Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Lexus IS 250 COMFORT - 2.5 V6, dual VVT-i 208 PS

Prezentacja aut innych marek.
Awatar użytkownika
azet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Olek
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Lexus IS 250 COMFORT - 2.5 V6, dual VVT-i 208 PS

Post autor: azet » 23 gru 2010, 20:49

Z okazji świąt i chwili wolnego czasu naszło mnie aby przedstawić Wam moje aktualne wozidełko :-P

Po niemal dwuletniej przygodzie z A4, przyszedł czas na zmiany.
Wystarczyła 15 min jazda próbna i nie chciałem już z auta wysiadać, wiedziałem, że musi być moje. Zasadniczo szukałem czegoś nieco bardziej komfortowego, cichego w środku, stylowego, przede wszystkim o nieco innym charakterze niż moja dotychczasowa "Bestia", która prowokowała mnie do ostrej jazdy (co poskutkowało 20 p.k. na koncie)... Wahałem się między BMW 530d, Citroenem C5, byłem nawet obejrzeć Passata CC... ale to nie było to. Jak wsiadłem do Lexa wiedziałem, że nie muszę dłużej szukać :) Przedstawiam Wam :

Lexus IS 250 COMFORT

SILNIK I SKRZYNIA BIEGÓW
2.5 V6, dual VVT-i benzyna, 208 KM
6-stopniowy automat

KOLORY NADWOZIA I TAPICERKI
KAROSERIA - Srebrny (1G1) lakier metalizowany
WNęTRZE - Czarny skóra półanilinowa (LA 23)
KOÂŁA - Felgi 17 '', opony 225/45 R17 przód i 245/45 R17 tył

WYPOSAÂŻENIE:
(na niebiesko zaznaczyłem może ulubione elementy wyposażenia)

KOMFORT

Tempomat
Wyświetlacz wielofunkcyjny
Dwustrefowa automatyczna klimatyzacja (przód)
Skórzana kierownica z panelem sterującym audio oraz skórzana gałka dźwigni zmiany biegów
System "inteligentny kluczyk"
System uruchamiania samochodu przyciskiem "START"

Automatyczny system przewietrzania kabiny
Wspomaganie kierownicy uzależnione od prędkości jazdy (EPS)
Elektryczna regulacja foteli przednich
Klimatyzacja foteli przednich
Pamięć ustawienia fotela kierowcy, kierownicy i lusterek (Pakiet Comfort)
Elektryczna regulacja wysokości i wysunięcia kierownicy (Pakiet Comfort)

Automatycznie chowana/wysuwana kierownica w momencie wyłączenia/włączenia silnika Pakiet Comfort)
Szyby regulowane elektrycznie (przód + tył)
Wycieraczki szyby czołowej z czujnikami deszczu (Pakiet Comfort)
Podgrzewanie wycieraczek szyby czołowej (Pakiet Comfort)
Czujniki parkowania
Lusterko wewnętrzne wsteczne oraz lusterka zewnętrzne fotochromatyczne (Pakiet Comfort)
Podłokietnik przedni
Podłokietnik tylny z otworem na narty do przestrzeni bagażnika
Podłokietnik tylny z dodatkowym schowkiem (Pakiet Comfort)
Filtr przeciwpyłkowy

MULTIMEDIA

System audio AM/FM z odtwarzaczem mp3 - 13 głośników - PHILIPS
Zmieniarka CD na 6 płyt

WNęTRZE

Skórzana tapicerka siedzeń o podwyższonej jakości (półanilinowa)
Dywaniki w kolorze wykładziny podłogowej
Drewniane wykończenia wnętrza
Pakiet Podświetlanie (Pakiet Comfort)
Podświetlane nakładki progowe (Pakiet Comfort)

Roleta szyby tylnej regulowana elektrycznie (Pakiet Comfort)
Zegary Optitrion

WYPOSAÂŻENIE ZEWNęTRZNE

Aluminiowe obręcze kół 17", 225/45 R17 przód + 245/45 R17 tył
Zapasowe koło dojazdowe
Antena
Lusterka boczne elektrycznie regulowane, składane i podgrzewane
Przyciemniane na zielono szyby

BEZPIECZEńSTWO CZYNNE

System antypoślizgowy (ABS)
Systemy kontroli trakcji (TRC)
System rozdzielający siłę hamowania (EBD)
System wspomagania hamowania awaryjnego (BA)
System stabilizacji toru jazdy (VSC)
Zintegrowany system zarządzania dynamiką pojazdu (VDIM)
Lampy przednie przeciwmgielne
Lampy przednie: bi-ksenonowe ze spryskiwaczami (Pakiet Comfort)
System AFS (system doświetlenia podczas jazdy w zakrętach) (Pakiet Comfort)
ÂŚwiatła tylne oraz światła "stop" z diodami elektroluminescencyjnymi (LED)

BEZPIECZEńSTWO BIERNE

Poduszki powietrzne kierowcy i pasażera (przednie)
Poduszki powietrzne boczne w oparciach foteli przednich (TAP)
Boczne kurtyny powietrzne
Poduszki powietrzne chroniąca kolana kierowcy i pasażera
Wyłącznik dezaktywujący poduszkę powietrzna pasażera
Pasy bezpieczeństwa z napinaczami i ogranicznikami siły napięcia foteli przednich i tylnych zew.
Konstrukcja przednich siedzeń zmniejszająca urazy szyi i głowy w przypadku kolizji (WIL)
Zaczepy do mocowania fotelika dziecięcego w systemie ISO FIX

MOJA OCENA
To auto ma 2 oblicza. Pierwsze to komfortowa, zwarta limuzyna, w której czujesz się jak w szytym na miarę, wygodnym fotelu. Auto prowadzi się samo... lekkie muśnięcie pedału gazu i słychać jedynie szum opon, ponieważ silnika nie słychać wcale! Tak długo, jak delektujemy się cruise'ingową jazdą, tak długo we wnętrzu panuje zupełna cisza. Nawet kierunkowskazy to ledwie cykanie, niemal niesłyszalne... Ta cisza po przesiadce z 2.0 TDI urzekła mnie od samego początku. Wystarczy jednak agresywniej depnąć pedał gazu i od razu budzi się drugie oblicze IS'a... Rasowy pomruk wolnossącej V6 może nie jest tak narwane, jak moje "zrobione" 2.0 TDI dzięki swojemu momentowi obrotowemu, to jednak wrażenia z jazdy stają się zupełnie inne niż przed chwilą. Ok. 7,5 sek do setki pozwala na swobodne poruszanie się zarówno w miejskim gąszczu jak i na luźniejszej trasie. Po przełączeniu skrzyni biegów w tryb Power, auto dopiero staje się w pełni gotowe do akcji. Obroty są utrzymywane na wyższym poziomie, auto szybko reaguje na każde dotknięcie pedału gazu, nadal pozostając komfortowe, staje się niejako usportowione. I to mi właśnie wystarczy - tego oczekiwałem po nowym aucie. Szybsza mogłaby być tylko skrzynia - niestety nie jest to Tiptronic (gdyby ten silnik połączyć z Tipem podejrzewam, że przyspieszałby w ok. 7 sek do 100km/h). Niestety nie ma nic za darmo. Przy bardzo spokojnej jeździe po mieście spalanie to 10l/100km, przy pełnym ogniu robi się 2x tyle. ÂŚrednio jednak komputer pokazuje mi ok 13,0l/100km latem i ... 16,0l zimą :evil: . Jestem gadżeciarzem, więc bajery takie jak "inteligentny kluczyk", przycisk "Start/Stop", procedura startowa auta itd. itd. cieszą mnie za każdym razem gdy siadam za kierownicą. A o to przecież chodzi...

PLANOWANE MODY
Do wersji Prestige czyli najmocniejszej brakuje tylko Navi z dotykowym wyświetlaczem, odtwarzaczem DVD, BT i pełnym graficznym komputerem pokładowym oraz systemu audio Mark Levinson z 14 głośnikami.
Audio nie wstawie, ale już namierzam Navi...

