[A6 C5] ramki chrom licznika
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5] ramki chrom licznika
Witam mam takie pytanie zakupiłem ramki i teraz mam dylemat.Wiem że wskazane jest odłączenie akumulatora przed wyjęciem licznika ale niestety nie posiadam kodu do radia i się obawiam że się zakoduje a więc czy mogę to zrobić bez odłączenia aku. czy jest możliwość zwarcia itd? Z tego co wyczytałem to ważne aby nie wkładać kluczyka. Dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2010, 12:15 przez Arek2828_2A, łącznie zmieniany 4 razy.
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ja to jestem weteranem w te klocki chyba
:-P
Licznik wyjmowałem kilka razy, celem sprawdzenia czy odpali bez licznika, później w celu sklejenia szybki, a później alu ramki montowałem to tez wyciągałem i nigdy aku nie odpinałem, kluczyk zawsze siedział w stacyjce, próbowałem odpalac bez licznika (immo dziala, po 2 sek gaśnie silnik) i nic się nie stało, tzn wszystko jest ok, nie zaświeciły jakies tam kontrolki, silnik normalnie odpala itp
Może to tylko tak w moim przypadku, chociaż w innych C5 nie powinno się też nic złego stać bez odpinania aku gdy chcemy wyjąć budzik np do montażu alu ramek czy do wymiany szyby licznika

Licznik wyjmowałem kilka razy, celem sprawdzenia czy odpali bez licznika, później w celu sklejenia szybki, a później alu ramki montowałem to tez wyciągałem i nigdy aku nie odpinałem, kluczyk zawsze siedział w stacyjce, próbowałem odpalac bez licznika (immo dziala, po 2 sek gaśnie silnik) i nic się nie stało, tzn wszystko jest ok, nie zaświeciły jakies tam kontrolki, silnik normalnie odpala itp
Może to tylko tak w moim przypadku, chociaż w innych C5 nie powinno się też nic złego stać bez odpinania aku gdy chcemy wyjąć budzik np do montażu alu ramek czy do wymiany szyby licznika
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
Re: RAMKI ALU PRZED LIFTEM-ODPIęCIE LICZNIKA
ja nie odlaczlem aku, a licznik kilka razy juz wyciagalem, i zawsze pozniej bylo wszystko okArek2828_2A pisze:Witam mam takie pytanie zakupiłem ramki i teraz mam dylemat.Wiem że wskazane jest odłączenie akumulatora przed wyjęciem licznika ale niestety nie posiadam kodu do radia i się obawiam że się zakoduje a więc czy mogę to zrobić bez odłączenia aku. czy jest możliwość zwarcia itd? Z tego co wyczytałem to ważne aby nie wkładać kluczyka. Dzięki za odpowiedzi.

- wujek 2Pac
- Forum Audi A6 / A7
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
wujek 2Pac, ściągasz plastikową zaślepkę tuż przy liczniku, na grzbiecie kierownicy, tam masz 2 wkręty, wykręcasz je i ja chwytałem za te dwa trzpienie do regulacji zegarka i i zerowania km i ciągnąłem do siebie. Demontaż licznika trwa poniżej 1 minuty. Nastęnie odpinasz z tyłu dwie kostki (bardzo mądre zapinki) oraz kostkę od FIS'a (jeśli posiadasz) lub termometru zewnętrznego. 

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
juz po odpieciu wszystkiego mozesz miec lekki problem przy wyciaganiu licznika..na spokojne..!:-) a jak bedziesz wkladal,to obróc go o 180 st tzn wskaznikami w strone srodka pulpitu i do "gory nogami" zacznij najpierw wkladac gore licznika(w tym momencie jest na dole
) jednoczesnie go obracaj..wchodzi elegancko..
Ps. w momencie wyciagania licznika kombinowalem jak zrobic to delikatnie i sprytnie,..jest szybko i sprytnie
...i lepiej odlacz akum.

Ps. w momencie wyciagania licznika kombinowalem jak zrobic to delikatnie i sprytnie,..jest szybko i sprytnie

...i lepiej odlacz akum.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam ponownie zabieg wykonany super efekt
choć nie było aż tak łatwo. Akumulatora nie odłączyłem ze względu na brak kodu radia. 1. problem odkręcenie śrub licznika trzeba dobrze dopasowany wkrętak dobrze docisnąć moje trzymały jak cholera 2. problem miałem z wyciągnięciem licznika,tak jak by trzymały przewody, musiałem wyciągnąć lewą stroną licznika wsunąć rękę i po kolei wypiąć kostki w moim przypadku 3szt.po małej męce licznik wyjęty następnie 2 śrubki z tyłu licznika i zapinki i gotowe do montażu ramek.3 problem z mniejsza ramką 3szt. jakoś weszły a 4szt. ostatnia myślałem że mnie trafi męczyłem się z 20min. ale jakoś weszła większe ramki to łatwizna.Dodam że ramki miałem na wcisk ,kluczyk ze stacyjki wyciągnięty i po ponownym podłączeniu zero problemu auto odpaliło wszystko działa.Poszukuję teraz mieszka zmiany biegów z taka chromowana ramką i takiej listwy nad schowkiem jak ktoś ma namiary to bym prosił bo na allegro nie widzę a z listwa na metry to sam nie wiem?Widziałem to u kolegi ma oryginał i wygląda super.