[a6c6] wymiana oleju w skrzyni manualnej 6biegowej
[a6c6] wymiana oleju w skrzyni manualnej 6biegowej
witam czy wymienia sie olej w skrzyni manualnej jesli tak to co ile i jaki ?
AUDI RULES
No właśnie, wymieniać czy nie??
Mam tego typu problem że gdy robi się zimno (poniżej zera) dwójka ciężko wchodzi, problem znika gdy przejadę kilka kilometrów.
Obstawiam przejeżdżony olej który jest zbyt gęsty i klei synchronizatory.
Byłem dwa tygodnie temu na serwisie w celu ustalenia oleju i jego ceny, wchodzi 2,4l. Cena ok 320zł (sam olej), powiedzieli że oleju się generalnie nie wymienia ale wymiana oleju jest przewidywana przy serwisie skrzyni, ale jednocześnie że wlanie nowego oleju powinno rozwiązać problem niewchodzącego biegu na zimnej skrzyni.
Boję się tylko że po wymianie zacznie się coś sypać bo o ile gęsty olej kompensuje niektóre luzy o tyle nowy i rzadki może rozsypać skrzynie bo czytałem już o takich przypadkach.
Czy ktoś już jest po takim zabiegu w manualu?? Jak mu się skrzynia sprawuje po wymianie??
Mam tego typu problem że gdy robi się zimno (poniżej zera) dwójka ciężko wchodzi, problem znika gdy przejadę kilka kilometrów.
Obstawiam przejeżdżony olej który jest zbyt gęsty i klei synchronizatory.
Byłem dwa tygodnie temu na serwisie w celu ustalenia oleju i jego ceny, wchodzi 2,4l. Cena ok 320zł (sam olej), powiedzieli że oleju się generalnie nie wymienia ale wymiana oleju jest przewidywana przy serwisie skrzyni, ale jednocześnie że wlanie nowego oleju powinno rozwiązać problem niewchodzącego biegu na zimnej skrzyni.
Boję się tylko że po wymianie zacznie się coś sypać bo o ile gęsty olej kompensuje niektóre luzy o tyle nowy i rzadki może rozsypać skrzynie bo czytałem już o takich przypadkach.
Czy ktoś już jest po takim zabiegu w manualu?? Jak mu się skrzynia sprawuje po wymianie??
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Nic się nie bój miałem wcześniej 3 auta z manualną skrzynią biegów i zmieniałem olej w skrzyni. Nic się nie działo. Tylko biegi lekko wchodzą "jak w masełko" jeden z tych samochodów mam do dziś i jest super. To wyjdzie tylko na zdrowie skrzyni.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html