[A6 C5 2.5]Jaki olej będzie najlepszy?
Dzięki za pomoc.Postanowiłem kupić to co wcześniej czyli Castrol Magnatec diesel 10w 40.Przez 20 tysięcy nic się z silnikiem nie działo więc nie będę zmieniał.Nie rozumiem jednej rzeczy.Rok temu w Polsce zapłaciłem za olej (6 L) około 240zł.Po roku kupiłem ten samo olej w Anglii i zapłaciłem 34f czyli jakieś 150zł.Czy w naszym kraju(myślę jeszcze o Polsce:)) wszystko musi być droższe?????
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
do 2,5tdi wchodzi 5,1l ,jak spuszczasz przez korek na dole to wlej 5l i poczekaj aż wszystko spłynie i sprawdź ew dolej ta 100-200ml (poprostu zawsze coś zostanie starego)sanders pisze:koledzy ja mam od niedawna c5 2,5 tdi:
niewiem co było lane wcześniej więc wleje 10w40 castrol magnatec ( uważam że to chyba jedyne dobre rozwiązanie w moim przypdku)
Ale chciałem spytać ile litrów mam wlać??
:arrow: panowie tyle razy się pisze ,ze ważna jest specyfikacja oleju :roll: i olej z pewnego źródła ,a potem możecie myśleć jaką markę wybrać i nie lać :!: półsyntetyka do 2,5tdi :!: <dobani>
- SPeak_8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk.
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Ktoś mi powie czy ten olej mogę wziąć do mojej Audi :?: bardzo bym prosił o radę :oops: ...problem tylko że tu jest 5L to jeszcze gdzieś bym musiał dokupić z 1L
http://allegro.pl/item473384764_olej_castrol_magnatec_diesel_5w_40_5l.html
http://allegro.pl/item473384764_olej_castrol_magnatec_diesel_5w_40_5l.html
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Ja leje Mobil 1 10W40 turbodiesel i nie wiem czy jest zły czy dobry bo silnik nie zachwala ani się nie skarży
Ludzie, którzy chwalą, że np olej x jest super, moim zdaniem są trochę "oczadziali"
Po czym poznają różnicę, że np olej super extra firmy X jest lepszy od oleju super extra Y
?
Z tego co tu czytam to sprawdza się stare porzekadło: KAÂŻDY CHWALI TO CO MA.

Ludzie, którzy chwalą, że np olej x jest super, moim zdaniem są trochę "oczadziali"

Po czym poznają różnicę, że np olej super extra firmy X jest lepszy od oleju super extra Y

Z tego co tu czytam to sprawdza się stare porzekadło: KAÂŻDY CHWALI TO CO MA.
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
U mnie widzę po karteczce był zalany Castrol magnatec 10w40 czyli teraz zalać ten sam? Nie za wcześnie zalany był półsyntetyk?
http://moto.allegro.pl/item662985235_ol ... iecki.html
http://moto.allegro.pl/item662985235_ol ... iecki.html
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
TPacu, czy jak Ci napiszę, że lać ten sam to to zrobisz ?TPacu pisze:U mnie widzę po karteczce był zalany Castrol magnatec 10w40 czyli teraz zalać ten sam?
A jeżeli napiszę, że nie ten sam to wlejesz inny ?
A jak napisze, że za wcześnie to co wtedy zrobisz ? (pomijam fakt lania półsyntetyku w ogóle, no ale może auto jeździło juz na tym 100 kkm, to niech zostanie)TPacu pisze:Nie za wcześnie zalany był półsyntetyk?
jak widzisz, nie daję Ci prostych odpowiedzi (bo jakie pytanie taka odpowiedź

Na kazdym forum jest do znudzenia tematów o olejach i w kółko o tym samym. Jeżeli nie ufasz producentowi auta ani nie masz własnego zdania, to spróbuj go sobie wyrobić czytając tematy olejowe, a jesli to nie pomoże to musisz się zdać na opinię kogoś komu ufasz (niekoniecznie musi to być mechanik).
Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
TPacu, jeżeli nie dzieje się nic co by mogło niepokoić to też bym tak zrobił, nie ma co kombinować.
Może nie tyle jest ważna firma-producent oleju (bo na pewno czyms sie te produkty różnia, jednak nie jestesmy w stanie tych różnic sprawdzic), ile ważne to aby olej spełniał norme VW 505 00.
Cała reszta to głównie marketing.
Może nie tyle jest ważna firma-producent oleju (bo na pewno czyms sie te produkty różnia, jednak nie jestesmy w stanie tych różnic sprawdzic), ile ważne to aby olej spełniał norme VW 505 00.
Cała reszta to głównie marketing.
Części samochodowe online - Motostacja pl