Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.8T] Wiadro wody po stronie pasażera

Elektryka
ODPOWIEDZ
xBenek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.8T] Wiadro wody po stronie pasażera

Post autor: xBenek » 10 sie 2009, 02:56

Jak w temacie, auto jak po powodzi :-/

Tydzień temu przestał działać pilot w kluczyku, a wieczorem zauważyłem stojącą wodę na podłodze za pasażerem (wersja angielska). Akurat musiałem gdzieś jechać, więc pomyślałem, że sprawdzę po powrocie, a tu po drodze zaczęły się włączać awaryjne i zamykać centralny zamek. Po powrocie wrzuciłem 'audi podłoga woda' w google i znalazłem kilka trafień dotyczących zapchanej klimy zrzucającej wodę do środka. A więc wymontowałem fotel, dywany w górę i szok - kilka cm stojącej wody, a w środku elektronika. Pożyczyłem odkurzacz piorący i wyciągnąłem wiadro wody :-/

Ostatecznie okazało się, że to nie klima, tylko uszkodzona uszczelka, akurat na wysokości filtra kabinowego, przez który woda lała się do środka. Zakładam, że miałem wymienianą przednią szybę i uszkodzono uszczelkę przy zakładaniu, dziwne tylko, że wyszło to dopiero teraz, bo mam te auto już ze 3 lata. Uszczelka odstawała tylko na ok 1mm, dlatego nie zauważyłem. Zastanawiam się tylko jak długo zbierała się ta woda, chociaż ostatnio dużo padało...

Elektronika (moduł komfortu) już wysuszona, centralny znowu działa, alarm się już nie włącza samoczynnie, ale pozostał tylko problem otwierania z pilota. Orientuje się ktoś lepiej w temacie czy moduł komfortu jednak do wymiany czy mogło mi kodowanie kluczyków w jakiś sposób wyskoczyć? Mam polski vag usb 2.5, ale raczej mało praktyki w jego używaniu.

Proszę o pomoc/jakąś podpowiedź

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 10 sie 2009, 10:08

heja :mrgreen: co do wody to moze zobacz jeszcze czy masz zatkane te DWA kanały odprowadzajace wode z podszybia :?: :arrow: Obrazek

a co do kluczyka to zobacz tego linka :arrow: all-kodowanie-pilota-vt984.htm?highligh ... e+kluczyka
a jak nie to uzyj opcji szukaj ;-)

xBenek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xBenek » 10 sie 2009, 11:29

Nie, to ewidentnie była uszczelka, a że chyba mi brakuje osłony tego filtra, to druga strona sprawa i spod uszczelki naleciało bezpośrednio do filtra. Uszczelka już naprawiona, wszystko uszczelnione, sprawdzone, trzeba teraz auto do porządku doprowadzić.

Pisałem tego posta dosyć późno i zapomniałem napisać, że to z kodowaniem kluczyka w stacyjce już próbowałem, ale byłem właśnie sprawdzić w zamku i też nie działa. Jedno co zauważyłem, to nie migają mi już diody w drzwiach, także chyba jednak alarm wyzionął ducha. Wcześniej działał, bo jak otworzyłem drzwi i nie włączyłem od razu zapłonu, to zaraz wył i diody też migały.
Działa (zapala się dioda) natomiast przycisk na słupku od wyłączania czujników w aucie.

Nie żebym się poddawał, ale podaję numer modułu, na wypadek jakby się okazało, że jest jednak do wymiany - 4B0 962 258 H. Może ktoś podpowie jakiego szukać, a może ktoś taki ma do sprzedania? Czytałem na forum, że to potrafi nadal działać po wysuszeniu, ale chyba trzeba mieć farta, nie?

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 11 sie 2009, 13:37

xBenek pisze:zauważyłem stojącą wodę na podłodze za pasażerem
widzę, że masz tipa, pamiętaj że komp skrzyni biegów jest pod nogami pasażera (nie wiem jak w anglikach) a moduł komfortu ze strony kierowcy
woda w aucie się przemieszcza, bo są kanały pod dywanem gdzie sobie swobodnie przechodzi, radzę sprawdzić z tyłu

xBenek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xBenek » 16 sie 2009, 15:47

Nie miałem możliwości sprawdzenia w ciągu tygodnia, dlatego dopiero dzisiaj się za to zabrałem. Moduł chyba jednak półżywy, bo zamykanie centralnego kluczykiem działa i znowu alarm się włączył jak otworzyłem i nie włączyłem zapłonu i otworzyłem reszty drzwi przyciskiem wewnątrz, ale stałej komunikacji z centralnym zamkiem nie mogę nawiązać, tj. odczytuje mi numer identyfikacyjny 4B0962258H, a później już jakieś znaczki i po chwili strzela przekaźnik centralnego i pokazuje przywracanie komunikacji i tak cały czas. Raz pokazał mi wszystko jak trzeba, tzn. 4B0962258H Central Lock/Alarm D33, ''kodowanie programowe'' i ''nr dealera lub Bosch'', ale zaraz znowu strzelił przekaźnik i od nowa.
Znaczy moduł do wymiany, prawda?

Proszę jeszcze o info co będę musiał zrobić po wymianie modułu.

goly191 dzięki, też się tego obawiałem i zaraz sprawdziłem. W angliku mam pod nogami kierowcy i na szczęście jest cały.

xBenek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xBenek » 30 lis 2010, 22:44

Jasne, nie było z tym problemu, bo uszczelka odkształciła się tylko na odcinku ok 2-3cm i odstawała na ok 1mm od szyby, ale starczyło żeby takiego bigosu narobić. I akurat poszła na środku filtra, na ale zgodnie z prawem Murphy'ego ;)

W szparę napchałem kleju do szyb na wierzch troszkę silikonu do akwariów, a od wewnątrz trochę kleju i dużo silikonu. Trochę prowizorka, ale minął ponad rok i wszystko nadal gra.

Powodzenia, mam nadzieję, że Ciebie nie spotkało to samo i to o tej porze roku...

Awatar użytkownika
Bedlam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bedlam » 03 lis 2011, 10:15

Ja miałem zatkany odpływ pod serwem hamulca :/
Jeśli Ci pomogłem nie wciskaj "pomógł", po prostu Ty pomóż następnym razem <okok>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 03 lis 2011, 13:35

gembas pisze:Nie mnie draznilo odstajace podszybie wlasnie nad filtrem,wszedzie idealnie przylegalo a tam akurat nie,wiec kupilem nowe podszybie i chcialem zalozyc i lipa wogole nigdzie nie chcialo przylegac,wiec po 3 godzinach kombinacji,nerwy mi puscily i polamalem oba ze zlosci,teraz mam kolejne nowe nastepne podszybie i mysle jak je zamontowac zeby nie bylo zadnych szczelin............
Hmm, no więc ja tez odebrałem auto po wymianie szyby z identycznie odstającym podszybiem - tylko nad filtrem.

Po jakimś czasie nie moglem na to patrzec i zdemontowałem je. Ponowny montaż udal sie właściwie chyba za 3 razem, zawsze to miejsce odstawało.
Na pewno należy dobrze należy wyczyścić tę krawędź podszybia którą się wciska i to miejsce gdzie się wciska. Szybiarze wysmarowali mi to smarem łozyskowym. Już miałem oblepione kurzem i piaskiem. Ja smarowałem szamponem i wskoczyło <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja