[Audi A6 C5 Sedan] Spryskiwacz szyby nie działa - nie słycha
-
- Forum Audi A6 / A7
[Audi A6 C5 Sedan] Spryskiwacz szyby nie działa - nie słycha
Witam. Przestał działać spryskiwacz przedniej szyby. Przypuszczam, że może pompka się zepsuła albo zamarzła. Jak się do tego zabrać? Myślałaem, że może zamarzły dysze ale wydaje mi się, że nie słychać pompki.
pozdrawiam
Jacek
pozdrawiam
Jacek
-
- Forum Audi A6 / A7
Było przez 1 dzień do +2 stopni i nie puściło. Pobyt w garażu podziemnym (hipermarketu) tam +5 stopni też nie pomogło. Poczekam jeszcze chyba do cieplejszych dni zanim się zabiorę za to. Zastanawiam się czy jeśli zamarznie jak piszesz zbiornik i przewody to pompkę powinno być słychać? Czy on też mogła zamarznąć?
dziękuję za podpowiedzi
dziękuję za podpowiedzi
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
jeśli jeździłeś dłużej autkiem to powinno puścić jeśli zamarzł bo tam w komorze silnika jest całkiem ciepło pod maską
ale zaczął bym od bezpiecznika a potem kontrola pompki ja stawiam na pompkę pozdro

Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.

Przypuszczam, że padła Ci pompka, ale sprawdź jeszcze bezpiecznik. Jeśli byś wymieniał pompke, to znajduje się ona po prawej stronie komory silnika (patrząc od czoła auta) pod zbiorniczkiem przykrytym plastikiem (bodajże płyn od wspomagania) i niestety żeby wymienić pompkę musisz zdjąć plastik i zbiorniczek a do tego chyba nadkole. Jeśli okaże się że to pompka, to postaram się to jaśniej wytłumaczyć 

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
padnięta pompka ale jeszcze zanim zaczniesz demontaż to zerknij profilaktycznie na wiązkę przy pompce czy dochodzi napięcie
Cześć ekipa.

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam wszystkich i powiem że miałem taki sam przypadek piszecie że w komorze silnika jest ciepło i że powinno puścić ja miałem zamarznięty silniczek i po przejechaniu 400km nic nie puściło i nie puści bo zbiorniczek jest w nadkolu a silniczek od strony nadkola i silniczka też słychać nie było ale uporałem się z ty wziołem czjnik zagotowanej gorącej wody i polałem po zewnętrznej stronie chyba z 2 czajniki i silniczek się obódził ale płyn nie leciał więc jeszcze jeden czajnik do środka i puściło przelalem to wszystko na szyby i zalałem normalny płyn który nie zamarza i do dziś cieszę się z czystej szyby.Pozdrawiam
Piotr
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolego polewałem po całym zbiorniczku tak jak nalewasz płyn to lej po tej szyjce delikatnie do okoła chodzi oto by woda sobie delikatnie ściekała po zewnętrznych ściankach i w ten sposób dopłynie wszędzie i przy okazji roztopi łyn w środku a jak jusz silniczek zadziała to lej do zbiornika i pozbądź się tego co masz teraz bo skoro zamarza tzn że do wylania i przelej odrazu nowym płynie by pozbyć się wody.pozdrawiamJacek_Poznań pisze:Dzisiaj byłem u mechanika i stwierdził, że napięcie do pompki dochodzi. Tą gorącą wodą Piotrku to gdzie polewałeś? Dzięki i pozdrawiam.
Piotr
-
- Forum Audi A6 / A7
To jednak nie pompka. Było ciepło i nic nie pomogło. Kupiłem nową i dałem mechanikowi do wymiany. Okazało się, że stara jest dobra (działa po podłączeniu do prądu). Nie dochodzi napięcie. Bezpiecznik jest OK. Teraz się muszę wybrać do elektryka. Czy to może jakiś przekaźnik czy sterowanie przy kierownicy?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
w zeszlym roku przestala dzialac mi pompkaJacek_Poznań pisze:To jednak nie pompka. Było ciepło i nic nie pomogło. Kupiłem nową i dałem mechanikowi do wymiany. Okazało się, że stara jest dobra (działa po podłączeniu do prądu). Nie dochodzi napięcie. Bezpiecznik jest OK. Teraz się muszę wybrać do elektryka. Czy to może jakiś przekaźnik czy sterowanie przy kierownicy?
wystarczylo przeciscic styki we wlaczniku przy kierownicy
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Kolego jak pisałeś wyżej mechanik stwierdził że napięcie do pompki dochodzi to jak dochodzi i jest sprawna to musi tłoczyć wodę lub płyn więc spytaj go jak on sprawdził czy napięcie dochodzi może manetki po prostu i tam padły styki
Cześć ekipa.