Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Jaki radioodtwarzacz wybrać

Car Audio
Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

[A6 C5] Jaki radioodtwarzacz wybrać

Post autor: hoopek » 24 lis 2010, 22:42

Koledzy, doradźcie mi jakie radio wybrać jako zamiennik firmowego radia Concert 1?
Musi być coś czarnego z czerwonymi ledami.
Chcę podłączyć oryginalne głośniki (9 szt.) + ew. wzmacniacz Pionner (mam 4 kanałowy) oraz tubę 30 cm średnica głośnika (choć tubę mam już oryginalną audi więc raczej nie chciał bym skrzynówki ładować).
Myślałem nad:
PIONEER DEH-2200UB
KENWOOD KDC-4047UA
JVC KD-R411

ew. coś droższego:
ALPINE CDE-120RR
ALPINE IDA-X311
PIONEER DEH-6200BT

Jakieś propozycje?

Awatar użytkownika
GranuL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Napęd: Quattro
Kontakt:

Post autor: GranuL » 25 lis 2010, 00:35

hoopek, cała prawda o car audio najlepsze radio które najpewniej ci zagra nawet na ori głośnikach to NAKAMICHI prawdziwy potwór jakości dźwięku za 600 idzie dorwać używany ale czyta tylko oryginalne płyty bo pamiętaj ze one maja tylko jakość i Audio cd mp3 to strasznie zniszczone dźwięki ;/

Prawdziwe radio nie ma wzmacniacza wbudowanego bo jest do grania nie do zasilania głośników dziś tylko stare Clarinony i nakamichi tak mają.

Rozumiem, że w twoim przypadki skupiamy się na połączeniu nowoczesności czyli jednak odtwarzaniu kompaktowych kanałów dźwiękowych typu mp3 i inne.
I jedyne radio jakie Ci mogę polecić aby to zasilić odpowiednio mowa tu o zastosowaniu wzmacniacz wbudowanego z radia dla odciążenia głośników. To ALPINE każdy model .
Pamiętaj, że 4x45W 50W itp.. wszystko to ściema. Największą moc realną jaką uzyskano z radia to było 4x6W w Nakamichi prawdziwe testy Alpiny 4W itp.. To są dokładne analizy których nikt nie bierze pod uwagę. Do czego zmierzam?
A do tego, że Alpine "4x45W" zagra czyściej i o niebo lepiej jak radio firmy krzak albo LG JVC czy KEnwood (choć tu są 2 wyjątki modeli) posiadające oznaczenie 4x50 nie wspominając o radiach co pisze 4x60 i więcej :mrgreen:

Do rzeczy:
wiem że troszkę droższe ale nie pożałujesz lepiej dołożyć - pamiętaj Najważniejsza w Car audio jest jednostka sterująca potem moc kable i dopiero głośniki ;)

http://allegro.pl/alpine-cde-120rr-nowo ... ml#gallery

Super Alpina model nowsza wyższa od mojej a moja już robi dobrą robotę czy na wzmaku czy bez. ;) do tego masz idealny kolor pod naszą a6 naprawdę u mnie w temacie możesz obczaić jak wszystko ładnie pasuje. No i do tego masz już USB

BARDZO ważne - Alpina to jedyny model, który ma tak dobrą jakość odtwarzania dźwięku z zewnętrznego źródła AUX czy USB POWAÂŻNIE. Wiadomo że nigdy to nie będzie jak z CD ale jak nie siedzisz w Car audio to nie odczujesz różnicy i to jest piękne dla normalnych konsumentów i użytkowników. Inne radia USB czy AUX w odtworzeniu mają jakości jak z kasety adaptera :D tragediaaa.
Do tego radio jest szybkie i nie muli.

Jak nie będziesz chciał Alpiny to tylko Pioneer wtedy ale naprawdę spytaj się ludzi na forum Alpine to Alpine. Pionery nie bardzo wizualnie nawet z tych obecnych modeli podchodzą pod elegancką linie deski rozdzielczej w naszej A6. Tylko te starsze modela które ciężko dostać.

Odnośnie rozplanowania podłączenie głośników. Kostkę którą Ci mogę sprezentować będzie miała zastosowanie tylko wtedy kiedy będziesz chciał podłączyć inne radio niż seryjne czyli włąsnie takie o którym tu mowa. Bo Audi zamiast jak w VW np. mieć 2 kostki iso do bezpośredniego podłączenia radia posiada osobną czerwoną kość grubą która odpowiedzialna jest za garnie głosików w drzwiach tylnych + suba seryjnego. Czyli
Audi ma jedną kostkę iso zasilającą z głośnikami podpiętymi przednimi a dryga kostka to nie ISO już tylko Audikowaska. Dziki tym kostkom przejściówkom o których mowa one dają ci możliwość podpięcia a kostki czerwonej która po krotce mówiąc w efekcie zakończy się kostką z wejściem na kostkę ISO 2 i będziesz mógł zwykłe radio podpiąć pod normlane 2 kosći ISO tak jak powinno być trohcę nazbiera się tych kabli i ciężko będzie je poupychać w malej kieszonce audi ale uzbrój się w cierpliwość.

Jeżeli zatem chcesz tubę jeszcze w bagażnik i myślisz o wzmacniaczu to nie ma sensu kosatek przejściówek barć Tylko tak jak ja na sucho połączyć głośniki nowymi dobrymi kablami pod wzmaka. bezpośrednio jest to duży koszt wszystkiego ale warto.

JAk subwoofer do tyłu szykujesz to ja bym to tak rozwiązał. :[/b]

Kostki przejściówki i zasilasz Alpiną głośnki wszystkie ori w aucie wszystkie 8 bo tubę seryjną odłączasz (nie odpinasz kostki w bagażniku czerwonej tylko taki kable trzeba wlutować wypiąć odciąć do wyboru albo wymontować całego suba) bo ta kostka odpowiedzialna jest za suba i głośniki tylne. Ok czyli masz etdy w aucie 8 głośników które na Alpinie sobie je ustawisz na "0" basuu w najlepszej jakości i bas puszczasz z tuby z bagażnika i wyregulujesz na osobnym pasmie w radiu i będzie miodzio miałem tak w a4. Bo inaczej to mija sie z celem wszystko bo głośniki w drzwiach z basem i tuba z basem to tylko tzresienie boczków i skrzypienie wszystkiego. i kłótnia dźwięków. A jak nie wygłuszyć i nie usztywnisz głośników w boczkach drzwi to i tak nic ci to nie da jakbyś chciał tam mieć bas.

Się rozpisałem :D proponuje ci takie rozwiązanie bo oszczędza wielu kosztów pobocznych niepotrzebnych chyba ze cie stać by to już dokładniej zrobić i rozbudować.

Wzmacniacz najlepszy 4 konałowiec ale z półki ESSA uDimension i cały ich sprzęt to audiofilski mocny dobry sprżecior i nie drogi! nie daj się oszukać na JBL i inne na grande robione na pokaz głośniki. za grubsza kasę i gorsze choć cięzko w to uwierzyć bo to niby JBL. on jest tylko w głośnikach estradowych najlepszy nie car audio.

Awatar użytkownika
szneider
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szneider » 25 lis 2010, 17:07

Jeśli nie zamierzasz używac tej klapki która zakrywa fabryczne radio to możesz wstawić obojetnie jakie, ale jeśli chciałbyć aby ta klapka zasłaniała radio to proponuje poszukać jakiego blaupunkta. Mój sąsiad ostatnio zakładał do siebie, pasuje ok, wszystkie wtyczki też. Tylko trzeba dwie boczne zaślepki dokupić na Allegro i klapka się zamyka. Jak wstawisz coś innego to raczej nie zamkniesz tej klapki.
szneider
BYŁO-VECTRA A1.6,PASSAT B3GT1.8,OMEGA A 2.0,GOLF II 1.3,TOLEDO 2.0GT,PASSAT B3 2.0,VENTO 1.8,MAZDA 626 2.0,2.0D,BRAVO 1.4,AUDI B4 2.0,2.3,1.9TDI,AUDI 100C4 2.5TDI,A6 C4 1.9TDI,A6 C4 2.5TDI,A4 1.9TDI (90,110ps),PASSAT B5 1.9TDI (115,130),AUDI A6C5 2.5TDI,AUDI A4,A6 1.9TDI(130),SHARAN1.9TDI

