Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.9] Długość grzania świec żarowych

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
wojtass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

[A6 C5 1.9] Długość grzania świec żarowych

Post autor: wojtass » 28 gru 2010, 19:44

Koledzy sporo czytałem na temat świec żarowych, ale nigdzie nie znalazłem wzmianki o tym ile czasu po zgaszeniu kontrolki od świec żarowych one jeszcze grzeją. Wiadomo że trwa to jakiś czas ale ile? Moim zdaniem jest to istotne bo być może jak długo grzeją mogą się przepalić. Niektórzy piszą że słychać jak przekaźnik rozłącza grzanie, ja u siebie sprawdzałem kabelkiem z żarówką, wtedy jest na 100% pewne, jednym końcem dotykałem do masy a drugim do kabla wchodzącego do kapturka nałożonego na święcę i u mnie ten czas to jakieś 60 s dość długo i teraz nie wiadomo czy jest ok. czy nie, szkoda nowych świec żeby się nie spaliły. Dlatego moja prośba czy mógłby ktoś to u siebie sprawdzić i byśmy porównali te czasy i byłby wszystko jasne bo mechanicy mają podzielone zdania co do tego.

juniorexx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: juniorexx » 29 gru 2010, 17:07

U mnie świece grzeją tak- po przekręceniu stacyjki około 13-14 sekund, gaśnie kontrolka, po 3-4 sekundach od zgaszenia kontrolki słychać pyknięcie przekaźnika (przestają grzać), jeśli silnik zostaje uruchomiony to świece znowu zaczynają grzać i grzeją (zależnie od temperatury zewnętrznej) od 3-10 minut ale nie rozgrzewają się na maxa (chyba). Jeśli masz coś nie tak to za pomocą Vag-coma możesz skrócić/wydłużyć czas grzania świec.
Śpiesz się powoli- zawsze zdążysz się spóźnić!

wojtass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojtass » 29 gru 2010, 21:23

juniorexx, u mnie wydaje się ze wszystko jest oki tyle że tak jak pisałem około 60 sek. grzeją po odpaleniu auta i myslałem że może za długo i chciałem zweryfikowac to z innymi posiadaczami tegoż modelu może ktoś jeszcze sprawdzi i się wypowie to temat bedzie jasny dla nas i potomnych ;-)

MłodyWilk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MłodyWilk » 29 gru 2010, 21:39

Jeden powie Ci, że u niego grzeje 3 minuty a drugi , że 1,5 minuty, także cic Ci to nie da...
Bo ten czas zalezy od kilku czynników, np od temperatury panującej na dworze(u każdego będzie inna) i od tego czy po zapaleniu auto będzie jechało czy stało. Jesli jechało to też każdy jedzie inaczej no i jeden ma pod górkę a drugi z górki :)
Także spoko, bez obaw, skoro świece grzeją po odpaleniu silnika nawet do kilku minut to są przystosowane, wieć czy skor wytrzymują 2-3 minuty to i nawet wytrzymują 2x tyle.

wojtass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojtass » 30 gru 2010, 09:34

MłodyWilk, zgodze sie z twoją wypowiedzią, miałem co prawda obawy że może za długo te grzanie trwa i swiece mogą się spalić, tym bardziej że słyszałem podzielone zdania co do tego tematu.

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 30 gru 2010, 13:07

Wszystko zależy od warunków atmosferycznych i kondycji twojego silnika. Sprawdziłem u siebie i grzeją mi jakieś 35 sek ale auto stało w garażu a temperatura według wskazań licznika -6*C, a powiedzmy gdyby stał przez kilka dnia na mrozie wydaje mi się że grzałyby jeszcze dłużej. Moje świeczki są już na wykończeniu, ale za tydzień będę miał nowe więc porównam sobie te czasy. <ok>
CCCO AUDI A6 C5 1.9 TDI AFN 110 KM ;
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat
^ Szybkiego powrotu do zdrowia Robert ^ Fan F1

wojtass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojtass » 30 gru 2010, 21:42

Więc wszystkim steruje komputer, różnie to bywa ja u siebie jeszcze dziwną sprawę dziś zaobserwowałem autko stało w garażu temp. jakieś 6*C, i świece nie grzały przed odpaleniem zaczęły jak odpaliłem autko na 60s mądry ten komp ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja