Oponki miały do mnie dotrzeć w środę, ale coś nie poszło jak należy, pewnie z winy pogody.
Felgi stalowe już zakupiłem, używki w dobrym stanie ori audi/vw, 70zl/szt z nowymi wentylkami, myślę, że całkiem przyzwoicie.
[ Dodano: 2010-12-02, 15:14 ]
Oponki dotarły, teraz tylko jazda bez trzymanki na letnich do wulkanizacji
[ Dodano: 2010-12-03, 20:57 ]
Pierwsze wrażenia z użytkowania NOKIANów. Nadmienię jednocześnie, że zimę preferuję jazdę spokojną, bez żadnych szaleństw. Na tą chwilę przejechałem na nich ok 100km.
Zdążyłem przetestować na śniegu ubitym, na śniegu sypkim, na "prawie" błocie pośniegowym (wreszcie sól na drogach zaczyna działać).
Na ubitym oponki trzymają się dobrze, na tyle dobrze, że jak testowo zahamowałem (szybko co prawda nie jechałem okolice 40km/h) na prostej drodze to ABS załączył się dopiero pod koniec. Droga hamowania również ok.
Na sypkim i "prawie" błocie również pozytywnie, testów hamowania ostrego nie robiłem - duży ruch w mieście.
Cieszy mnie fakt niskiego prawdopodobieństwa zakopania (przynajmniej tak mi się wydaje na tą chwilę). W miejscach gdzie inni się zakopywali ja bez problemu przejechałem. Dla testów wjechałem w miejsce parkingowe z większą ilością śniegu i z wyjazdem problemów również nie było.
Na tą chwilę mogę polecić te oponki, co prawda przejechane dopiero 100km na nich to niewielki wskaźnik efektywności opon. Dam następną ocenę po jednym lub dwóch miesiącach.