czesc
mam takie pytanie co ile wymienia sie olej w skrzyni biegów i jak sprawdzic jego poziom oleju i trzy czy trzeba wymienic. jest to audi a6 2,5tdi automat triptonik.
stosuj tagi
[A6 C5]olej w skrzyni biegów
[A6 C5]olej w skrzyni biegów
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2008, 22:33 przez teksior, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
powiem tak - jak wiesz, że olej w skrzyni był wymieniany regularnie to go wymień. Natomiast jeżeli nie był wymieniany przez długie lata to sobie odpuść wymianę. Producent skrzyni nie przewiduje wymiany. Olej zmienia sie tylko przy naprawach. Moja skrzynia chodziła dobrze i zachciało się mi wymienić olej i zaczeły się problemy. jeździłem po wielu warsztatach i serwisach audi-vw. w każdym wciskali mi ciemnotę. Jednak nie dałem nikomu w niej grzebać i po po kilkunastu tysiącach przebiegu wraca skrzynia do mormy. Sięgnąłem do fachowej literatury i faktycznie nie zaleca producent wymiany oleju. Dla porównania dokumentacja mercedesa mówi o wymianie oleju w skrzyni najwczesniej w dziewiątym roku eksploatacji i to też niekoniecznie. Przy czym trzeba oddać sprawiedliwość i powiedzieć, że skrzynia mercedesa jest daleko bardziej zaawansowana technologicznie niż tiptronic. Przemyśl wymianę oleju jeszcze raz.
-
- Forum Audi A6 / A7