Odpowiadając samemu(mej) sobie zdiagnozujesz swój alternator...
1. Czy kontrolka od ładowania po włączeniu silnika znika? Zakładamy że alt ładuje...
a). tak - wzbudzenie poprawne
b). nie - masz uwaloną diodę
Tak wiem spece szczotki, ale o tym później z uwagi na charakter elementu. Aha wtedy się żarzy...
2. Czy wskazówka na voltomierzu spaceruje od 14V do 16V?
a). tak - uszkodzenie reg. napięcia
b). nie - znaczy że jest ok

3. Czy gdy jedziesz na obrotach powiedzmy 1800rpm zanika Ci ładowanie?
a). tak - zaraz zakończysz jazdę bo szczotki właśnie umierają
b). nie - jest ok
Zapewne ktoś wyskoczy zaraz z komutatorem bla bla bla. Otóż w świetle rozumnego podejścia przy wymianie szczotek (reg napięcia ze szczotami to jeden element) powinniśmy go także wymienić... Dlaczego? Nie przeżyje nowego reg napięcia (ori bosh/valeo) a przez swoje wyżłobienia szczotki się wytrą pod stary kształt a gdy zacznie się kończyć miejsce styku to i tak będziemy musieli sie za to zabrać. Polecam także wymienić łożysko.
Koszty:
Reg nap:
Magneti Marelli (około 50zł) czy jakoś tak - wytrzymał 2 miesiące a przez skok napięcia spaliło mi przednie żarówki - słowa nie oddadzą złości
Bosh (od 170zł do 245zł) - dużo noooo....
Hela (90zł-110zł) - ciekawa propozycja
Topran (34zł) - kupiłem to, tak przyznaje się i działa!!! Produkowane w Niemczech:-)
Inne (ceny zaczynają się od 22zł)
Bezfirmówka w FOTA 44zł
Wymiana łożyska i komutatora
Zapłaciłem za to 90zł
Podsumowanie:
Jeśli masz do wymiany komutator(wytarty) reg napięcia(wytarte) (chcesz ori) łożyska (szum) i diody to olej ten biznes. Regenerowany przez BOSH alternator kosztuje około 500zł i oddajemy stary. Jest na niego 1 rok gwarancji i co najważniejsze robi to fabryka więc bez lipy.
Proces wykręcania w każdym silniku jest inny w 1.8T zwalamy gumowy wąż z dolotu odchylamy go, potem 17nastka płaska na dole z przodu imbus z tyłu i odkręcamy potem u góry z frontu imbus mniejszy stuk młotkiem gumowym i wychodzi, na koniec kable odkręcamy i już. Aha1 należy zwolnić napinacz (klucz francuski ustawiamy na jakieś 19 siup go na napinacz i w prawo pasek schodzi i już) Aha2 odpinamy akumulator.