Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.9] Centralny zamek szaleje.

Elektryka
ODPOWIEDZ
piter

[A6 C5 1.9] Centralny zamek szaleje.

Post autor: piter » 03 lut 2011, 17:00

Witam. Może zacznę od początku. Zaczęło się to kilka dni temu. Podczas jazdy, jak również na postoju a także po zamknięciu auta centralny nie przestaje się zamykać. Po kilku chwilach się uspokaja. Robi tak bez względu na okoliczności i jak mu się podoba. Bywa tak, że wciskając od środka przycisk otwierania od razu się zamyka i tylko słyszę jak domykają cały czas. Wczoraj rozebrałem przednie drzwi kierowcy i pasażera celem wyczyszczenia i przesmarowania zamków gdyż podczas mrozów drzwi nie dawały się zamknąć. Teraz z tym problemem już jest ok i zamykaja się normalnie. Od razu zrobiłem przegląd kostek i przewodów ale wszstko wyglądało ok. Wyciągnąłem dzisiaj moduł komfortu celem sprawdzenia czy nie zamókł. Było lekko wilgotno pod spodem to od razu wysuszyłem wszystko ale sam moduł z zewnatrz jak i wewnątrz był suchutki. Podpiąłem oczywiście pod VAGa i za pierszym razem wypluł takie błędy:
1366 Otwarty przy wypadku
brak osprzętu, nie związany ze sprzętem.
1558 Nieznany kod błędu, zwarcie do masy
błąd sporadyczny
1559 Drzwi kierowcy nie otwarte/zamknięte
błąd sporadyczny
1560 Drzwi pasażera nie otwarte/zamknięte
błąd sporadyczny
1581 Nieprawidłowy składnik systemu
brak osprzętu/ nie związany ze sprzętem.

Po skasowaniu błędów jedyny błąd jaki się póżniej pojawiał to ostatni na liście czyli 1581 a zamek nadal robi co chce. Czasem jest tak że jeżdżę dwa dni i nic się ani razu nie dzieje. Dzisiaj zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Jak zaczyna cały czas domykać zamki to jeśli któraś z szyb jest otwarta to rownocześnie z zamkiem po kilka centymetrów owa szyba sie domyka. Jak np zamek się domknie powiedzmy 5 razy i się uspokoi to ta szyba również tyle razy pójdzie do góry. Mam nadzieję że zrozumiale to przedstawiłem. Macie może jakieś sugestie?

gre11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gre11 » 04 lut 2011, 20:34

Za pomocą vcds należy sprawdzić czy wszystkie styczniki w drzwiach i na cylinderkach zamka działają prawidłowo, jeśli mamy podejżenie że któryś stycznik szwankuje to wtedy miernikiem sprawdzić ten stycznik i instalacje do sterownika (drzwi, komfortu).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja