Witam mam kilka pytań związanych ze skrzynią tiptronic którą posiadam:
-czy to naormale że po dłuższej jeżdzie tzn godzince po przyjeżdzie do domu chcąc wjechać do garażu po załączeniu 'D' jest lekkie szarpnięcie którego nie zauważam na zimnym silniku?
-Czy skrzynia tip jest mniej awaryjna od multi
-czy należy wymienić olej w tej skrzyni (nie wiem czy poprzedni właściciel to robił)
-jeśli tak to czy należy wymienić również jakiś filtr,uszczelki itp
-jeśli tak to jaki rodzaj oleju i ile wchodzi
-Gdzie najlepiej to zrobić ,ASO,mechanik,itd
-jeki koszt wymiany(oleju,filtra ,robocizny)
Wiem że mam wiele pytań ale jestem 'nowy' więc prosze o wyrozumiałość.
Dziękuję za pomoc.
[a6 c5]Tiptronic -czy to jest normalne?
1. Nie jest to normalne ale trzeba liczyć się z tym, że zimny olej inaczej się zachowuje niż ciepły.
2. czy jest mniej awaryjna trudno powiedzieć, zależy wszystko jak się o to dba
3. Bezwzględnie należy wymieniać olej
!
4. Tak należy wymienić też filtr w skrzyni i uszczelkę pod miskę olejową skrzyni.
5. Ile wchodzi nie wiem, zaleca się olej LT 71141.
6. Możesz to zrobić w ASO ale zdejmą Ci spodnie przez głowę
Podjedź do jakiegoś dobrego mechanika albo jakiegoś warsztatu , który zajmuje się naprawą ASB.
7. Koszt hmmm na moim przykładzie powiem Ci tak, na alledrogo można kupić filtr z uszczelką za około 90 zł, do tego olej za około 25 - 30 zł za litr, w serwisie olejowym powiedzieli mi 170 zł za filtr z uszczelką i 60 zł za litr oleju ale wymiana gratis :roll:
po 8 i ostatnie poczytaj ten dział, jest opisana wymiana oleju krok po kroku w tipie co i jak
2. czy jest mniej awaryjna trudno powiedzieć, zależy wszystko jak się o to dba

3. Bezwzględnie należy wymieniać olej

4. Tak należy wymienić też filtr w skrzyni i uszczelkę pod miskę olejową skrzyni.
5. Ile wchodzi nie wiem, zaleca się olej LT 71141.
6. Możesz to zrobić w ASO ale zdejmą Ci spodnie przez głowę

7. Koszt hmmm na moim przykładzie powiem Ci tak, na alledrogo można kupić filtr z uszczelką za około 90 zł, do tego olej za około 25 - 30 zł za litr, w serwisie olejowym powiedzieli mi 170 zł za filtr z uszczelką i 60 zł za litr oleju ale wymiana gratis :roll:
po 8 i ostatnie poczytaj ten dział, jest opisana wymiana oleju krok po kroku w tipie co i jak

poczytajcie TO a będziecie wszystko wiedzieć.julklo pisze:Właśnie jakie są najlepsze i w jakiej cenie i gdzie kupić.

Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !