[A6 C5] Zużyte amortyzatory ??? Pytanie
[A6 C5] Zużyte amortyzatory ??? Pytanie
Witam. Zawieszenie w moim aucie nie zachowuje się odpowiednio cicho i komfortowo tak jak powinno. Mam porównanie do passata B5 FL. Otóż na dziurach i studzienkach odczuwam głośne stuki zarówno w przednim jak i w tylnym zawieszeniu, wahacze z przodu odpadają, ponieważ są nowe, simerbloki na tylnej belce też są dobre. Podejrzewam amortyzatory ponieważ podczas gwałtownego hamowania na nierównej drodze załącza się ABS. Bujania jakoś mocno nie odczuwam, raczej niezauważalne. Pytanie, jak sprawdzić czy jest to wina amortyzatorów? w lipcu na przeglądzie amortyzatory były sprawne choć już wtedy czułem że auto głośno zachowuje się na dziurach. Możliwe że trzepaki na stacji źle zmierzyły sprawność amorków? Czy może być to coś innego ? sprężyny? może odbojniki?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Obecnie jeżdżę na 195/65R15 (czyli standard na zimę), lato 205/55R16 i powiem szczerze że znajmy w passacie na 17 calowych felgach ma lepszy komfort
W takim razie w pierwszej kolejności będę sprawdzał amorki, bo prawdopodobnie to będzie główna przyczyna. Jakie polecalibyście amortyzatory? jaka firma?
Myślę nad Kayaba lub Sachs, zastanawiam sie czy nie lepsze będą olejowe. Zaznaczam że głownie liczy się dla mnie komfort.

W takim razie w pierwszej kolejności będę sprawdzał amorki, bo prawdopodobnie to będzie główna przyczyna. Jakie polecalibyście amortyzatory? jaka firma?
Myślę nad Kayaba lub Sachs, zastanawiam sie czy nie lepsze będą olejowe. Zaznaczam że głownie liczy się dla mnie komfort.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Co myślicie o sachs super touring
http://allegro.pl/amortyzator-gazowy-vw-passat-b5-audi-a4-a6-sachs-i1386192639.html
Ktoś kupował od tego użytkownika ?
Czy takie amorki w ogóle pasują do mojego autka? czy szukać zwykłych sachs....
interesuje mnie komplet przód + tył
Co oprócz amortyzatorów wymieniać aby nic nie stukało? łożyska, poduszki, i odboje ?
Kayaby raczej sobie odpuszcze bo wyczytałem że są dość sztywne a ja szukam przede wszystkim komfortu.
[ Dodano: 2011-01-18, 21:15 ]
Propo amortyzatorów Kayaba to znalazłem olejowe i gazowe, olejowe są troche droższe, które są lepsze?

http://allegro.pl/amortyzator-gazowy-vw-passat-b5-audi-a4-a6-sachs-i1386192639.html
Ktoś kupował od tego użytkownika ?
Czy takie amorki w ogóle pasują do mojego autka? czy szukać zwykłych sachs....
interesuje mnie komplet przód + tył
Co oprócz amortyzatorów wymieniać aby nic nie stukało? łożyska, poduszki, i odboje ?
Kayaby raczej sobie odpuszcze bo wyczytałem że są dość sztywne a ja szukam przede wszystkim komfortu.
[ Dodano: 2011-01-18, 21:15 ]
Propo amortyzatorów Kayaba to znalazłem olejowe i gazowe, olejowe są troche droższe, które są lepsze?
Witam. Dzisiaj byłem na stacji diagnostycznej w celu sprawdzenia amortyzatorów. Wynik mnie trochę zaskoczył:
Przód : 79:74 %
tył : 74:72 % sprawności.
Czyli amorki są jak nówki, diagnosta mówił że amorki wyglądają na oryginalne od nowości.
W takim razie co tak mocno może stukać, zwłaszcza na dziurach i studzienkach. Zamówiłem już poduszki i łożyska amortyzatorów. W tyg pojadę wymienić i zobaczymy jak wyglądają amorki po wyjęciu z auta ( jedynie tak można sprawdzić ich prawdziwą sprawność )
Przypomnę że stuka zarówno przód i tył
Przód : 79:74 %
tył : 74:72 % sprawności.
Czyli amorki są jak nówki, diagnosta mówił że amorki wyglądają na oryginalne od nowości.
W takim razie co tak mocno może stukać, zwłaszcza na dziurach i studzienkach. Zamówiłem już poduszki i łożyska amortyzatorów. W tyg pojadę wymienić i zobaczymy jak wyglądają amorki po wyjęciu z auta ( jedynie tak można sprawdzić ich prawdziwą sprawność )
Przypomnę że stuka zarówno przód i tył