[A6 C5] Skrzynia automat-problem
[A6 C5] Skrzynia automat-problem
Witam.Jestem Posiadaczem audi z automatyczną skrzynią biegów.Pierwszy raz mam do czynienia z automatem,dlatego mam pytanie czy gdy po ruszeniu i uzyskaniu prędkości np 70 km/h i utrzymaniu pedału gazu w tej samej pozycji oraz tej prędkości silnik wydaje znikome ,ale są dzwieki podwyższania i obniżania obrotów tzn jest 1800 potem szybko spada do 1600 i za chwilke 1800 itd,przy takim samym położeniu pedału gazu,nie wiem czy tak to powinno być czy będę miał problem ze skrzynią.Czy Wy też tak macie,czy to normalne? Moje Audi to 2000r 2,5 TDi 150KM
Dziękuję
Dziękuję
krisskin
zapewne multitronic ,moje auto jest z lipca 2000 roku silnik akn 2,5 TDi 150 KM,nie mam łopatek przy kierownicy .Nie mam przy sobie tych kondów wyposarzenia wiec nie moge w 100% powiedzieć czy napewno to multitronic.a jak to rozpoznać?
[ Dodano: 2011-01-31, 17:59 ]
chyba jednak tip bo mam 5 biegów...
[ Dodano: 2011-01-31, 17:59 ]
chyba jednak tip bo mam 5 biegów...
krisskin
A czujesz, że zmienia bieg np. miesza 4 - 5 w gore i w dół ? Skoro skaczą obroty to chyba zmienia biegi... Mam też taka przypadłość , że przy jeździe z równym gazem z prędkością ok 70 km/h miesza mi biegami, muszę albo ując albo dodać gazu.
Nie wymieniałem jeszcze oleju w skrzyni, sprawdziłem tylko że jest dobry poziom ale olej przepalony - muszę go jak najszybciej wymienić. U mnie zaczęło to się dziać od czasu jak przepustnica nie przechodzi adaptacji.
Zmieniałeś olej ? Przepustnica przechodzi adaptacje? Podłączałeś komputer pod skrzynie ?
Nie wymieniałem jeszcze oleju w skrzyni, sprawdziłem tylko że jest dobry poziom ale olej przepalony - muszę go jak najszybciej wymienić. U mnie zaczęło to się dziać od czasu jak przepustnica nie przechodzi adaptacji.
Zmieniałeś olej ? Przepustnica przechodzi adaptacje? Podłączałeś komputer pod skrzynie ?
witam, mam tez automat i olej 1 raz wymienilem dopiero przy 244tys, i to bardziej z tego powodu ze przestal sobie radzic z najmniejszymi nawet wzniesieniami z miejsca, jakos dawal sobie rade z rospedu na wstecznym, wymienilem olej filtr poprawilo sie ale jak dla mnie jeszcze ma do zyczenia, co jeszcze poradzili byscie to moj 1 automat i nie wiem co robic... bo pewnie efektu jak w manualnej ze padal w podloge to odrazu do maxymalnej predkosci nie przyspieszy do tylu chyba ze sie myle... ratujcie
Przepraszam ciezki dzien mialem i sprubuje jasniej napisac.
u mnie sprawa tak wyglada mam skrzynie tip-tronic i jakos na poczatku zimy stopniowo tracil moc samochod na biegu do tylu ze bylo juz tak ze nawet nie ruszal pod niewielkie wzniesienia, podlonczylem do komputera zero bledow, to z mechanikiem zdecydowalismy wymiane oleju i co do czego nie byl wymieniany od nowosci a teraz mam 244tys km... jestem nie caly tydzien po wymianie oleju w skrzyni biegow juz lepiej jedzie do tylu ale wedlug mnie jeszcze ma wiele do zyczenia tylko ze to moj 1 automat i nie wiem czy za wiele nie oczekuje bo mam tylko porownanie do manuali ze jak dodale sie gazu to odrazu gwaltowanie przyspiesza prosze o pomoc mam nadzieje ze jasniej napisalem
u mnie sprawa tak wyglada mam skrzynie tip-tronic i jakos na poczatku zimy stopniowo tracil moc samochod na biegu do tylu ze bylo juz tak ze nawet nie ruszal pod niewielkie wzniesienia, podlonczylem do komputera zero bledow, to z mechanikiem zdecydowalismy wymiane oleju i co do czego nie byl wymieniany od nowosci a teraz mam 244tys km... jestem nie caly tydzien po wymianie oleju w skrzyni biegow juz lepiej jedzie do tylu ale wedlug mnie jeszcze ma wiele do zyczenia tylko ze to moj 1 automat i nie wiem czy za wiele nie oczekuje bo mam tylko porownanie do manuali ze jak dodale sie gazu to odrazu gwaltowanie przyspiesza prosze o pomoc mam nadzieje ze jasniej napisalem
- bartek915
- Forum Audi A6 / A7
krisskin, tutaj masz wszystko o tiptronicu, wystarczyło poszukać.
all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm
all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm
80 B2 81' 1.8i 82kW
A6 C4 97' 2.5 TDi 85kW
A6 C5 00' 2.5 TDi 110kW
A6 C4 97' 2.5 TDi 85kW
A6 C5 00' 2.5 TDi 110kW