[100 C4 2.6 v6] delikatnie szarpie, spala chyba za dużo
[100 C4 2.6 v6] delikatnie szarpie, spala chyba za dużo
witam,
od niedawna jestem właścicielem autka audi 100 C4 z silnikiem 2.6
mój problem jest taki że jak normalnie dodaje gazu to normalnie wmiare przyspiesza, ale nieraz jak no chce wyprzedzić i dodam gazu do końca to samochód poprostu szarpie czasem dość uciążliwe do póki nie popuszczę gazu. Być może związane jest to ze złą dawką gazu ( jest to możliwe?)
drugie moje pytanie to takie , czy to normalne że na butli gazu (60l z czego spali okolo 53l) przejadę około 250 km ? teren to jest taki miasto/trasa, tzn dojeżdzam codziennie nim do szkoly , do szkoly mam 15 km , po mieście dużo kilometrów dziennie nie robie .
jak moge sprawdzić czy parametry spalania są ok ?
od niedawna jestem właścicielem autka audi 100 C4 z silnikiem 2.6
mój problem jest taki że jak normalnie dodaje gazu to normalnie wmiare przyspiesza, ale nieraz jak no chce wyprzedzić i dodam gazu do końca to samochód poprostu szarpie czasem dość uciążliwe do póki nie popuszczę gazu. Być może związane jest to ze złą dawką gazu ( jest to możliwe?)
drugie moje pytanie to takie , czy to normalne że na butli gazu (60l z czego spali okolo 53l) przejadę około 250 km ? teren to jest taki miasto/trasa, tzn dojeżdzam codziennie nim do szkoly , do szkoly mam 15 km , po mieście dużo kilometrów dziennie nie robie .
jak moge sprawdzić czy parametry spalania są ok ?
firma gazu to ZAVOLI, zdjęcia zrobiłem i wstawiam , jeśli jeszcze coś powinienem dodać to proszę mówić, długości kabli nie znam , znalazlem książeczke która dokumentuje że gaz był zakladany i wartość tego gazu 1000zł, chyba to jest jakaś tania instalacja tymbardziej że dawno byłą zakladana (27 listopad 2005).
oto zdjęcia :
![Obrazek]()
oto zdjęcia :
No na moje to spalanie jest trochę za duże, ja nigdy nie miałem takiego wysokiego spalania, jak wciskam to tak do 17L/100km, jak jeżdżę w miarę normalnie to spalanie około 13-14L/100Km. Instalacje zakładałem w tym samym roku co Ty, tyle że moja kosztowała 4500zł, może masz używkę. Sprawdź filtry, parownik, a najlepiej to podepnij się pod sterownik LPG u jakiegoś gazownika. Ja tam nie więżę "fachowcom" robię większość rzeczy na własną rękę, więc jak chcesz się za to zabierać to najpierw filtry, potem upuść syf z parownika tak na początek...
AUDI 80 B4 Coupe 2.0 115PS-> było
AUDI 100 C4 2.6 150PS-> było
AUDI A4 B5 1.9TDI 110PS-> było
AUDI A4 B5 1.9TDI 90PS-> było
AUDI 80 B4 Coupe 2.0 115ps->jest
AUDI A6 C5 2.5TDI 150ps->jest
AUDI 100 C4 2.6 150PS-> było
AUDI A4 B5 1.9TDI 110PS-> było
AUDI A4 B5 1.9TDI 90PS-> było
AUDI 80 B4 Coupe 2.0 115ps->jest
AUDI A6 C5 2.5TDI 150ps->jest
-
- Forum Audi A6 / A7
Jezeli nigdy wczesniej nie robiłes nic przy gazie to nie rob nieczego sam!!!!!!!!!!jeden Juz zmieniał sam i dobrze ze zposzedł do domu bo z garazu to tylko rozdarta pucha została:)lepiej naprawde dac komus kto wie co i jak niz samemu nic nie wiedzac rozwalic auto.niespodziewana sytuacja i stres głowne panika i ogromny problem:)pozdrawiam
a ktoś może orientuje się ile może kosztować takie sprawdzenie przez fachowca , czy i ustawienie gazu ? i gdzie mogę mieć komputer pod który trzeba się podpiąć ?
bo ja go za bardzo nigdzie nie widze
a czy to prawda że wymiana rozrządu może coś zmienić w temacie spalania?
bo ja go za bardzo nigdzie nie widze

a czy to prawda że wymiana rozrządu może coś zmienić w temacie spalania?
audi 100 c3 1.8 b+g
audi 100 c4 2,6 b+g
OOOO
audi 100 c4 2,6 b+g
OOOO
bylem sprawdzuic na komputerze jak wyglada sprawa z gazem , mialem ustawioną na 110%, zmieniono mi na 100 i szarpanie ustąpilo troche, ciekawe jak bardzo oprawi sie spalanie.
czy gdyby zmniejszyć dawkę nawet do 80% to byłoby wciąż dobrze?
fachowiec wspomniał jeszcze ze może wtryski gazu trzeba byloby wymienić, i krzyknął mi za to 500zł...
czy gdyby zmniejszyć dawkę nawet do 80% to byłoby wciąż dobrze?
fachowiec wspomniał jeszcze ze może wtryski gazu trzeba byloby wymienić, i krzyknął mi za to 500zł...
audi 100 c3 1.8 b+g
audi 100 c4 2,6 b+g
OOOO
audi 100 c4 2,6 b+g
OOOO
Ja się też przy okazji dołączę do tematu żeby nie zakładać nowego. A mianowicie co to jest i na czym to polega?, ma to być przykręcone jak widzę a u siebie mam to odkręcone i mogę sobie tym ruszać jak zechce. Coś się dzieje przez to że to jest odkręcone.
Zdjęcie od kolegi wyżej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b94 ... 208fd.html
Zdjęcie od kolegi wyżej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b94 ... 208fd.html
Audi A6 Avant 3.0TFSI 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual