Witam. Mam luzy w napedzie i niewiadomo gdzie. Jadac na 3 biegu np 90km/h puszczam gaz i dociskam go do spodu to wtedy jest wyraźnie słyszalny mój problem. Już sporo na ten temat jest na forum ale nikt nie rozwiazal problemu.
Czy ktoś z was mający napęd quattro nie posiada tego problemu?dodam że poduszki dyfra mam wymienione.
[C5 2.8q] Pytanie do urzytkowników QUATTRO.
- D@mi@n 2.8
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Jeśli chodzi Ci o stukot wywołany dodawaniem i puszczeniem gazu, a także czasami przy ruszaniu i powolnej jeździe na niskich obrotach, to prawdopodobnie chodzi o luzy. Luzy w samej skrzyni biegów, luzy na przegubach wału, luzy w moście, luzy na przegubach kół (ale to już ekstremalnie wyrobione musiały by być), luzy na krzyżaku wału napędowego. Przeguby i krzyżak wału da się wymienić, choć nie bez kombinacji (AFAIK ASO ma tylko cały zespół wału i trzeba dawać z innych podzespołów/modeli/marek). Do luzów w skrzyni i w moście najlepiej się przyzwyczaić
Być może problemem jest też wyrobiona podpora wału, ale to również trzeba sprawdzić organoleptycznie. Te luzy, każdy z osobna, mogą nie być duże, ale jak się "zsumują" to masz efekt jak powyżej.

Pozdrawiam,
Krisker
Krisker