Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 c4] nieoczekiwany brak klaksonu - problem

Elektryka
ODPOWIEDZ
xman

[A6 c4] nieoczekiwany brak klaksonu - problem

Post autor: xman » 25 wrz 2010, 14:54

zacznę od początku.

w audi padł mi silnik. kupiłem anglika i silnik przełożyliśmy ale nie na taki sam tylko na inny. każdym autem zatrąbiłem i sprawdziłem wszystko zanim wjechałem na swapa do garażu. zaraz po wymianie silnika przy próbie pierwszego odpalenia przestał działać klakson. później kolega nacisnął i klakson zaczął działać... za dwa dni przestał znowu i sprawdziłem chyba wszystko....

przekaźnik 204 działa (mam na zamianę jak coś) czyli prąd do niego dochodzi skoro "tyka", klaksony są OK, bezpiecznik hmm chyba numer 17 czy 18 też jest ok. gdzie szukać dalej? kierownicę mam z poduszką i się troszkę boję za to zabierać tzn żeby sprawdzić czy się wsuwki nie poodpinały czasem bo wiązka była ruszana przy przekładaniu wiązki silnika i mogło w sumie się cos odpiąć... ma ktoś jakieś koncepcje?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 01:31 przez xman, łącznie zmieniany 1 raz.

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 25 wrz 2010, 21:24

xman, jsli przekaznik pyka w momencie nacisniecia w kierownicy to chyba jasny znak ze z tej strony masz wsio w porzadku.czyli musisz szukac miedzy przekaznikiem a sygnalem...czesto przy przekladce uszkodzeniu ulegaja przewody elektryczne.sproboj pojsc ta strona.majac dostep do przekaznika i ustalajac gdzie ma isc prad podaj go na krotko probowka jesli w zadnym pinie nie zawdzwoni sygnal to znak ze ewidentnie szukasz po stronie klaksonu i wiazki do przekaznika.zrob tak wez probowk na kablu.z jednej strony podaj plus a koncowka probowki dotykaj do stykow w gniezdzie przekaznika.musi zadzialac.zwarcia probowka nie zrobisz wiec spoko.

VoitA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: VoitA6 » 11 paź 2010, 01:20

a w jakim stanie są wsuwki kabli przy klaksonie, nie są czasem zaśniedziałe lub brudne
trzeba zaczynać od najprostszych rzeczy

xman

Post autor: xman » 11 paź 2010, 14:18

no to już opatrzone i dalej nic... nawet klakson inny wsadziłem i dalej lipa ;/

jako że jestem laik w elektronice to nie zrozumiałem tylko sprawdzania tego probówką... jakby ktoś mógł jaśniej mi to powiedzieć co i jak (jak dla blondynki) to będę wdzięczny :D :oops:

[ Dodano: 2010-11-13, 13:00 ]
TEMAT KOSZ!!! klakson naprawiony. brakło gdzieś na obwodzie plusa. masa była idealna. dodałem dodatkowy kabelek i jest wszystko ok :) pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja