Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Inteligetne Kierunki

Elektryka
Awatar użytkownika
-=Rafal=-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: -=Rafal=- » 08 sty 2011, 15:03

No właśnie myślę nad tym intensywnie. 160zł+przesyłka to nie są duże pieniądze, a doświetlenie by było. Hmmm... Nie wiem tylko czy dam radę to ustrojstwo założyć.

Awatar użytkownika
exkita
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: exkita » 08 sty 2011, 15:08

Sama opcja 3 migniec dala by mi wiekszy komfort jazdy za kierka ;) Wiec czekam jak kolega to juz wepnie i moze jakis fotostory :)

A sprawda tego zwanego przez was ustrojstwa to ... hmmm jak halogen sam doswietli zakret? Jestem ciekaw tego projektu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
M0NEER
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: M0NEER » 08 sty 2011, 15:47

-=Rafal=-, skoro mowa o tym module to się wypowiem.

Sam fakt, że takie urządzenia są dostępne na rynku to fajnie.

Osobiście uważam, że zapalanie się halogenów przeciwmgielnych przy zakrętach jest bez sensu i głupio wygląda. Może mam staro-modne poglądy, ale daje to wrażenie przepalonego (drugiego) halogena gdy takie auto skręca.

Może to zależy od modelu samochodu, jednak z moich doświadczeń halogeny nie rozpraszają światła takim strumieniem, który by skutecznie te zakrety doświetlał.
Nie oszukujmy się, światło od halogena pada na ziemię tóż przed zderzakiem, co z kabiny ledwo widać. Więc przy tak doświetlonym zakręcie w najlepszym wypadku będziemy lepiej widzieli na co właśnie najechaliśmy :lol:

Natomiast ta funkcja komfortowych kierunkowskazóe mi się podoba! :-)
Oprócz tego, skoro ten moduł steruje halogenami to powinna być w nim funkcja, żeby je automatycznie zapalać jako dzienne...

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD

Post autor: axe » 08 sty 2011, 16:54

exkita pisze:Sama opcja 3 migniec dala by mi wiekszy komfort jazdy za kierka ;) Wiec czekam jak kolega to juz wepnie i moze jakis fotostory :)

A sprawda tego zwanego przez was ustrojstwa to ... hmmm jak halogen sam doswietli zakret? Jestem ciekaw tego projektu.

Pozdrawiam
nie wiem czy zechce mi sie robic otostory
przekaznik juz zamowilem
reszte gratow w aso zamowie po niedzieli
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
-=Rafal=-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: -=Rafal=- » 08 sty 2011, 17:17

M0NEER, akurat widziałem jaki zasięg mają halogeny czyste i przejrzyste. Około +/- 20m doświetlają teren po danej stronie auta. Sprawdzone na podstawie Audi A4B5. :)

grand57
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Konrad
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: grand57 » 16 sty 2011, 08:53

-=Rafal=- pisze:A ktoś biednemu mi pomoże :D :roll:
Rafał , zamontowałeś ten moduł do kierunków?

Awatar użytkownika
-=Rafal=-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: -=Rafal=- » 16 sty 2011, 15:39

Jeszcze nie. Właśnie nad tym rozmyślam. Bo porównałem ostatnio halogeny w A4 i A6 i u nas są inaczej zamontowane i nie doświetlają boków prawie wcale :( A mi na tym zależało właśnie bo po prostu, fajnie to wygląda :D Postaram się zamówić w tym albo następnym tygodniu.

Awatar użytkownika
M0NEER
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: M0NEER » 16 sty 2011, 16:11

-=Rafal=- pisze:Bo porównałem ostatnio halogeny w A4 i A6 i u nas są inaczej zamontowane i nie doświetlają boków prawie wcale :(
Moja wypowiedź/podpowiedź jest kilka postów wyżej <ok> Przeciwmgielne w A4 mogą dawać te 20m na boki, ale w A6 lipa :evil: ...jedynie mogą być dobre jako światła dzienne.

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: axe » 23 sty 2011, 13:43

grand57 pisze:
-=Rafal=- pisze:A ktoś biednemu mi pomoże :D :roll:
Rafał , zamontowałeś ten moduł do kierunków?
Wersja Plug and Play.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, 08:58 przez axe, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

sidewind76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Seweryn
Rocznik: 2005
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: sidewind76 » 23 sty 2011, 13:54

świetna sprawa rozpisz kolego schemat podpięcia i spis części a admin wrzuci do warsztatu i wszyscy będą zadowoleni :)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Silnik: 2.7TDI 163KM

Post autor: Motostacja pl » 23 sty 2011, 16:27

M0NEER pisze:Oprócz tego, skoro ten moduł steruje halogenami to powinna być w nim funkcja, żeby je automatycznie zapalać jako dzienne...
Do tego powinieneś mieć halogeny z 2 homologacjami:
1- jako przeciwmgielne,
2- jako dzienne

Inaczej to jazda z normalnymi, podłączonymi jako dzienne halogenami jest dosyć ryzykowna ;-)
Po prostu z bardzo daleka widac, ze jedziemy na halogenach i każdy patrol nas wypatrzy <ok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Silnik: 3.0 TFSI 300KM

Post autor: mwx » 24 sty 2011, 02:18

axe pisze: Wersja Plug and Play.
Kolego, wyświadczyłbyś sporą przysługę zdradzając skąd wziąłeś gniazdko i wtyczkę, oraz dzieląc się schematem, nawet rozrysowanym na kartce.

Jeśli wtyczki i gniazdka pochodzą z ASO prosiłbym o ich numerki i orientacyjne ceny.

Interesują mnie wtyczki i gniazdka, ponieważ chciałbym wyposażyć swoją A6 w komfortowe kierunkowskazy (bardzo mi tego brakuje) i funkcję "coming/leaving home" przy pomocy pudełka oferowanego przez CubeElectronics, jednak ze względu na zamiłowanie do 'technicznego puryzmu' chciałbym wykonać instalację typu plug-and-play, bez cięcia fabrycznych przewodów i z możliwością szybkiego wyrzucenia tego wynalazku w razie potrzeby.

Wciąż brak mi wyłącznie pomysłu skąd wziąć impuls centralnego zamka. Początkowo planowałem wziąć napięcie z syrenki, która "pika" przy otwieraniu i zamykaniu, ale zgodnie z prawem powinienem pozbyć się tego pikania więc byłoby to rozwiązanie mało przyszłościowe.

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: axe » 24 sty 2011, 06:57

mwx pisze:
axe pisze: Wersja Plug and Play.
Kolego, wyświadczyłbyś sporą przysługę zdradzając skąd wziąłeś gniazdko i wtyczkę, oraz dzieląc się schematem, nawet rozrysowanym na kartce.

Jeśli wtyczki i gniazdka pochodzą z ASO prosiłbym o ich numerki i orientacyjne ceny.

Interesują mnie wtyczki i gniazdka, ponieważ chciałbym wyposażyć swoją A6 w komfortowe kierunkowskazy (bardzo mi tego brakuje) i funkcję "coming/leaving home" przy pomocy pudełka oferowanego przez CubeElectronics, jednak ze względu na zamiłowanie do 'technicznego puryzmu' chciałbym wykonać instalację typu plug-and-play, bez cięcia fabrycznych przewodów i z możliwością szybkiego wyrzucenia tego wynalazku w razie potrzeby.

Wciąż brak mi wyłącznie pomysłu skąd wziąć impuls centralnego zamka. Początkowo planowałem wziąć napięcie z syrenki, która "pika" przy otwieraniu i zamykaniu, ale zgodnie z prawem powinienem pozbyć się tego pikania więc byłoby to rozwiązanie mało przyszłościowe.
kostki od golfa II
191 972 725 4,23 Euro
191 972 735 1,17 Euro

zamow sobie 5 kabli z podwojnymi pinami meskie i 5 zenskie (w aso dobiora)

jak chcesz zrobic to na tip top to 2 zyly w przelotce (czyli jeden podwojny kabel meski i zenski musisz zamowic grubszy 1.5mm^2) na reszte po 1mm2 starczy
niecale 2 metry 5 zylowego przewodu

Ja nie zamawialem tych przewodow bo mam wsuwki i zaciskarke

schemat narysuje jak bede mial wene
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
M0NEER
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: M0NEER » 24 sty 2011, 10:01

RomanS pisze:
M0NEER pisze:Oprócz tego, skoro ten moduł steruje halogenami to powinna być w nim funkcja, żeby je automatycznie zapalać jako dzienne...
Do tego powinieneś mieć halogeny z 2 homologacjami:
1- jako przeciwmgielne,
2- jako dzienne

Inaczej to jazda z normalnymi, podłączonymi jako dzienne halogenami jest dosyć ryzykowna ;-)
Po prostu z bardzo daleka widac, ze jedziemy na halogenach i każdy patrol nas wypatrzy <ok>
Faktycznie, o tym akurat nie pomyślałem... wiem, że te halogeny mogłyby świecić np.bardziej intensywnie w funkcji "dziennych" czy coś, ale za dużo z tym zabawy aby starać się o jakieś homologacje.
Ciekawe czy istnieją takie zestawy Plug&Play już z homologacją, aby zamontować zamiast obecnych halogenów...
mwx pisze: Początkowo planowałem wziąć napięcie z syrenki, która "pika" przy otwieraniu i zamykaniu, ale zgodnie z prawem powinienem pozbyć się tego pikania więc byłoby to rozwiązanie mało przyszłościowe.
Chyba nie jestem na bierząco. O co kaman? Będzie zakaz pikających alarmów? :mrgreen:

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Silnik: 3.0 TFSI 300KM

Post autor: mwx » 24 sty 2011, 21:15

M0NEER pisze: Chyba nie jestem na bierząco. O co kaman? Będzie zakaz pikających alarmów? :mrgreen:
Jest od jakiegoś czasu. Zgodnie z dyrektywą EU.z 2007 urządzenia alarmowe nie mogą emitować sygnałów dźwiękowych świadczących o stanie ich działania. Pikające alarmy nie mogą otrzymać homologacji, a obowiązkiem serwisów jest wyłączanie tego pikania.

To nie jest w sumie takie głupie, bo poprawia komfort mieszkańców - mi np. jest głupio jak zajeżdżam pod dom o 3:00 i muszę "piknąć" - często wracam późno a syrenkę mam potężną :-/

Chcę zlikwidować pikanie nie ze względu na przepisy, a właśnie po to by nie szkodzić śpiącym sąsiadom.

Poza tym chcę uniknąć sytuacji gdy będę zgłaszał kradzież jakiejś części samochodu a ubezpieczalnia powie "haha, mamy Cię w d. bo masz niehomologowany alarm"

Oczywiście szansa, że ktoś wlepi Ci za to mandat jest tak samo znikoma, jak szansa że dostaniesz mandat za rozgrzewanie samochodu zimą (co też jest zakazane prawem i może być ukarane grzywną 100PLN).

No chyba, że masz upierdliwych i bardzo obcykanych w przepisach sąsiadów ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja