[A6 C6] jak zmienić wskazanie komputera?
[A6 C6] jak zmienić wskazanie komputera?
Witam. Kupiłem 3-letnią A6 C6 od Niemca. Na wyświetlaczu komputera pokazuje mi temperaturę i dystans jaki pozostał do pokonania na paliwie. Niestety nie mam polskiej instrukcji do niej. Może ktoś z szanownych kolegów/koleżanek podpowie czy można to wskazanie w jakiś sposób zmienić aby pokazywał np.średnie spalanie? Czy ja w ogóle mam komputer pokładowy? Nie mogę znaleźć żadnych przycisków więc domyślam się że nie mam. Ale czy C6 wychodziły bez komputera? ... nawet Punto ma w standardzie 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
nie mam pojecia jak jest jest w C6 ale nie wierze ze nie ma opcji przelaczania wskazan FIS-a, a na manetce od wycieraczek nie ma zadnych przycisków??
Tak przynajmniej mam ja w mojej C5.
Tak przynajmniej mam ja w mojej C5.
A6 3.0 TDI Quattro, ASB, 280ps i 560nm by MR Motors na Audi Forum . 

Uaktywnij w kompie (klikasz Car, Setup, On board computer 1), wybierz opcję trzecią od góry (w angielskiej wersji nazywa się to "average consumption" i musi być włączone - u mnie "on"). Teraz wystarczy manetką od wycieraczek wybrać ikonkę ø i już masz średnie zużycie. To samo możesz uaktywnić dla kompa 2. Komp 1 automatycznie resetuje zużycie przy postoju dłuższym niż 2 godziny, komp 2 resetuje się ręcznie.
W mojej C6 możesz wybrać czy ma podawać w l/100km czy w MPG (imperial), ale to pewnie mniej istotne dla Ciebie.[/code]
W mojej C6 możesz wybrać czy ma podawać w l/100km czy w MPG (imperial), ale to pewnie mniej istotne dla Ciebie.[/code]
sebbie
Code so clean you could eat off it!
Code so clean you could eat off it!
No to sprawdziłem dokładnie zgodnie z opisem (również tym z pw - za obydwa wielkie dzięki)
- Car -> Setup -> mam komunikat There are no futher vehicle settings available. Podczas wyświetlania tego komunikatu dostępne są opcje prawa-górna Settings, prawa-dolna Sound i lewa-dolna Display (wyświetlacz Basic). W Settings są różne ustawienia ale nic o komputerze tam nie znalazłem (szyby, air condition , vehicle id number i inne których nie pamiętam). Pamiętam jeszcze, że gdzieś się dokopałem do zmiany wskazań temperatury i kilometrów na inne jednostki. Ale tam również nie było nic o kompie. Może mam coś zablokowane? Pamiętam, że taki komunikat jak wyżej pojawił się po zrobieniu przeglądu jak gościu podpiął się pod kompa to coś namieszał i nie pokazywało ile pozostało do zrobienia przeglądu tylko ten komunikat. Podjechałem wtedy do niego i coś pogrzebał i teraz komunikatu nie ma i pokazuje ładnie ile pozostało do najbliższego przeglądu. Wnioskuję więc, że może również i w tym przypadku mam coś zablokowane. Spotkał się ktoś już z tym?
- Car -> Setup -> mam komunikat There are no futher vehicle settings available. Podczas wyświetlania tego komunikatu dostępne są opcje prawa-górna Settings, prawa-dolna Sound i lewa-dolna Display (wyświetlacz Basic). W Settings są różne ustawienia ale nic o komputerze tam nie znalazłem (szyby, air condition , vehicle id number i inne których nie pamiętam). Pamiętam jeszcze, że gdzieś się dokopałem do zmiany wskazań temperatury i kilometrów na inne jednostki. Ale tam również nie było nic o kompie. Może mam coś zablokowane? Pamiętam, że taki komunikat jak wyżej pojawił się po zrobieniu przeglądu jak gościu podpiął się pod kompa to coś namieszał i nie pokazywało ile pozostało do zrobienia przeglądu tylko ten komunikat. Podjechałem wtedy do niego i coś pogrzebał i teraz komunikatu nie ma i pokazuje ładnie ile pozostało do najbliższego przeglądu. Wnioskuję więc, że może również i w tym przypadku mam coś zablokowane. Spotkał się ktoś już z tym?
Re: [A6 C6] jak zmienić wskazanie komputera?
Jak cos przetlumaczyc z niemieckiego to pisac:) pozdrowkabary77 pisze:Witam. Kupiłem 3-letnią A6 C6 od Niemca. Na wyświetlaczu komputera pokazuje mi temperaturę i dystans jaki pozostał do pokonania na paliwie. Niestety nie mam polskiej instrukcji do niej. Może ktoś z szanownych kolegów/koleżanek podpowie czy można to wskazanie w jakiś sposób zmienić aby pokazywał np.średnie spalanie? Czy ja w ogóle mam komputer pokładowy? Nie mogę znaleźć żadnych przycisków więc domyślam się że nie mam. Ale czy C6 wychodziły bez komputera? ... nawet Punto ma w standardzie
Witam.
Ja mam pytanie czy da się uruchomić funkcję w audi A6 2,5 TDI z 2002r. - wyswietlanie tzw kilometrów dziennych , bo mam takie w passacie i jest to mi bardzo pomocne , chodzi o to aby nie kasując licznika kilometrów miec mozliwość podglądniecia przjechanych kilometrów od uruchomienia silnika w danym dniu .
Ja mam pytanie czy da się uruchomić funkcję w audi A6 2,5 TDI z 2002r. - wyswietlanie tzw kilometrów dziennych , bo mam takie w passacie i jest to mi bardzo pomocne , chodzi o to aby nie kasując licznika kilometrów miec mozliwość podglądniecia przjechanych kilometrów od uruchomienia silnika w danym dniu .
Chyba jednak nie mam komputera pokładowego - wklejam zdjęcia jak to u mnie wygląda. Manetka od wycieraczek nie ma przycisków z boku ani też przycisku reset więc nie ma czym zmieniać wyświetlenia ani go kasować. Poza tym wejście w CAR SETUP skutkuje pojawieniem się komunikatu jak na zdjęciu.
Ktoś spotkał się z taką wersją? Może to jakaś uboższa wersja komputera? Pokazuje tylko dystans pozostały do przejechania. ÂŻeby to pokazać musi więc mierzyć spalanie bo inaczej nie byłby w stanie wyliczyć dystansu - pozostaje tylko pytanie dlaczego nie pokazuje spalania? Nie kumam co "twórcy mieli na myśli"... Niby jest komputer ale go nie ma
Jeśli w ten sposób audi szuka oszczędności to ja już to skądś znam! Fiat cinquecento też wychodził w najbiedniejszej wersji bez prawego lusterka i wycieraczki tylnej szyby... skandal ogólnie rzecz biorąc.
Ktoś spotkał się z taką wersją? Może to jakaś uboższa wersja komputera? Pokazuje tylko dystans pozostały do przejechania. ÂŻeby to pokazać musi więc mierzyć spalanie bo inaczej nie byłby w stanie wyliczyć dystansu - pozostaje tylko pytanie dlaczego nie pokazuje spalania? Nie kumam co "twórcy mieli na myśli"... Niby jest komputer ale go nie ma

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maxpoll pisze:Witam.
Czy ktoś znalazł odpowiedź na to pytanie?
Luk
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Barry, po pierwsze ustawienia np. parametrów wyświetlanych przez komputer pokładowy dotyczących samochodu (prędkość, dystans, zużycie średnie dziś, chwilowe, średnie od resetu itp) - aktywujesz w mmi po naciśnięciu SAMEGO przycisku CAR. (później przechodzi do poszczególnych zakładek dopiero).
Po drugie: opcje kompa przełączasz wciśnięciem W OSI wajchy od wycieraczek. Ona tam nie musi mieć żadnych dodatkowych guziczków, czy dzyndzli.
Po trzecie: każde a6 ma komp pokładowy. Część z nich - wirtualne kilka.
Pozdr i luzik. Masz kompika na 100%
Po drugie: opcje kompa przełączasz wciśnięciem W OSI wajchy od wycieraczek. Ona tam nie musi mieć żadnych dodatkowych guziczków, czy dzyndzli.
Po trzecie: każde a6 ma komp pokładowy. Część z nich - wirtualne kilka.
Pozdr i luzik. Masz kompika na 100%