[Audi A6 C5 Avant] Lód na podszybiu i wycieraczkach...
[Audi A6 C5 Avant] Lód na podszybiu i wycieraczkach...
Witam.
To moja pierwsza zima z Audi A6. Z innymi autami nie miałem tego problemu co z A6.
Auto postało na parkingu a że szyba była nagrzana to przy opadach sniegu ie przy tak niskich temperaturach woda szybko zamienia się w lód. Wsiadam do auta (nawet po wcześniejszym nagrzaniu webastem) i po odpaleniu czekam aż szyby się odmrożą. Jednak wycieraczki poję się włączyć bo jest na nich bryła lodu. Szyba mokra a wycieraczki strach ruszyć. Oczyściłem je ale w czasie jazdy robi się podobna sytuacja.
Ma ktos na to jakiś sposób, czy tylko u mnie tak się dzieje. Poprzednie auta miały troszeczkę wyżej na szybie wycieraczki więc lepiej dmuchało w te miejsce powietrze na szybę.
Trochę to uciążliwe, choć dobrze że szyba sama się osusza po pewnym czasie.
To moja pierwsza zima z Audi A6. Z innymi autami nie miałem tego problemu co z A6.
Auto postało na parkingu a że szyba była nagrzana to przy opadach sniegu ie przy tak niskich temperaturach woda szybko zamienia się w lód. Wsiadam do auta (nawet po wcześniejszym nagrzaniu webastem) i po odpaleniu czekam aż szyby się odmrożą. Jednak wycieraczki poję się włączyć bo jest na nich bryła lodu. Szyba mokra a wycieraczki strach ruszyć. Oczyściłem je ale w czasie jazdy robi się podobna sytuacja.
Ma ktos na to jakiś sposób, czy tylko u mnie tak się dzieje. Poprzednie auta miały troszeczkę wyżej na szybie wycieraczki więc lepiej dmuchało w te miejsce powietrze na szybę.
Trochę to uciążliwe, choć dobrze że szyba sama się osusza po pewnym czasie.
najprawdopodobniej masz wymienioną na nieoryginalną przednią szybę. w ori masz ogrzewanie na wysokości piór wycieraczek w spoczynku więc się tak nie mrozi.
ja mam podobnie - bryła lodu na wycieraczkach i w trasie masakra... do tego wycieraczka zamarznieta się odkształca i nie przylega na całej długości...
ja mam podobnie - bryła lodu na wycieraczkach i w trasie masakra... do tego wycieraczka zamarznieta się odkształca i nie przylega na całej długości...
u mnie rowniez jest podobnie(c5 przedlift). lod na wycieraczkach no i dodatkowo na szybie zaraz za tym nawiewem na srodku na szybe i mniej wiecej na srodku przy prawym slupku patrzac oczami kierowcy.
na szybie jest znaczek audi, rok temu chyba czegos takiego nie mialem, a jest to naprawde uciazliwe.
i teraz nie wiem co zrobic z tym fantem.
na szybie jest znaczek audi, rok temu chyba czegos takiego nie mialem, a jest to naprawde uciazliwe.
i teraz nie wiem co zrobic z tym fantem.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Seweryn
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.2 FSI 255KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
podniesienie wycieraczek nic nie da przerabiałem ten problem jak je podniesiecie to zaczną zaczepiać o boczne krańce uszczelek od szyby z tego co zauważyłem problem ten występuje przy wycieraczkach bez ramki np valeo extrem jedyne co mi się udało to tylko tyle że dołożyłem spojler dociskowy z innych wycieraczek i zawsze dokładnie zbiera przy większych prędkościach nie wiem jak by się miała sytuacja gdyby kupić ori wycieraczki w aso czy jest podobnie ale jeszcze co zauważyłem to to, że problem jest tylko praktycznie w zakresie temperatur od -7 do -14 potem już nie ma tego problemu bo nie topi się śnieg tak na szybie
dodatkowy patent to dołożenie do nawiewu kawałka czarnego plastiku który od krzywi strumień powietrza bliżej krawędzi szyby i będzie ogrzewana od dołu
jeśli mamy kawałek czarnego plastiku to można go tak dociąć lub przeprofilować aby nie szpecił i wyglądał jak kawałek ori
dodatkowy patent to dołożenie do nawiewu kawałka czarnego plastiku który od krzywi strumień powietrza bliżej krawędzi szyby i będzie ogrzewana od dołu
jeśli mamy kawałek czarnego plastiku to można go tak dociąć lub przeprofilować aby nie szpecił i wyglądał jak kawałek ori
Cześć ekipa.
Naprawy hamulców Audi A6 C5. Zapraszam.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
więc proponuje dołożyć taki mały dyfuzorek na te nawiewy na podszybiu i już masz spokój szyba grzana od dołu wystarczyło by nawet w tych oryginalnych nawiewach w desce coś dołożyć wewnątrz kratki aby z kilku otworów ciepłe powietrze leciało w stronę dołu szyby u mnie patent działa a zrobiłem go ze starego nawiewu z leona kolor plastiku się zgadza i mało kto to zauważa a od biedy w cieplejszych miesiącach można to schować
Cześć ekipa.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
leon model 2004 ale to nie jest istotne bo kratki są podobne a chodzi o nawiew na szybę
a to nawet nie jest wada fabryczna co konstrukcyjna bo jak przyjrzycie się kratce nawiewowej w audi a6 to kanały skierowane są tak naprawdę na kabinę a nie na szybę wiec należy tylko troszkę tego powietrza skierować na dół szyby i nie będzie marznąć po wekendzie zrobie zdjątko i wsadzę
a to nawet nie jest wada fabryczna co konstrukcyjna bo jak przyjrzycie się kratce nawiewowej w audi a6 to kanały skierowane są tak naprawdę na kabinę a nie na szybę wiec należy tylko troszkę tego powietrza skierować na dół szyby i nie będzie marznąć po wekendzie zrobie zdjątko i wsadzę
Cześć ekipa.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
obiecuje na pewno wstawić fotkę tylko jak ja zrobię ale myślę że jutro już powinna być
ponieważ w wekend byłem lekko zabiegany ale jutro pracuję w innych godzinkach to popstrykam focie
[ Dodano: 2010-12-07, 09:12 ]
A tak to wygląda zgodnie z obietnicą ładuje fotki i pozdrawiam
[ Dodano: 2010-12-07, 09:15 ]
ÂŚwietnie do produkcji takich dokładek nadają się stare nawiewy lub po prostu stare grille od autek plastik świetnie się obrabia a uchwyt wykonany jest z zapinki listwy drzwiowej koncern VW
ponieważ w wekend byłem lekko zabiegany ale jutro pracuję w innych godzinkach to popstrykam focie
[ Dodano: 2010-12-07, 09:12 ]
A tak to wygląda zgodnie z obietnicą ładuje fotki i pozdrawiam
[ Dodano: 2010-12-07, 09:15 ]
ÂŚwietnie do produkcji takich dokładek nadają się stare nawiewy lub po prostu stare grille od autek plastik świetnie się obrabia a uchwyt wykonany jest z zapinki listwy drzwiowej koncern VW

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cześć ekipa.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
w tym sęk że nie da się jej wyjąć bez demontażu deski a problem z kratka polega na tym że kratki nawiewowe skierowane są w stronę kabiny a mój patent pojawia się w ekstremalnych warunkach na podszybiu a tak to odpoczywa od ciężkiej pracy
w schowku i czeka na moment użycia

Cześć ekipa.

Ja rowniez mam niestety problem z przymarznietymi wycieraczkami
Taka klasa auta i takie cos... no ale coz...
WIdac patent fajny... moglbys dokladnie napisac jaka to zaczepka/wczepka, zeby takei cos dolozyc na te kilka chwil w te mrozne dni?
Normalnie gdy jestem w domu to autko grzeje sie w garazu, ale niestety gdy jestem u symaptii to biedna musi znosci wszystko co pogoda przyniesie...

WIdac patent fajny... moglbys dokladnie napisac jaka to zaczepka/wczepka, zeby takei cos dolozyc na te kilka chwil w te mrozne dni?
Normalnie gdy jestem w domu to autko grzeje sie w garazu, ale niestety gdy jestem u symaptii to biedna musi znosci wszystko co pogoda przyniesie...