej a im dalej tym słabiej a przecież ma świecić jednakowym światłem. Polecam diody 12V nie jakieś 03-06 na rezystorze bo to dużo więcej zabawy i najpierw sprawdźcie jaki to dodatni a jaki ujemny

Dziękuję za uwagę mam nadzieję że się przyda.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Kuku1985, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja