[A6 C5] Inteligetne Kierunki
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
-=Rafal=-, skoro mowa o tym module to się wypowiem.
Sam fakt, że takie urządzenia są dostępne na rynku to fajnie.
Osobiście uważam, że zapalanie się halogenów przeciwmgielnych przy zakrętach jest bez sensu i głupio wygląda. Może mam staro-modne poglądy, ale daje to wrażenie przepalonego (drugiego) halogena gdy takie auto skręca.
Może to zależy od modelu samochodu, jednak z moich doświadczeń halogeny nie rozpraszają światła takim strumieniem, który by skutecznie te zakrety doświetlał.
Nie oszukujmy się, światło od halogena pada na ziemię tóż przed zderzakiem, co z kabiny ledwo widać. Więc przy tak doświetlonym zakręcie w najlepszym wypadku będziemy lepiej widzieli na co właśnie najechaliśmy :lol:
Natomiast ta funkcja komfortowych kierunkowskazóe mi się podoba!
Oprócz tego, skoro ten moduł steruje halogenami to powinna być w nim funkcja, żeby je automatycznie zapalać jako dzienne...
Sam fakt, że takie urządzenia są dostępne na rynku to fajnie.
Osobiście uważam, że zapalanie się halogenów przeciwmgielnych przy zakrętach jest bez sensu i głupio wygląda. Może mam staro-modne poglądy, ale daje to wrażenie przepalonego (drugiego) halogena gdy takie auto skręca.
Może to zależy od modelu samochodu, jednak z moich doświadczeń halogeny nie rozpraszają światła takim strumieniem, który by skutecznie te zakrety doświetlał.
Nie oszukujmy się, światło od halogena pada na ziemię tóż przed zderzakiem, co z kabiny ledwo widać. Więc przy tak doświetlonym zakręcie w najlepszym wypadku będziemy lepiej widzieli na co właśnie najechaliśmy :lol:
Natomiast ta funkcja komfortowych kierunkowskazóe mi się podoba!

Oprócz tego, skoro ten moduł steruje halogenami to powinna być w nim funkcja, żeby je automatycznie zapalać jako dzienne...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
nie wiem czy zechce mi sie robic otostoryexkita pisze:Sama opcja 3 migniec dala by mi wiekszy komfort jazdy za kierkaWiec czekam jak kolega to juz wepnie i moze jakis fotostory
A sprawda tego zwanego przez was ustrojstwa to ... hmmm jak halogen sam doswietli zakret? Jestem ciekaw tego projektu.
Pozdrawiam
przekaznik juz zamowilem
reszte gratow w aso zamowie po niedzieli
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
Wersja Plug and Play.grand57 pisze:Rafał , zamontowałeś ten moduł do kierunków?-=Rafal=- pisze:A ktoś biednemu mi pomoże :D :roll:
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, 08:58 przez axe, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
świetna sprawa rozpisz kolego schemat podpięcia i spis części a admin wrzuci do warsztatu i wszyscy będą zadowoleni 

Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
Do tego powinieneś mieć halogeny z 2 homologacjami:M0NEER pisze:Oprócz tego, skoro ten moduł steruje halogenami to powinna być w nim funkcja, żeby je automatycznie zapalać jako dzienne...
1- jako przeciwmgielne,
2- jako dzienne
Inaczej to jazda z normalnymi, podłączonymi jako dzienne halogenami jest dosyć ryzykowna

Po prostu z bardzo daleka widac, ze jedziemy na halogenach i każdy patrol nas wypatrzy

Części samochodowe online - Motostacja pl
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Kolego, wyświadczyłbyś sporą przysługę zdradzając skąd wziąłeś gniazdko i wtyczkę, oraz dzieląc się schematem, nawet rozrysowanym na kartce.axe pisze: Wersja Plug and Play.
Jeśli wtyczki i gniazdka pochodzą z ASO prosiłbym o ich numerki i orientacyjne ceny.
Interesują mnie wtyczki i gniazdka, ponieważ chciałbym wyposażyć swoją A6 w komfortowe kierunkowskazy (bardzo mi tego brakuje) i funkcję "coming/leaving home" przy pomocy pudełka oferowanego przez CubeElectronics, jednak ze względu na zamiłowanie do 'technicznego puryzmu' chciałbym wykonać instalację typu plug-and-play, bez cięcia fabrycznych przewodów i z możliwością szybkiego wyrzucenia tego wynalazku w razie potrzeby.
Wciąż brak mi wyłącznie pomysłu skąd wziąć impuls centralnego zamka. Początkowo planowałem wziąć napięcie z syrenki, która "pika" przy otwieraniu i zamykaniu, ale zgodnie z prawem powinienem pozbyć się tego pikania więc byłoby to rozwiązanie mało przyszłościowe.
-
- Forum Audi A6 / A7
kostki od golfa IImwx pisze:Kolego, wyświadczyłbyś sporą przysługę zdradzając skąd wziąłeś gniazdko i wtyczkę, oraz dzieląc się schematem, nawet rozrysowanym na kartce.axe pisze: Wersja Plug and Play.
Jeśli wtyczki i gniazdka pochodzą z ASO prosiłbym o ich numerki i orientacyjne ceny.
Interesują mnie wtyczki i gniazdka, ponieważ chciałbym wyposażyć swoją A6 w komfortowe kierunkowskazy (bardzo mi tego brakuje) i funkcję "coming/leaving home" przy pomocy pudełka oferowanego przez CubeElectronics, jednak ze względu na zamiłowanie do 'technicznego puryzmu' chciałbym wykonać instalację typu plug-and-play, bez cięcia fabrycznych przewodów i z możliwością szybkiego wyrzucenia tego wynalazku w razie potrzeby.
Wciąż brak mi wyłącznie pomysłu skąd wziąć impuls centralnego zamka. Początkowo planowałem wziąć napięcie z syrenki, która "pika" przy otwieraniu i zamykaniu, ale zgodnie z prawem powinienem pozbyć się tego pikania więc byłoby to rozwiązanie mało przyszłościowe.
191 972 725 4,23 Euro
191 972 735 1,17 Euro
zamow sobie 5 kabli z podwojnymi pinami meskie i 5 zenskie (w aso dobiora)
jak chcesz zrobic to na tip top to 2 zyly w przelotce (czyli jeden podwojny kabel meski i zenski musisz zamowic grubszy 1.5mm^2) na reszte po 1mm2 starczy
niecale 2 metry 5 zylowego przewodu
Ja nie zamawialem tych przewodow bo mam wsuwki i zaciskarke
schemat narysuje jak bede mial wene
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
Faktycznie, o tym akurat nie pomyślałem... wiem, że te halogeny mogłyby świecić np.bardziej intensywnie w funkcji "dziennych" czy coś, ale za dużo z tym zabawy aby starać się o jakieś homologacje.RomanS pisze:Do tego powinieneś mieć halogeny z 2 homologacjami:M0NEER pisze:Oprócz tego, skoro ten moduł steruje halogenami to powinna być w nim funkcja, żeby je automatycznie zapalać jako dzienne...
1- jako przeciwmgielne,
2- jako dzienne
Inaczej to jazda z normalnymi, podłączonymi jako dzienne halogenami jest dosyć ryzykowna![]()
Po prostu z bardzo daleka widac, ze jedziemy na halogenach i każdy patrol nas wypatrzy
Ciekawe czy istnieją takie zestawy Plug&Play już z homologacją, aby zamontować zamiast obecnych halogenów...
Chyba nie jestem na bierząco. O co kaman? Będzie zakaz pikających alarmów? :mrgreen:mwx pisze: Początkowo planowałem wziąć napięcie z syrenki, która "pika" przy otwieraniu i zamykaniu, ale zgodnie z prawem powinienem pozbyć się tego pikania więc byłoby to rozwiązanie mało przyszłościowe.
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Jest od jakiegoś czasu. Zgodnie z dyrektywą EU.z 2007 urządzenia alarmowe nie mogą emitować sygnałów dźwiękowych świadczących o stanie ich działania. Pikające alarmy nie mogą otrzymać homologacji, a obowiązkiem serwisów jest wyłączanie tego pikania.M0NEER pisze: Chyba nie jestem na bierząco. O co kaman? Będzie zakaz pikających alarmów? :mrgreen:
To nie jest w sumie takie głupie, bo poprawia komfort mieszkańców - mi np. jest głupio jak zajeżdżam pod dom o 3:00 i muszę "piknąć" - często wracam późno a syrenkę mam potężną

Chcę zlikwidować pikanie nie ze względu na przepisy, a właśnie po to by nie szkodzić śpiącym sąsiadom.
Poza tym chcę uniknąć sytuacji gdy będę zgłaszał kradzież jakiejś części samochodu a ubezpieczalnia powie "haha, mamy Cię w d. bo masz niehomologowany alarm"
Oczywiście szansa, że ktoś wlepi Ci za to mandat jest tak samo znikoma, jak szansa że dostaniesz mandat za rozgrzewanie samochodu zimą (co też jest zakazane prawem i może być ukarane grzywną 100PLN).
No chyba, że masz upierdliwych i bardzo obcykanych w przepisach sąsiadów