[a6 c6] niedomykajaca klapa bagaznika
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
czasami tak jest ze klapa jest zamknieta, a mimo wszystko fis pokazuje nie domkniętą, miałem tak kilka razy, byłem pewien ze jest zamknieta-wsiadam do auta, a tu błąd na fisie! sprawdzam bagaznik a on zamkniety nadal! ale jednak nie był, zamek lekko chwycił przytrzymując klape, wiec moze u Ciebie jest podobnie? musi byc konkretnie zamknieta na maxa, najlepiej to sprawdzic po dłuzszej jezdzie kiedy auto jest nagrzane w srodku.
ja jestem kolejną osobą z zacinającym się zamkiem.
Teraz trochę moich spostrzeżeń:
Przy niedomykającym się bagażniku alarm nie załącza się, więc trochę kiepsko - nie dość, że mamy otwarty bagażnik to jeszcze nie wyje jak się wejdzie przez niego do środka
Lampka w bagażniku po pewnym czasie gaśnie, ale jako ostatnia ze wszystkich. Niestety nie umiem powiedzieć po jakim czasie. Ja osobiście czekałem jakieś 10 minut i nie zgasła ale jak rano przyszedłem do auta to się już nie świeciła. Samochód odpalił normalnie.
Teraz trochę moich spostrzeżeń:
Przy niedomykającym się bagażniku alarm nie załącza się, więc trochę kiepsko - nie dość, że mamy otwarty bagażnik to jeszcze nie wyje jak się wejdzie przez niego do środka

Lampka w bagażniku po pewnym czasie gaśnie, ale jako ostatnia ze wszystkich. Niestety nie umiem powiedzieć po jakim czasie. Ja osobiście czekałem jakieś 10 minut i nie zgasła ale jak rano przyszedłem do auta to się już nie świeciła. Samochód odpalił normalnie.
Nie kumam czemu nie wymienicie tych zamków. Takie psikanie to tymczasowe rozwiązanie. Czekacie aż klapa się podczas jazdy otworzy albo nie będzie można jej zamknąć? Telefon do serwisu i po sprawie. Ja mam to już za sobą.
Post ten wyraża opinie autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny.
poglądów, bez podawania przyczyny.
Witam
!
U mnie taz klapa przestala sie zamykac , objawy podobne jak powyzej .
Wyjolem zamek i kilkakrotnie posprejowalem silikonem - POMOGLO - tylko nie wiem na jak dlugo

U mnie taz klapa przestala sie zamykac , objawy podobne jak powyzej .
Wyjolem zamek i kilkakrotnie posprejowalem silikonem - POMOGLO - tylko nie wiem na jak dlugo

Ostatnio zmieniony 07 gru 2010, 17:29 przez platek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
Wydaje mi się że rozgryzłem przyczynę nie zatrzaskującej klapy bagażnika .To że w niektórych przypadkach "psikanie "WD pomaga to raczej przypadek , albo mocne zabrudzenie mechanizmu zamka .
kiedy moja klapka nie chciała się zatrzasnąć , wykręciłem zameczek oblukałem i stwierdziłem ,że wszystko czyste i pracuje bez oporu , a przyczyną jest ślimaczek od silniczka do otwierania tylko klapy bagażnika po wkręceniu tego ślimaka o 2mm tak żeby był luz do dżwigni zwalniającej , zamek zatrzaskuje za każdym razem .
Mam nadzieję że tak zostanie . :mrgreen:
kiedy moja klapka nie chciała się zatrzasnąć , wykręciłem zameczek oblukałem i stwierdziłem ,że wszystko czyste i pracuje bez oporu , a przyczyną jest ślimaczek od silniczka do otwierania tylko klapy bagażnika po wkręceniu tego ślimaka o 2mm tak żeby był luz do dżwigni zwalniającej , zamek zatrzaskuje za każdym razem .
Mam nadzieję że tak zostanie . :mrgreen:
Pomogłem
A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
Przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale za oknami nadal zima - niestety problem dla niektórych może być nadal aktualny.
Rok temu mieliśmy ten sam problem - i naprawiliśmy zamek za jakieś 30zł.
I szczerze mówiąc - tej zimy nawet nie pomyślał o tym, żeby się nie zamknąć.
Wymontowaliśmy zamek, tatko przeszedł się do specjalisty od zamków - ten coś podłubał, wziął za to niewielką sumkę i zamek działa od roku bez zająknięcia.

Wymontowaliśmy zamek, tatko przeszedł się do specjalisty od zamków - ten coś podłubał, wziął za to niewielką sumkę i zamek działa od roku bez zająknięcia.

- sir KENnY XVIII
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
u mnie tez podobna sytuacja info na fis-ie o nie domknietej klapie (avant) ale zamek, przynajmniej tak na oko i ucho dziala poprawnie. Po opuszczeniu klapy i zamknieciy auta z pilota klapa jest zamknieta i nie wyczowam zadnych luzow. Dodam ze temperatury obecnie sa dodatnie a problem wystapil dwa dni temu. W srode dopiero bede mogl wyprobowac silicon spray i zobaczymy...
[ Dodano: 2011-02-16, 22:39 ]
no u mnie spray nie pomogl, musze wymienic zamek
czy ktos moze mi sprawdzic ile kosztuje zamek do avanta 8P4 827 505 C tak z ciekawosci bo i tak pewnie kupie w Anglii no chyba ze bedzie ze 100% roznicy
z gory dziekuje
[ Dodano: 2011-02-18, 15:14 ]
nowy zamek kupiony £32.22 ASO, jutro wymiana. Ciekawe jak z dojsciem do zamka, wskazowki mile widziane jak sie tam dostac.
[ Dodano: 2011-02-16, 22:39 ]
no u mnie spray nie pomogl, musze wymienic zamek

czy ktos moze mi sprawdzic ile kosztuje zamek do avanta 8P4 827 505 C tak z ciekawosci bo i tak pewnie kupie w Anglii no chyba ze bedzie ze 100% roznicy
z gory dziekuje
[ Dodano: 2011-02-18, 15:14 ]
nowy zamek kupiony £32.22 ASO, jutro wymiana. Ciekawe jak z dojsciem do zamka, wskazowki mile widziane jak sie tam dostac.
witam. ja mam problem z elektryczna klapa bagaznika. poprzedni wlasciciel mowil ze pewnie sam to zepsuł wkladajac duzo bagazu i jak klapa nie chciala sie domknac bo czula opor to ten ja recznie dociskal, i teraz dzieje sie tak ze klapa ladnie sie zamyka i pstryk odbija troszke i trzeba znow recznie domknac. dodam nie dzieje sie to za kazdym razem