[a6 c4] doświetlenie drogi do domu
[a6 c4] doświetlenie drogi do domu
Hej, przymierzam sie do zamontowania pilota do fabrycznego centralnego zamka i mam pytanie, czy da sie zrobic jakoś tzw doświetlenie drogi do domu? Tak aby np po otwarciu i zamknięciu samochodu pilotem przez jakiś czas świeciły się światła mijania...
A może da sie do tego wykorzystać 1 dodatkowy przycisk ktory jest w pilocie?
A może da sie do tego wykorzystać 1 dodatkowy przycisk ktory jest w pilocie?
I znowu żadnych konkretów poruszałem ten temat już w innym poście ale też bez odzewu może naprawdę nikt nie umie tego rozwiązać link do tematu poniżej
Kod: Zaznacz cały
http://a6klub.pl/a6-c5-modul-komfortu-vt7518,15.htm
Audi A6 C5 AVANT ROK 2001 przebieg 123tyś km
jeden właściciel jak dla mnie rakieta

popytaj w elektronicznym o takie coś - może być troche taniej\pawelk600 pisze:http://moto.allegro.pl/przekaznik-czaso ... 72864.html
swoją drogą dobry pomysł, też chyba sobie zrobie takie coś
Witam
Wszystko się zgadza ale gdzie wpinamy taki przekaźnik zdał by się jakiś opis czy jest to do zrobienia samemu czy trzeba szukać zaufanego elektryka
W moim A6 C5 jest coś takiego jak moduł komfortu nie orientuje się ktoś czy oprócz dostępnych tam funkcji o których wszyscy wiedzą
jest może i właśnie opcja oświetlania drogi po zamknięciu auta
[ Dodano: 2010-11-04, 10:15 ]
Wpadłem na ciekawy artykuł :
Wszystko się zgadza ale gdzie wpinamy taki przekaźnik zdał by się jakiś opis czy jest to do zrobienia samemu czy trzeba szukać zaufanego elektryka

W moim A6 C5 jest coś takiego jak moduł komfortu nie orientuje się ktoś czy oprócz dostępnych tam funkcji o których wszyscy wiedzą

[ Dodano: 2010-11-04, 10:15 ]
Wpadłem na ciekawy artykuł :
Polega ona na opóźnionym wyłączeniu reflektorów przeciwmgielnych, świateł pozycyjnych z tyłu i podświetlenia tablicy rejestracyjnej podczas wysiadania (coming home) oraz na wcześniejszej aktywacji świateł za pomocą centralnego zamka lub funkcji advanced key podczas otwierania drzwi samochodu (leaving home). Funkcja coming home / leaving home wykorzystuje światła samochodu w celu ułatwienia wsiadania i wysiadania w ciemności oraz oświetlenia drogi prowadzącej na posesję. W Audi A6 możliwe jest ponadto zaprogramowanie czasu wyłączenia oświetlenia przy pomocy systemu MMI. [/color]
Audi A6 C5 AVANT ROK 2001 przebieg 123tyś km

- Fascynat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 100 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8 125KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
mustang, nikt nie jest alfą i omegą :mrgreen: żeby wiedzieć i znać się na wszystkim..
Według mnie człowieka który niema raczej zielonego pojęcia o elektryce..
owy przekażnik powinien być sprężony z czujnikiem otwarcia dzwi i centralnym zamkiem.
Przekażnik puszcza czasowy prąd na halogeny np 10s , z otwartych dzwi lub z centralnego , dostaje impuls o zdarzeniu i robi co do niego należy..
Według mnie człowieka który niema raczej zielonego pojęcia o elektryce..
owy przekażnik powinien być sprężony z czujnikiem otwarcia dzwi i centralnym zamkiem.
Przekażnik puszcza czasowy prąd na halogeny np 10s , z otwartych dzwi lub z centralnego , dostaje impuls o zdarzeniu i robi co do niego należy..

szczerze mówiąc nie sprawdzałem z zamykaniem centralnym, , nie zamykam centralnym ani w pracy ani pod domem bo nie mam takiej potrzeby, u mnie po wyjściu z samochodu oświetlenie pali się jeszcze co najmniej przez pół minuty i włącza się w chwili zgaszenia silnikaszybki-ens pisze:ok tylko jak zamkniesz auto to od razu lampki w środku gasną.
można by wstawić tu przekaźnik:
Wykorzystanie nieużywanego przycisku z pilota centralki zamka to też bardzo dobry pomysł, ale tutaj bym zastosował przekaźnik czasowy, no i trzeba wyczaić albo mieć rozpiskę centralki żeby wiedzieć gdzie się podpiąć
-
- Forum Audi A6 / A7
Pawelk600 - też myślę o follow me home w C5 ale chciałem to zrobić nieco inaczej.
U mnie centralny odpada, bo mam zamykanie zamków po przekroczeniu 15km/h, a więc po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi halogeny też by się zapalały. Myślałem, żeby wpiąć się w linię, która zapala światło w podsufitce po otwarciu auta z pilota i dać to na zwykłym przekaźniku (linia ta trzyma chyba około 30 sekund a po przekręceniu zapłonu zanika więc halogeny też by gasły). Natomiast po zatrzymaniu chciałem się wpiąć w linię, która jest uruchamiana po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (wtedy zapala się podsufitówka i gaśnie radio), tutaj chciałem dać przekaźnik z opóźnieniem 30 sek, bo wspomniana linia jest odcinana po zamknięciu auta z pilota.
Co wy na to? wie ktoś które to będą linie i gdzie ich dokładnie szukać?
U mnie centralny odpada, bo mam zamykanie zamków po przekroczeniu 15km/h, a więc po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi halogeny też by się zapalały. Myślałem, żeby wpiąć się w linię, która zapala światło w podsufitce po otwarciu auta z pilota i dać to na zwykłym przekaźniku (linia ta trzyma chyba około 30 sekund a po przekręceniu zapłonu zanika więc halogeny też by gasły). Natomiast po zatrzymaniu chciałem się wpiąć w linię, która jest uruchamiana po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (wtedy zapala się podsufitówka i gaśnie radio), tutaj chciałem dać przekaźnik z opóźnieniem 30 sek, bo wspomniana linia jest odcinana po zamknięciu auta z pilota.
Co wy na to? wie ktoś które to będą linie i gdzie ich dokładnie szukać?