Kilka fotek i filmików:

Obrazek

PEÂŁNA GALERIA ZDJęć - Gdańsk - Szafarnia: http://picasaweb.google.com/10955793882 ... directlink

PEÂŁNA GALERIA ZDJęć - Gdańsk - Matarnia: http://picasaweb.google.com/10955793882 ... directlink

Przyspieszenie od 0 - 100 km/h

[youtube][/youtube]

Przyspieszenie z rolki - wyszło od 30 - 180 km/h

[youtube][/youtube]

Dźwięk V6

[youtube][/youtube]

Procedura startowa

[youtube][/youtube]
Original Audi A6 Werbung.
Wir behandeln alle 2.0 TDI, 3.0 TDI und andere Krankheiten.
Pełna oferta dla klubowiczów Audi A6

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 23 gru 2010, 21:10

Super sprzęcior ! Z chęcią bym się takim przejechał :-P Zegary rewelka. A jak z niezawodnością i ze spalaniem ? Ile trzeba mieć $ żeby kupić jakieś dieselka z począrku produkcji ?

Awatar użytkownika
Haiko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Haiko » 23 gru 2010, 22:11

Pogratulować zakupu. Autko ładnie się prezentuje, no i wyposażenie też ciekawe. Oby się spisywało niezawodnie.

Awatar użytkownika
azet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: azet » 24 gru 2010, 02:20

Jak na razie auto od 6 miesięcy spisuje się niezawodnie. Wymieniłem olej, filtry i koła na zimę :mrgreen: Całkowicie bezobsługowy, oprócz lania paliwa... a leję często, średnio co 4 dni :-/
Spalanie podałem w opisie:
"Przy bardzo spokojnej jeździe po mieście spalanie to 10l/100km, przy pełnym ogniu robi się 2x tyle. ÂŚrednio jednak komputer pokazuje mi ok 13,0l/100km latem i ... 16,0l zimą :evil: "

cameleon741 - jak masz ochotę to zapraszam na jazdę próbną w każdej chwili <ok>

Cena? Wygląda drożej niż jest w rzeczywistości :mrgreen: 2005r. można kupić już za niecałe 70.000zł. Są 2 wersje silnikowe do wyboru, moja 2.5l benzyna (IS 250) i 2,2 diesel (IS 220d), który występuje tylko w manualu, jest słabszy (177KM), a pali niewiele mniej (ok 10l), dlatego w mojej opinii to silnik - pomyłka. &#9830;Pozostaje benzynowa V6 lub wersja HARDCORE czyli: IS-F

# Pojemność silnika: 4968 benzynowa V8 (wtrysk bezpośredni)
# Moc: 423KM przy 6600obr./min
# Moment obr.: 505Nm przy 5200obr./min
# Skrzynia biegów: 8 biegowa automatyczno-sekwencyjna
# Napęd: tylny
# 0-100km/h: 4.8sek.
# Vmaks: 270km/h

[youtube][/youtube]

Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Silnik: 1.8 125KM

Post autor: Fascynat » 24 gru 2010, 03:20

"Obiło" mi się coś o ucho że 220d ma wade konstrukcyjną.. :roll:

Tomas

Post autor: Tomas » 24 gru 2010, 06:55

super ciarka ,opowiadaj jak z komfortem w porownaniu z audiczką duzo ciszej w kabinie?zawieszenie bardziej komfortowe ?Ogolnie jakie wrazenia z przesiadki? czy audi naprawde tak bardzo odstaje od lexusa ;-)

Awatar użytkownika
azet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: azet » 25 gru 2010, 22:25

Odnośnie wad fabrycznych 220d nic mi na ten temat nie wiadomo, ale nigdy nie szukałem ani nie posiadam takowego, więc nie bardzo mnie to nawet interesuje ;-) Po zakupie Audi A4 z 2.0 TDI... intensywnie szukałem przed zakupem wad i problemów z IS 250. Najpoważniejszy problem jaki znalazłem jest... ze zmieniarką płyt CD która czasem nie domaga na polskich drogach :mrgreen: I faktycznie - była u mnie wymieniana na gwarancji przez poprzedniego właściciela. Oprócz tego w historii serwisowej są: przegląd, przegląd, przegląd przegląd, wycena w komis <ok>

Co do komfortu... ciężko porównać z Audi. To samochód o innym charakterze. On z zasady ma być PRIMO komfortowy i wg mojej oceny - spełnia to zadanie w 100%. Dowód - historia autentyczna.
Pod salon podjechałem (dymiącym jak traktor, nie mającycm mocy i mającym CHECK ENGINE - z powodu EGR) 2.0 TDI. Pierwszy zaskok przy wejściu do auta (już przy podejściu zapalają się ledy w lusterkach oświetlające drogę): kluczyk w kieszeni, łapiesz za klamkę - auto się otwiera. Siadasz na fotel - anilinowa skóra, wyyygodnie... Kluczyk nadal w kieszeni, naciskasz START... kierownica sama wyjeżdża, bo wcześniej schowała się aby było łatwiej wysiąść i wsiąść, zegary ożywają, podświetlenie + pełen obrót, i lekki pomruk V6 przy jej ożywieniu. Ustawiasz elektrycznie fotel, kierownicę, lusterka - tylko raz, bo później zachowujesz ustawienia i przywracasz jednym przyciskiem. Jest 30 stopni w cieniu więc uruchamiasz wentylację foteli - po minucie czujesz, że tyłek i plecy przestają ociekać potem - nie czuć że wieje, ale jest po prostu przyjemnie i nie pocisz się. Później krótkie zapoznanie z pozostałym wyposażeniem: elektrycznie opuszczana roleta tylnej szyby, ustawienie przy jakiej prędkości i jakich obrotach zegary mają się podświetlić na pomarańczowo (na czerwono i tak podświetlą się same po przekroczeniu 200km/h i 6.700obr/min)... kilka innych bajerów. W końcu mówię do sprzedawcy: "Dobra, to możemy odpalać i jechać?" Sprzedawca do mnie: "...ale auto jest już odpalone". Niech to będzie najlepszym obrazem tego jak jest w środku. Najlepsze jest to, że ruszasz...40, 60, 80.... silnika dalej nie słychać! Po przesiadce z 2.0 TDI było to coś co mnie urzekło. Do tego prowadzenie: tylny napęd, mocny silnik i automatyczna skrzynia biegów pracująca w 3 trybach (normal, power i snow) to idealne połączenie komfortu i niezłych osiągów. Tłumienie nierówności jest niesamowite, na pewno lepsze niż w audi. Auto jest idealnie spasowane, nic nie trzeszczy, nie stuka itp (tu w Audi też nie mogłem narzekać). Za to wyciszenie jest dużo lepsze. Szczególnie czuć to gdy jedziemy powyżej 100km/h i więcej. Przy 150km hałas jest taki jak w audi przy 100, a to duża różnica. Kompletnie nie czuć prędkości, nie robi się specjalnie głośniej. Jedynie szum opon jest głośniejszy, ale czy jdziesz 100 czy 160 - prawie nie ma różnicy. To zasługa odpowiedniego wygłuszenia i ... mniejszych szyb. Przednia szyba jest mała, z kolei linia bocznych szyb jest poprowadzona bardzo wysoko, więc dodatkowo jak wpadniesz w fotel czujesz się jak w bolidzie. Przewaga po stronie Audi jeśli chodzi o komfort - ilość miejsca na tylnej kanapie. Bez dwóch zdań.

Jeśli ktoś zapyta: co jest lepsze, Audi czy Lex - to nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Mam porównanie z A4 która jest szybkim, komfortowym autem, o sportowym zacięciu, któremu w zasadzie niczego nie brakuje (jeśli jest dobrze doposażone). Ale jak wsiadłem do Lexa, to dopiero poczułem się dopieszczony :-D Te wszystkie detale, drobiazgi, w połączeniu ze sobą sprawiają niesamowity efekt, szczególnie na początku gdy widzisz to po raz pierwszy. Niesamowita frajda, zwłaszcza dla takiego gadżeciarza jak ja. Do tego ma on inny charakter, na pewno nie każdemu pasuje. Zachęca do spokojnej jazdy, niemal w kompletnej ciszy, w tle jakiś chillout z fabrycznych 13 głośników (i kolejny bajer: auto ma zaprogramowane 4 tryby pracy systemu audio: front, driver, rear, all. W każdym z trybów zmienia się przestrzenne położenie dźwięku więc bez ustawiania balansu left/right i front/rear można natychmiast zmienić układ dźwięku w kabinie).

Podsumowując: jak na razie jestem zadowolony z zamiany i po pół roku dalej mam banana na twarzy jak tylko podchodzę do auta. Gdyby nie spalanie, brak możliwości załączenia napędu na 4 koła zimą i mało miejsca na tylnej kanapie (co akurat mam w d... :-P bo i tak ja kieruję) - byłby to samochód doskonały do codziennej, komfortowej jazdy bez szaleństw.

PS. Mam nadzieję, że nie zanudziłem :-P

PS.2 Znalazłem ciekawe porównanie BMW 3 i Lexusa IS - aut tego samego segmentu i często porównywalnych. Ja jestem subiektywny, więc może sami ocenić co jest ciekawsze (szczególnie tył i ÂŚRODEK)...

Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Silnik: 1.8 125KM

Post autor: Fascynat » 25 gru 2010, 23:03

Piero, o ile dobrze pamiętam to problem jest bodajże w przeniesieniu napędu , już przy małych przebiegach pojawią sie wibracje które goszczą w środku kabiny.
Oficjalne stanowisko Lexus Polska to podobno tłumaczenie ze to "cecha" :idea: produktu a nie wada.. rzeczoznawcy i właściciele uważają inaczej..

ale spokojnie , sprawa dotyczy napewno tylko 220d..

Co do porównania IS-a i A4 , to tak troche niema jak , szczególnie jeżeli chodzi o własności akustyczne 2.0 TDI i Benzynowej V6..

Oczywiście nie zmienia to faktu że według większości badań , produkty marki Leksus to najlepiej wyciszone auta na świecie..

Długiego i bezawaryjnego użytkowania życze.. ok autko.. <ok>

Ostatnio zmieniony 27 gru 2010, 14:58 przez Fascynat, łącznie zmieniany 1 raz.

dongibbon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dongibbon » 26 gru 2010, 18:54

dobre dobre jest :mrgreen:
tylko srednie spalanie 16litra w zimie i moje dalekie podroze nie ida w parze z benzyna przynjamniej narazie, przed zakupem a6 mialem 2 jazdy testowe is220d z 2007, i tylko z powodu duzo wiekszej przestrzeni wewnatrz jak i w bagazniku wygralo audi,
to bardzo dobre autko wysoko wyposazone w standardzie, powodzenia na drodze :mrgreen: szerokosci i bezawaryjnosci :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 gru 2010, 19:25 przez dongibbon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
azet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: azet » 26 gru 2010, 18:57

Przestrzeń jest nieporównywalnie większa w A6, to jakby porównać kawalerkę i 3 pokojowe mieszkanie ;-) To pierwsze dla kawalera + osoba towarzysząca :mrgreen: , to drugie dla rodziny z 2 dzieci <ok> Mi (na razie) wystarcza opcja 1, dlatego jest Lex 8-)

Awatar użytkownika
azet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: azet » 26 gru 2010, 20:48

Dzięki kolego <ok>
Kumpel mówi, że powinienem zająć się pisaniem recenzji testowanych aut, tam są wskazane takie opisy - i coś w tym może być :mrgreen:

Awatar użytkownika
nax23
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nax23 » 19 sie 2011, 18:39

ISF to jest to :)
Obrazek

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz A6 Forum
Rocznik: 2006
Moje auto: S6 C6
Silnik: 4.2 ASG 299KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: vonito » 07 lis 2011, 11:17

sam się zastanawiałem nad taka furką
faktycznie 2.2 d kazdy odradza i ponoć skrzynia ma duży problem
ale benzynkę każdy poleca :)
jedynie mnie to spalanie i ciężka moja noga odstraszyły jednak moje Audi pali w mieście 12 l co tez nie jest mało :)
w każdym razie gratki bo furka bardzo fajna <okok>
i raczej bezawaryjna... co wyrównanawet dużo większe spalanie niż u Audi ;)

123mielony
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: 123mielony » 07 lis 2011, 11:46

Piero Wózek bardzo ładny co prawda kolor nadwozia zupełnie nie dla mnie ale to Tobie się ma podobać.Jeśli chodzi o spalanie to coś za coś albo frajda z jazdy albo jazda o kropelce niestety te dwie rzeczy nie idą w parze.
Niech przynosi frajdę z jazdy i oczywiście bez awaryjnej jazdy życzę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne marki”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl