[a6 c5 2.8 ACK] Tiptronic pytanie na temat dzialania
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Filip
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
[a6 c5 2.8 ACK] Tiptronic pytanie na temat dzialania
Panowie czy ktoś może mi powiedzieć czy to normalne ze na prostej drodze nie pod górę nie w dół na prostej chce przyspieszyć dodaje gazu i nie wciskam kickdowna a skrzynia redukuje mi o 2 biegi ? jest to bardzo denerwujące ja po prostu chciałbym przyspieszyc wciskając gaz a nie redukowac i wyć jak debil . po to mam kick downa zeby zrzucal o 2 a nie po wcisnieciu pedału gazu do 70% taka redukcja. czy to normalne w tej genialnej skrzyni ? Oczywiscie jak wcisne bardzo powoli pedał to nie zredukuje i pojedzie na tym samym biegu i powoli przyspieszy . redukcja o jeden bieg tez rozumiem po wcisnięciu mocniejszym . czy moze miec to coś wspolnego z poziomem oleju ?
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.
jesli wciszniesz za szybko pedał to moze tak być,zalezy jeszcze z jakich obrotow startujesz,przynajmniej u siebie odnosze takie wrazenie,kiedy przyspieszam na niskich obroach przy szybkim wcisnieciu redukuje i to znacznie, nie wiem czy o jeden bieg czy dwa?bo tego nie widać ale roznica jest.dla pewnosci sprawdz poziom oleju ,nie wiem czy to ma cos wspolnego ale lepiej sie upewnic ze jest stan.
Jak wciszniesz szybko (gwaltownie) gaz, to skrzynia zachowa się inteligentnie - odczyta Twoje zamiary jako potrzebe dużej dynamiki jazdy i przejdzie na tryb sportowy - czyli zmieni biegi tak ajk kick-down. Jeśli nchcesz zredukować tylko o jeden bieg - wciskaj gaz wolniej. Ewentualnie przejdz na sekwencyjna zmiane biegow, wtedy Ty narzucasz bieg i silnik nie bedzie wskakiwal na obroty.
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Filip
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
ok dzięki za odpowiedz . po prostu wczesniej jeździlem E klasą w automacie i trochę to tam inaczej dzialalo pewnie daltego ze diesel i inaczej umiejscowiony moment, a olej chyba musze sprawdzic bo wymienial mi go mecanik ktory nie mial zielonego pojecia o tym co robi a nie przyznal sie i po prsotu go wymienil ruszal biegami na odpalonym dolewal ale absolutnie nei patrzyl na temperature . zajechalem do niego autem gorącym spuscilismy olej wymienil filtr zalal olej na pracującym po uprzednim wypelnienieu troche skrzyni oliwa . i skonrolowal pozniej raz jeszcze wiec na pewno nie trafil w 35 stopni celsjusza zeby poziom byl tiptop
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.