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 30 lis 2010, 23:39

Dziś oglądałem Alpine w sklepie i jakoś nie przypadła mi do gustu.. Hm..
Wpadło mi w oko radio:
PIONEER DEH-3200UB - cena około 450 - 500 zł
Obrazek

KENWOOD KDC-4047UA - cena 350 zł (na allegro już od 282 zł)
Obrazek

Doradźcie mi czy coś z powyższego jest godne uwagi czy brać tego ALPINE CDE-120RR
Obrazek
i przyzwyczaić się do jego wyglądu. :)

Proszę o szybką i treściwą odp, bo najpóźniej jutro muszę zamówić (w weekend muszę mieć już zamontowane, bo czeka mnie dłuuuga trasa, a kaseciak audi padł całkowicie).

Killer71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Killer71 » 01 gru 2010, 10:39

Polecam Blaupunkt Buenos Aires 200, do tego wymień ori głośniki na Hertz 60 Watt i możesz zapomnieć o fabrycznej tubie! Nie potrzeba żadnego wzmacniacza! Radio - 280 zł, Hertz x 2 szt - 159 zł, wrażenia z odsłuchu bezcenne :lol: Idealnie komponuje się z podświetleniem dechy (pomimo niebieskiego podświetlenia pokrętła) Radio odtwarza foldery na płycie, załadujesz więc różną muzę na jedną płytę. Kostki pasują do naszych niuniek, nie potrzebujesz więc złącza ISO:)

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2014
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 01 gru 2010, 12:02

hoopek z tej trójki którą wymieniłeś osobiście wybrałbym Kenia.

GranuL ostrożniej formułuj takie sądy bo wiele z nich to forumowe obiegowe głupoty.
Naka produkuje b.d. radia ale mają też modele bardzo przeciętne.
To że radio jest dekiem nie znaczy wcale że jest najlepsze. I co to znaczy że jest najlepsze?? Nie ma takiego czegoś bo mi np. osobiście barwą dźwięku odpowiada bardziej Clarion niż Alpina (jeżeli porównać modele z tej samej półki cenowej oczywiście).
ÂŚrednio większość jednostek generuje około 15-20W rms a oznaczenia typu 4x50W itp. to tylko marketing i nic poza tym.
Najważniejsze jest przystosowanie drzwi do poprawnej pracy głośnika czyli wygłuszenie, panele etc. a dopiero później dobór sprzętu. Bo nawet sprzęt za 10k nie zagra poprawnie w nie przygotowanych warunkach. A już na pewno moc jest na ostatnim miejscu w tej układance.
Alpina to jedyny model, który ma tak dobrą jakość odtwarzania dźwięku z zewnętrznego źródła AUX czy USB
Ja Cie proszę, bzdura jakich mało.

Nie czaje ocb z tym obciążaniem głośników??

Z tymi kostkami to trochę zamieszałeś i nie jetem pewien co dokładnie masz na myśli.

Essa to tylko sklep i też nie każdy sprzęt który oferują to jakieś konkretne klocki.

Awatar użytkownika
GranuL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: GranuL » 01 gru 2010, 15:52

jak dla mnie z tych wszystkich to tylko Alpina ;)

Potem Keny i potem Pioner bo ten pioner co tam pokazałes to jeden z najtańszych modeli ;)

Nikogo nie obrażam delikatnie formułuje zdania. Na nakamiczi 1 miejsce w car audio zajęte także wiem o co chodzi ;) ale nie mówię że inne to złe. Wszystko mowie w oparciu o cene i realia.

