Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] Ten sam problem - szarpanie skrzyni biegów automat.

Układ napędowy i skrzynie biegów
Dany
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Ten sam problem - szarpanie skrzyni biegów automat.

Post autor: Dany » 01 paź 2010, 08:22

Koledzy,
Problem jak w temacie, od pewnego czasu przy gwałtowym wciśnięciu gazu samochód redukuje na niższy bieg i lekko niem szarpie, to samo jest podczas zmiany biegów z 4 na 5. Nie jest to stała dolegliwość ale coraz częstsza. Po rozmowie z zaprzyjaźnionum mechanikiem, usłyszałem, że taka przypadłość miaja właśnie C6 z początku produkcji co oznacza, że często przy około 200tys. pada skrzynia i trzeba ja wymienić. Poczytałem też na forum o wymianie oleju. I tak się zastanawiam czy mechanik miał racje i jeździć aż padnie skrzynia obecnie 160 tys. czy wymienić olej i może coś pomoże?
Miał ktoś już taki problem? Jak go rozwiązaliście?

mest1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mest1987 » 01 paź 2010, 09:02

Może nie jestem super fachowcem, ale jak tak czytam wszystkie posty na tym forum to się powoli zaczynam zastanawiać, które posty są prawdziwie. Do tej pory czytałem, że skrzynie tiptronic są raczej wytrzymałe i nie siadają tak szybko, tutaj czytam, że do 200 tys. Straszne rozbieżności są między postami i wypowiedziami, ale rzadko kiedy poparte doświadczeniem, tylko ktoś komuś powiedział. Odnośnie wymiany oleju ASO nie zaleca okresowej wymiany oleju w skrzyni, ale możesz wymienić. Jest dużo na forum o wymianie tego oleju, jaki rodzaj itd. Zastanawiam się tylko jak CI skrzynia nie padnie przy 200 tys. km co zakładasz to co zrobisz?? Ja mam przejechane już 185 000 i nie mam żadnych problemów ze skrzynią. Przede wszystkim pojedź, żeby CI zdiagnozowali co to jest. Dopiero na końcu pomyślisz o wymianie. POzdrawiam

rstr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rstr » 29 paź 2010, 01:15

A może to po prostu EGR domagający się już wymiany?

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 29 paź 2010, 09:46

Dany pisze:skrzynia obecnie 160 tys. czy wymienić olej i może coś pomoże?
troszkę mały ten przebieg, ale rozumiem, że masz od nowości auto
pierwsze co polecam, skoro jesteś z Krakowa to masz bardzo blisko do Sserwis'u tam Sopa Ci dokładnie to zdiagnozuje

Awatar użytkownika
maxon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maxon » 29 paź 2010, 10:05

Dany,
na początek zaloguj maszynę i poproś o ocenę logów. Brak odpowiedniego Nm może powodować takie objawy.
Po ocenie logów będziesz wiedział czy czeka Cię serwis automatu czy tylko wymiana oleju.
Olej tak czy inaczej masz do wymiany, a to już masz opisane na górze tego działu
(wymiana oleju TIP - czytaj całość)

BTW:
Jeżeli podczas łagodnego przyspieszania skrzynia zmienia płynnie biegi to raczej nie jest to wina skrzyni a brak odpowiedniego momentu.
Czasami brak ludożerców
daje się boleśnie odczuć...

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 29 paź 2010, 19:04

Dany, Ja zrobilem tak: wymienilem olej( olej sprzedawany w ASO jest z dodatkiem barwnika[kolor zielony] ten sam olej ale dostepny dla wszytkich jest koloru slomkowego), szarpanie jakie u ciebie wystepuje moze byc spowodowane takze niskim poziomem oleju w skrzyni[ kto to wie bez sprawdzenia]. Olej dolewa, lub wymienia sie na zimnym silniku po dobrym wystygnieciu- cieply zmienia swoja obietosc i jesli nalejesz go do pelna na cieplym silniku, to rano gdy auto bedzie zimne to na pewno bedzie ci oleju brakowac. Producent naszych skrzyn biegów zaleca, aby przy wymianie oleju zastosowac dodatek do skrzyn biegow, ktory ma redukowac szarpania i inne niedoskonalosci.[ koszt dodatku okolo 350zl]. Po wymianie oleju wraz z dodatekm[ zaplacilem rowny 1000zl], nalezy koniecznie przeprowadzic nowa adaptacje. Gdy wyjechalem z serwisu bez adaptacji [ powiedzialem mechanikowi ze chce ja sam przeprowadzic] auto podszarpywalo i starsznie niekomforotow sie nim jezdzilo. Po wykonaniu adaptacji, auto smiga jak szalone, a zmiana biegow to poprostu "miodzio"
Moj mechnik przed wymiana oleju powiedzial tak: Jesli po spuszczeniu oleju okaze sie ze syf z niego jest to wtedy spowrotem wlewamy olej do auta! Dobry mechanik powinien wiedziec czy skrzynia sie konczy czy tez po wymianie jeszcze sobie pojezdzisz!

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 29 paź 2010, 19:53

fenomenalny pisze:szarpanie jakie u ciebie wystepuje moze byc spowodowane takze niskim poziomem oleju w skrzyni
jeżeli pod autem po wieczornym odpoczynku nie widać śladów oleju, to nie ma takiej możliwości
skrzynie są tak zaprojektowane,że najważniejsze części mają olej na dole
musiałoby być bardzo bardzo mało oleju, aby miało to wpływ
a jak wiadomo, oleju nie mało jest w takiej skrzyni

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 29 paź 2010, 23:20

goly191, to dlaczgo mialem za malo oleju? Dlaczego moj 1 mchnik twierdzil ze dolal olej( ale popelnil blad i dolal na cieplym silniku) a jak pojechalem do speca od skrzyni to powiedzial ze oleju brakowalo! Przeciez bym nie klamal!

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 30 paź 2010, 07:53

fenomenalny pisze:goly191, to dlaczgo mialem za malo oleju? Dlaczego moj 1 mchnik twierdzil ze dolal olej
tak jak piszesz on tylko "twierdził" nie wiadomo jak było w rzeczywistości
ale nie o to chodzi
piszesz mechanik... to co ja napisałem, powiedziano mi w warsztacie gdzie wymieniałem olej, a warsztat ten specjalizuje się w skrzyniach automatycznych

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 30 paź 2010, 10:25

tez wymienialem olej w warsztacie ktry robi skrzynie automatyczne tzn naprawia i specjalizuje sie w audi i bmw

Awatar użytkownika
dell1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dell1 » 01 lis 2010, 19:55

goly191 pisze:
Dany pisze:skrzynia obecnie 160 tys. czy wymienić olej i może coś pomoże?
troszkę mały ten przebieg, ale rozumiem, że masz od nowości auto
pierwsze co polecam, skoro jesteś z Krakowa to masz bardzo blisko do Sserwis'u tam Sopa Ci dokładnie to zdiagnozuje

Nie jedz do Sopy to strata czasu i pieniędzy mnie już 6 raz poprawiają skrzynie którą remontowali i teraz jadę 7 raz bo zaczęła oddawać olej. Nie polecam tego serwisu w mojej audi bez porozumienia zemną wymienili mi sterownik silnika i nikt nie mógł powiedzieć po co i co się stało z moim sterownikiem.
usunieto pkt 29 regulaminu
!! Extreme Team !! http://pl.youtube.com/watch?v=yxXu7JrUTbs
A6,C5 2.5TDI 180PS, A6 C6 Avant 3.0TDI 233PS Quattro - Wirus podany 270PS 570NM.

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 01 lis 2010, 20:00

W końcu jakiś niezadowolony klient z SS, ale ten wyjątek to może potwierdzenie reguły... ;-)

ps. Patrząc na avatar i opis to raczej żaden serwis nie da rady... :mrgreen:

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 01 lis 2010, 20:14

MaTyS pisze:W końcu jakiś niezadowolony klient z SS
aż coś podejrzane :lol:

Awatar użytkownika
dell1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dell1 » 01 lis 2010, 20:25

goly191 pisze:
MaTyS pisze:W końcu jakiś niezadowolony klient z SS
aż coś podejrzane :lol:

Nic podejrzanego same fakty właśnie jutro czekam na telefon od Pana Sopy czy przysyła lawetę po auto cz na jego koszt oddaję skrzynie do naprawy do innego warsztatu. A co do sterownika pewnie sprawa by nie wyszła gdybym nie pojechał do Goduli na sprawdzenie i ustawienie auta po remoncie pompy wtryskowej a on jak robi virusowanie to spisuje numery sterownika no i tak wyszło że to nie mój sterownik a po virusie ani śladu i też czekam na wyjaśnienie tej sprawy bo jeżeli nie to zgłaszam kradzież.

[ Dodano: 2010-11-01, 20:28 ]
MaTyS pisze:W końcu jakiś niezadowolony klient z SS, ale ten wyjątek to może potwierdzenie reguły... ;-)

ps. Patrząc na avatar i opis to raczej żaden serwis nie da rady... :mrgreen:

Jak się bawić to na całego a nie na pół gwizdka :mrgreen: <ok>
usunieto pkt 29 regulaminu
!! Extreme Team !! http://pl.youtube.com/watch?v=yxXu7JrUTbs
A6,C5 2.5TDI 180PS, A6 C6 Avant 3.0TDI 233PS Quattro - Wirus podany 270PS 570NM.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 01 lis 2010, 21:52

dell1 pisze:Nic podejrzanego same fakty właśnie jutro czekam na telefon od Pana Sopy
<hmm> jakoś nie dowierzam
jedyny porządny serwis w PL jak nie w Europie gdzie porządnie naprawiają multi robili by sobie jaja psując reklamę ... <hmm>
wyślij mi na PW, albo umieść na forum linka do faktury
rozumiem, że auto masz od nowości

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl