Witam.
U mnie podobny problem się pojawia.
VAG nie wykazuje żadnego błędu.
Wystarczy odpalić auto na 30sek-1min, zgasić i odpalić ponownie i już nie wyskakuje komunikat.
Poziom płynu jest idealny...
Jak sprawdzić czujnik?
Hej
U mnie pomogla wymiana plynu na G12 - juz nie bylo problemow (gestnienie ponizej -25st. C), plyn z Orlenu niestety nie wytrzmuje tutaj konkurencji.
A to stalo sie u Ciebie na dniach (pytam z ciekawosci, bo ostatnio nie bylo ujemnych temperatur)?
Pojawiło mi się to z 3 tygodnie temu - 1x wyjątkowo, odkręciłem i zakręciłem korek i minęło - sądziłem, że wina korka.
Wczoraj i dzisiaj pojawiło mi się to tylko rano, po nocy (ok. 4-5 *C)
Dodam, że na korku odkryłem jakieś syfy, jakby osad...
Myślę właśnie nad wymianą płynu i chyba przepłukaniem układu. G12 wcale taki drogi nie jest (na allegro 25zł za 1,5 litra koncentratu), a może czujnik przestanie mi wariować.
Ile do 2,5TDI wchodzi litrów G12? I jak go rozcieńczać? Do -24*C? Do -36*C?
ja miałem tak kiedyś w Vectrze C ale wtedy było -30C i stała pod chmurką przez noc. Jak odpaliłem to też wychodziły błędy ale po 5-10min wszystko wróciło do normy.
AUDI A6 C5 2003 AVANT 1,9 TDI AWX 131KM@163KM / 296Nm@365Nm/ CHIP by TDI - TUNING.
Kri$ - nie pamietam ile wchodzi. Pamietam, ze kupilem butle koncentratu (nie pamietam pojemnosci, chyba 1L) i bylo za malo, bo prosilem mechanikow aby rozcienczyli go, aby wytrzymal najciezsze mrozy;))
Ok. Doczytałem co napisał Piotruś - 3x1,5 litra + reszta wody destylowanej i będzie git
Dolałem dziś trochę petrygo - jutro rano jeśli nadal będzie ten komunikat na FISie, to zmieniam płyn na 100%.
Najgorsze, że na VAGu żaden błąd nie wyskakuje (chyba, że nie wiem, gdzie szukać - w której grupie?).
witam ja juz tak mam pol roku zawsze rano jak odpale to mam ta kontrolke autko troche pochodzi i ginie u mnie chyba jest wina pod zbiorniczkiem ta kostka bo tam nieraz skrapla sie płyn kiedys wyciaglem przedmuchalem i ok ale ciagle teraz tak mam plyn w normie wszystko ok myslalem wymienic tez czujnik ale jak narazie to sie do tego przyzwyczailem :P
Poruszałem czujnikiem, dolałem kapkę Petrygo i pomieszałem patyczkiem :D i dziś rano nie wyskoczyło nic :D daję sobie czas do piątku - jak nic nie wyskoczy, to olewam sprawę, a jak wyskoczy, to kupię 3x1,5l G12 i wymienię.
[ Dodano: 2010-12-03, 16:03 ]
:arrow: Stary płyn był z jakimiś śmieciami (prawdopodobnie jakaś rdza) + za dużo w nim było h2o, więc rano czujnik wariował - wymieniłem płyn na oryginalny G12+ i problem nie występuje.