Pionek ma trochę brudniejszy dźwięk niż Alpina czy Keny ale wydje się mocny wieć nie jest zły.
Keny jest w miare czysty i mocny
Alpina jak dla ,mnie ma tą moc i czystość ;)

Wybór należy do ciebie. A estetycznie to Alpina chyba najładniej sie prezentuje do naszej elegancji ;)

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 02 gru 2010, 00:12

Killer71, BP odpada - nawet nie był brany pod uwagę, żaden model Blaupa mi się nigdy nie podobał. A co do przejściówki kostki ISO już takową posiadam (dziś do mnie dotarła) dzięki dobroci kolegi GranuL, któremu na OTcie DZIęKUJę. 8-)

Czytałem opinie dotyczące Kena i Alpine. Chyba jednak padnie na Alpinkę polecaną przez posiadacza złotej audi i chcącej do niedawna różowe fele (ale jak dla mnie róż był git wyborem, szkoda, że zrezygnowałeś na rzecz innego wzoru). :-D

Choć jak na razie (czyt. przez weeked +/- 2-3 dni do zakupu) będę korzystał z "wygrzebanego z szafy" JVC KD-G411.

Dalsze info i fotki z założonym JVC oraz po zakupie ALPINKI w poście [A6 C5 1.8T]Granatowa Niuńka z Chodcza.

1972maximus(zbanowany)

Post autor: 1972maximus(zbanowany) » 02 gru 2010, 07:58

Popieram kolegę Granula,sam mam Alpina i gorąco polecam!

Artur24kk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Artur24kk » 02 gru 2010, 09:37

ja polecam ALPINE IDA-X311 sam posiadam i nie dosc że wygląda mega super bo podświetlenie jest idealnie zgrane z wnętrzem auta to jeszcze super gra :) minus taki że nie obsługuje CD ale osobiscie wole muze na pen drive nagrac ;)

[ Dodano: 2010-12-02, 09:39 ]
a ile chcesz wydać ?? mozliwe że moje będe sprzedawał bo chce kupic wyższy model może jestes zainteresowany ?? radio ma może z miesiąc ;)

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 02 gru 2010, 12:38

Artur24kk, szukam czegoś w granicach 400 pln. X311 fajne, ale dziwnie, że bez obsługi płyt.. A ile cenisz sobie sprzęcik?
Daj foto radia jak się komponuje z dechą.

Artur24kk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Artur24kk » 02 gru 2010, 15:05

jak tylko bede w domu to postaram sie zrobic foto z tym że nie mam żadnego super aparatu tylko ten w tel ;/ ale postaram sie zrobic coś ;) co do radia no to hmm wiesz kupiłem je za 575 zł ma miesiąc uzywane tylko kilka razy więc dużo mniej nie mógłbym zjechac ale zawsze sie dogadac mozna ...
a co do tego że to beznapędowiec ... hmm bynajmniej na polskich drogach płyta nie przeskoczy , jest wyjście usb z tyłu radia i przedł do schowka , jest kabel do ipoda albo iphone jak ktoś ma ( ja w sumie mam ) także nie ma źle :) no i bardzo ładnie gra tak jak tu niektórzy pisza :)

Awatar użytkownika
GranuL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: GranuL » 03 gru 2010, 13:26

ta ida ma 4x45W a ten Alpine który ci podałem na początku to 4x50W już ;)

IDA jest zrobiona na nowe trendy już, że wszystko tylko z USB i innych dysków się odtwarza co jest słabym jakościowo rozwiązaniem - na szczęście nie w Alpinach bo one dobrze radzą sobie z USB i Aux inne radia tracą jakość w tym strasznie,

IDA też fajne rozwiązanie lecz tylko wtedy kiedy kabel USB który wychodzi z tyłu radia poprowadzisz przez konsole na sam dół do popielniczki trochę przy tym roboty ale wtedy to wygląda.

Ja wole CD ;) szczególnie dlatego że z ori Cd wyciśnie sie najlepsza jakość

Awatar użytkownika
GranuL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: GranuL » 03 gru 2010, 18:34

kamilos_69, nie rozumiem intencji kolegi ;)

z tego co wiem to pionki tak mają a czy IDA to nie wiem.

Tu chodzi o jakość dźwięku bo radio jest do grania nie do oglądania jakiś delfinków czy innych animacji

także nie róbcie OT

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2014
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 03 gru 2010, 18:56

Tylko właśnie że seria CDE i IDA z jakością dźwięku ma niewiele wspólnego. Za to z kolorowymi delfinkami i mrugającymi diodkami owszem ma.

I rzucaniem hasłem pionki są fe i be a alpinki są mniam mniam jest jakimś nieporozumieniem i świadczy o braku znajomości tematu o CA.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja