Witam
zakładam nowe felgi 8 cali zamiast standardowych 8,5 cala.
opona 225 zamiast 255.
ÂŻeby zewnętrzna krawędź koła była zlicowana z błotnikiem, muszę odsunąć felgę o 2 cm na zewnątrz. Zakładam więc takie dystanse.
Ile mm musi wchodzić śruba w piastę, by dobrze trzymała koło? zakładam że ok 15 mm.
Tarcza ma chyba 7 mm.
z góry dzięki
[a6 c5] jakie śruby
- Fascynat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 100 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8 125KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
khristo,
1. 5 zwojów śruby to minimum które musi wejść w piaste
2. Przy dystansach stosuj obowiązkowo śruby o zwiekszonej twardości
( przewidziane do dystansów)
3. Co do samych dystansów stosuj żeliwne , Broń Boże aluminium .
4. Sprawdz osadzenie śruby na nowych felgach ( stożek czy kula )
To również trzeba dobrać.
_________
Pozdrawiam
1. 5 zwojów śruby to minimum które musi wejść w piaste
2. Przy dystansach stosuj obowiązkowo śruby o zwiekszonej twardości
( przewidziane do dystansów)
3. Co do samych dystansów stosuj żeliwne , Broń Boże aluminium .
4. Sprawdz osadzenie śruby na nowych felgach ( stożek czy kula )
To również trzeba dobrać.
_________
Pozdrawiam
- Fascynat
- Forum Audi A6 / A7
censored, To że są lżejsze to akurat jest bardzo znikoma zaleta , tak samo jak ta że nie pokrywają się rdzawym nalotem..
Co tu mówić o aluminium , skoro nawet Duraaluminium nie jest najbezpieczniejszym materiałem do tych akcesoriów..
Pękające dystanse aluminiowe to niestety nie przypadek a zazwyczaj norma..
Siły które są tam przenoszone , doprowadzają do kruszenia i pekania..
Widziałeś popękane dystanse ?
Wiesz czym to grozi ?
Jakie firmy ? jakie certyfikaty ? Kto toczy z aluminium ?
99% tych produktów to azjatyckie wyroby , a certyfikaty to fikcja..
Siły które są tam przenoszone , doprowadzają do kruszenia i pekania..
Widziałeś popękane dystanse ?
Wiesz czym to grozi ?
censored pisze:Dobre zagraniczne firmy toczą z aluminium dystanse i posiadają certyfikaty bezpieczeństwa
Jakie firmy ? jakie certyfikaty ? Kto toczy z aluminium ?
99% tych produktów to azjatyckie wyroby , a certyfikaty to fikcja..
Prosze cie nie mów mi że nie wiesz że felga moze sie ukruszyc lub peknąć ?censored pisze:Pędzę sprawdzić swoje felgi czy nie kruszeją i pękają.
Bo szczerze powiem nie wiem czy mówisz poważnie czy sobie żarty robisz..
Co do masy , bezwładności , owszem masz racje , masa wpływa znacząco..
Aczkolwiek dla mnie różnica nie jest na tyle duza abym odzczuwał mniejszy komfort
Myśle że nieco wieksze znaczenie może mieć to przy autach o stosunkowo bardzo małej masie własnej..
Co do reszty to nie startuje na 1/4 mili wieć te 5kg wiecej różnicy mi nie robi..

Chciałbym ci równierz powiedziec że w nic nie brne , poprostu pod względem bezpieczeństwa dystanse aluminiowe są u mnie skreślone , jest to opinia nie tylko moja, niestety poprzedzona dowodami..
Tylko i wyłącznie z tych powodów jak tylko moge przestrzegam wszystkich aby ustrzec od tragedii..
Eibach -eibachem , certyfikat - certyfikatem , życie - życiem...
Mnie i koledze się kiedyś udało , niechce żeby był ktoś trzeci..
_________________-
Pozdrawiam
Fascynat, Dystanse zeliwne?? Przeciez to wazy milon kg. Jedyny przypadek uzywania stalowych dystansow to widzialem jak sie wkladalo do malucha na kjsy dystanse od duzego fiata 5mm..
Od 2002 roku jezdze w sporcie, KJSy, mistrzostwa polski w wyscigach, gorach, rallycross, rajdy samochodowe. Nigdy, ale to nigdy nie widzialem peknietego dystansu i nikt nigdy nie stosuje stalowych zeliwnych.
Przy oponach typu slick przeciazenia sa kilka razy wieksze niz jestes w stanie wygenerowac na zwyklej drodze i mimo to nigdy nie spotkalem sie z problemem pekajacego dystansu.
Testowalem tez rozwiazania ekstremalne - np 8cm dystansu na przedniej osi, lub 20cm!!! na tylnej, wszystko przetestowane na torach wyscigowych.
Wiec masz racje - Zycie - zyciem
Nie wiem z czego mogles miec dystanse, ze Ci popekaly.. ale na pewno nie bylo to aluminim, raczej tektura.
Od 2002 roku jezdze w sporcie, KJSy, mistrzostwa polski w wyscigach, gorach, rallycross, rajdy samochodowe. Nigdy, ale to nigdy nie widzialem peknietego dystansu i nikt nigdy nie stosuje stalowych zeliwnych.
Przy oponach typu slick przeciazenia sa kilka razy wieksze niz jestes w stanie wygenerowac na zwyklej drodze i mimo to nigdy nie spotkalem sie z problemem pekajacego dystansu.
Testowalem tez rozwiazania ekstremalne - np 8cm dystansu na przedniej osi, lub 20cm!!! na tylnej, wszystko przetestowane na torach wyscigowych.
Wiec masz racje - Zycie - zyciem
Nie wiem z czego mogles miec dystanse, ze Ci popekaly.. ale na pewno nie bylo to aluminim, raczej tektura.
- Fascynat
- Forum Audi A6 / A7
sajfer,
Temat dotyczy śrub a ja tu wykreowałem taki poboczny temat o dystansach.. więc lekko śmiece tak jak i ty
Troche się usprawiedliwiam ale uważam ze cel uświęca środki..
Chętnie zgłębie temat , podziele się z tobą poglądami oraz z przyjemnością dowiem się kto wykonuje takie dystanse do sportu z aluminum które nie pękają
?
Odezwe się na PW w związku z lokalizacją tematu..

Troche się usprawiedliwiam ale uważam ze cel uświęca środki..
Chętnie zgłębie temat , podziele się z tobą poglądami oraz z przyjemnością dowiem się kto wykonuje takie dystanse do sportu z aluminum które nie pękają

Odezwe się na PW w związku z lokalizacją tematu..