pawelx, xenony montowałem samodzielnie bez demontażu lamp. Zdjąłem te czarne maskownice (z wyjęciem i włożeniem prawej był kłopot - mało miejsca), zrobiłem w nich otwory wiertarką i opiłowałem je dłutkiem, przełożyłem kable z żarnikiem, żarnik w miejsce żarówki + podłączenie dwóch kabelków, założyłem osłonki, przymocowałem przetwornice i podpiąłem do nich przewody. Wszystko zajęło mi max 2 godziny - bez jakiegokolwiek pośpiechu. Nie jest w tym nic trudnego i skomplikowanego poza małą ilością za prawą lampą.
Co do zimówek, to napewno pozostanę przy rozmiarze 15'' (albo inna felga, albo tą dam do odnowienia), gdyż mam zakupione nowe opony 195/65/15.
[ Dodano: 2010-06-05, 00:04 ] Wiosennie (04.06.2010) [LINK DO ALBUMU]/b]
A6 i A6 Welly:
Blenda w kolorze czarny mat:
Ostatnio zmieniony 05 cze 2010, 22:32 przez hoopek, łącznie zmieniany 1 raz.
Przydało by się pomalować dokłądeczki w kolor to ta listwa dolna co zrobiłeś to by nabrała wtedy tej magii. ÂŚliczny masz kolorek z daleka jak czarny wygląda. No i Xenonik tego mi bark
I moje pytanie dotyczące powyższej sesji: czy któraś z fotek nadaje się do zgłoszenia KALENDARZ LISTOPAD (?), jak tak, to która (od 1 do 7 licząc od góry)?
Audio będzie montowany w weekend, chyba że wyrobię się jakoś po pracy wieczorem.
Jak na razie radyjko 'Alpine CDE-120 RR.
Ale patrząc na Twoje ambitne modyfikacje GranuL, zacząłem szukać sprężyn -40 mm. :-D W końcu coś konkretnego trzeba zrobić. :-D
Daj relacje jak zamontujesz to radyjko bo sam bede wymieniał tasmociąga u siebie. Byłoby fajnie jakbys napisał czy zminiała sie jakosc dzwieku i jak pasuje radyjko do całego auta
Ale mowa o samej wymianie radia reszta gratów głosniki i sub zostaje ta co była :-P Będzie jakaś poprawa? W sumie radio audi nie gra źle ale gdyby mogło byc lepiej to czemu nie
tak będzie lepiej bo jeżeli gratki masz takie jak piszesz to żeby zwiększyć jakość to tylko jednostka sterująca do zmiany i jest git mowa tu o radiu włąsnie
Od tego się powinno zacząć potem dopiero się powinno wzmacniacz dać lepsze kable i na samym końcu głośniki bo nawet ori głośniki w dobrym wygłuszeniu na dobrych kablach i odpowiednio zasilonym "wzmakiem" nie radiem daje super efekt.
Owe radia wyposażone w te wzmacniaczyki w radiach ja to mówię grzejniki bo się cholernie grzeją to i tak nie da ci mocy super do napędzenia tego wszystkiego ale jakość dźwięku się zmieni na lepsze na pewno.
Widać to np. jak sie samo radio pod ori głośniki podłączy i jest duża różnica.
Jak miałem a4 one nie miały ori Subów. to jak pod Pionka za 300zł na tamte czasy podłączyłem to jakość budziła już jakąś satysfakcję dla laika albo mało wymagających to jest wystarczające nawet.
Nawet w a6 łatwo to ci będzie dostrzec bo nawet głośniki z a6 z subem czyli komplet oryginalny na samym nie ori radiu robi efekt. Wystarczy wtedy odpiąć kostkę z bagażnika aby odloczyc tubę i tylne głośniki i widzisz wtedy jak przedni zestaw dostaje mocy z tego radia i wtedy się zakochujesz powoli w tym jeszcze lepszym efekcie i chcesz mieć taki efekt z tyłu i z przody wtedy sie kupuje wzmaki wygłuszenie i zaczyna sie zabawa.
ok widze ze dosc dobrze siedzisz w temacie Własnie swoje modyfikacje car audio chciałem zaczac od zmiany radiapotem jakis wzmacniacz i sub do bagaznika. Tutaj własnie kolega hoopek, zakupił alpine i dlatego jestem ciekaw jego opini. PS moze mogłbys polecic jakies radio w rozsadnych pieniądzach :roll: i najlepiej zeby sie jakos komponowało z deska w A6. Początkowo miałem zminiac na concerta 2 ale za tą $ to mozna chyba kupic cos lepszego innej firma co obsługuje usb czy aux.
DJabeł, włąsnie hoopekowi poleciłem tą alpine za stosunkowo nie duże pieniądze idealnie podejdzie pod A6 no i już jakoś to gra będziesz zadowolony na pewno.
Ja mam starszy model ale bardzo podobny to i tak nie widać i nie słychać tego jak na real ale looknij wizualnie jak radio wygląda u mnie.
[youtube][/youtube]
Nie polecam suba w bagazniku lepiej jest na wygłuszonych drzwiach i dobrym wzmaku i nie najgorszych głośnikach zrobić drzwi i masz 4x suby fajnie to gra a i bagażnik pusty
NO i dźwięk masz w środku a nie z tyłu.
Z tyłu jest nie zdrowo to raz a dwa zaburza się całą scenę akustyczną.
Bynajmniej więcej minusów jak +. Wiem wychodzi wbrew pozorom taniej suba walnąć na wzmaku
i ÂŁUB ÂŁUB ÂŁUB ale po paru tygodniach jazdy zmienisz zdanie jak zobaczysz u kogoś że komuś ładnie gra i basowo w środku czuć to po prostu. A u siebie szybko zauważysz charczenie głośników seryjnych i po czasie drgania tapicerkę tylnej półki choć mocne są dość nasze w A6
Ale to mówię jak kto woli i jak kto ma kase bo to niestety się liczy.
tu masz lepszym aparatem kręcone tu lepiej widać tą czystość dźwięku ale kurde to nie ma takiego aparatu co by to tak ładnie odtworzył.
[youtube][/youtube]
Zobacz przy tubie jak sopran w aucie ucieka tu akurat na A4 :
Bo jak tube wwalisz to i tak będziesz kombinować zeby sopran zwiększyć bo słaby itp.. i zaś kasa. W Alpinie tej jak już i tez w innych radiach żeby mi ktoś znów nie zarzucił ze faworyzuję tą markę. Masz osobne pasmo regulacji nie BASU tylko a TUBY dzięki czemu na upartego wyregulować idzie sam sopran z głośników ori w aucie i bass podkręcić na tubie i wtedy to jakoś już jest.
Własnie rozważam ten model ale chodzi mi po głowie jeszcze taki http://allegro.pl/alpine-ida-x311rr-ida ... 70451.html bo to ok 100zł róznicy a znalazłem sklep w którym oferują takie za 500zł. Czekam jeszcze na opinie autora tematu