Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 ALL] Podgrzewanie foteli przód

Elektryka
gryfpc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 ALL] Podgrzewanie foteli przód

Post autor: gryfpc » 11 wrz 2008, 11:11

Heyka!
Mam pytanko, czy w swojej Niuni mogę samemu wyrzezać podgrzewanie fotel (skóra)? Oglądałem niedawno na TVN Turbo program o fabryce foteli w Polsce, która wytwarza ori. fotele m.in. do AUDI. Podobno wszystkie fotele są już standardowo wyposażone w grzałkę, ale to producent przy składaniu konkretnego egzemplarza decyduje, czy dokłada jej sterowanie, czy zostawia fotel jako nie podgrzewany. Czy ktoś z Was przerabiał swoje fotele na podgrzewane - oczywiście ze względów finansowych w grę nie wchodzi wymiana na inny komplet... :lol: ;-)

Z góry dzięx za odpowiedzi!

P.S.
Tylko mi nie radźcie, żebym kupił w biedronce podgrzewane maty na fotele... :roll: 8-) :mrgreen:

Awatar użytkownika
ShoofeL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AYM 155KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: ShoofeL » 11 wrz 2008, 11:46

Siemka :)

Ja pracuje w firmie, która produkuje zarówno poszycia samochodowe (z materiału i skóry) i to, czy masz ogrzewane fotele zależy tylko od jednej rzeczy - maty grzewczej.

Przedstawie może przykład u nas w firmie.
Wygląda to tak:
Są różne modele i różne wersje.
Dostajemy zamówienie na gotowe fotele z oznaczeniem wersji i wiemy czy mają być ogrzewane, czy nie, sterowanie ręczne, automatyczne, i inne pierdoły...

W żadnym z modeli nie spotkałem się, żeby firma zamawiała fotel z pełną opcją a jest to później niewykorzystane - jeżeli producent nie przewidział np: ogrzewanego fotela w danej wersji (uboższej) nie montujemy maty grzewczej z powodu kosztów fotela (oczywiście :) ).

Niestety nie montujemy foteli Audi (i tu ubolewam :/) ale mamy m. in. VW, BMW, Jaguara, Land Rovera, Volvo, Saab'a, Ford'a. i wiele innych.
W żadnym z nich nie montujemy maty grzewczej "bez potrzeby" czy też "extra"...

Podejrzewam, że w Audi jest podobnie - byłbym zaskoczony, gdyby faktycznie montowali maty bez opcji sterowania (całkiem bez sensu :/ )...

Jedynym sposobem najlepiej jest sprawdzenie, czy masz faktycznie maty grzewcze już zamontowane w fotelach...

Generalnie sama przeróbka nie jest trudna - kupujesz maty grzewcze (allegro, itd...), ściągasz poszycia, naklejasz matę, zakładasz poszycie z powrotem, podłączasz się do elektryki i musi działać...

Jeżeli potrzebujesz więcej fachowych informacji, proszę daj znać a na pewno znajdzie się jakiś telefon kontaktowy do fachowców w naszej firmie, którzy chętnie pomogą :)

Pozdrawiam,
Shoofel :)

gryfpc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gryfpc » 13 wrz 2008, 11:38

Ogromne dzięki za Wasze odp. Panowie!!! <piwo>
Tak myślałem, że TV KÂŁAMIE!!! 8-) :roll: :mrgreen:
No cóż, niekiedy żałuje się raz powziętych decyzji... Mata na waniliowej skórze, hmm, no nie wiem... Ale pytanie nic nie kosztuje, no może poza "obciachem".

Siemka!

Temat chyba zamknięty.

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi A6 Jacek
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: alukard » 16 wrz 2008, 09:30

widze ze pakujesz sie do szybkiej prostaty :)

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 08 paź 2010, 20:26

Koledzy pytanie techniczne mam.
Założyłem mojej niuni skórke z grzałkami:) Fabrycznie nie było grzania wiec nie mam panelu klimatronika z przełacznikami ani tez wiązki. Mam pod fotelem tylko wolna wiazke gdzie jest 4 kable - 2 grubsze - zapewne od napiecia, i 2 cienkie - niewiem do czego - czyż by sterowanie?
Na zakup panelu klimatronika i robienia całej wiazki kasy za bardzo nie mam a nawet jak bym miał to wydał bym na ważniejsze rzeczy. Nasuwa mi sie pytanie czy mozna by bezposrednio podciagnac kabelek z napięciem pod fotel do grzałki i załozyc włacznik oraz ewentualny przekaźnik czasowy wyłaczajacy grzanie po np 10min? Grzania raczej uzywał bym tylko na zime bo skóra jest dosyc zimna.
prędkość była dobra tylko zakręt za ciasny

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 08 paź 2010, 21:00

vipkwiecien, moze byc ciezko z tym podpieciem.ale jesli masz pod fotelem kostki to czy naprawde nie warto sprobowac zalozyc klimy z grzaniem?sprawdz czy nie bedziesz mial za klima kostek do wlacznikow..jesli jednak nie ma to mozesz podpiac grzalki bezposrednio do pradu.wydaje mi sie ze jesli nie bedziesz mial wlacznikow ori to logiczne ze w tych kablach co masz pod fotelem nie bedzie i tak pradu.no bo skad skoro wlacznik tego nie zalacza?
jak pisalem wyjsciem jest podanie pradu na grzalki w stolkach i zrobienie wlacznika.np cos takiego jak jest w fordzie mondeo.tam wlacznik jest w fotelu w dolnej maskownicy.kiedys tez tak na krotko podlaczalem maty i wlasnie takim guzikiem z forda wlaczalem sobie to ustrojstwo...

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 08 paź 2010, 21:09

tak własnie mam zamiar zrobic - prowizorycznie mały włacznik w fotelu. A prąd podciągnięty jest przecież do el. podnoszenie siedziska. Wiec tak na chłopski rozum myslałem zeby podłaczyc sie tam do + i na grzałke a pomiedzy włacznik z dioda swiecaca:)

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 08 paź 2010, 22:02

vipkwiecien, z tym zasilaniem to niekoniecznie będzie ok bo silniczek podnoszenia fotela ma pewnie mniejszy bezpiecznik
Musisz sprawdzić, czy zabezpieczenie wytrzyma
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 08 paź 2010, 22:06

no w sumie tak. A Na fotele jakie idzie zabezpieczenie fabrycznie?
Ewentualnie kabelek od zapalniczki podciagne bo tam napewno idzie grubsza wiązka

Awatar użytkownika
flashek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: flashek » 09 paź 2010, 20:07

To ja się (jak zwykle :mrgreen: ) podepnę pod temat. Zauważyłem, że fotel kierowcy (nie wiem jak reszta) grzeje jakby nierówno. Można wyczuć, że lewa strona pod udem jest zawsze cieplejsza od prawej no i też szybciej nabiera ciepła. Czy można coś z tym zrobić? Jeżeli wchodzi wymiana maty to chyba tylko u jakiegoś speca czy można to ogarnąć samemu? Pytanie bonusowe, to czy dorobienie grzania tylnej kanapy to praca warta zachodu? :>

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 09 paź 2010, 20:14

co do tyłu do musisz zdiac całe siedzisko zdiac poszycie lub rozpruć skóre w zależnosci jak to jest uszyte, zakupic maty grzewcze uniwersalne raczej, włazyc pod skóre na pianke ewentualnie na mate dac jakaś cienka włóknine dla ochrony, całosc poskładac i podłączyc. Raczej nie warto. Co do grzania przodu - czy sprawa nierównomiernego grzania dotyczy obu fotelu czy tylko jednego?Jesli jednego to pewnie mata sie wysłużyła lub uszkodziła sie czesciowo

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 09 paź 2010, 20:36

flashek, jesli fotel to wymiana maty konieczna.czesc ci poprostu nie grzeje juz.co do tylu odpowiedz sobei sam jak czesto wozisz kogos z tylu.jesli wozisz tam tylko teczke z kanapkami to chyba nei warto.w tym temacie gdzies wyzej podane sa aukcje z amtami z vw mozna je zaadoptowac do fotela jak i do kanapy tylnej.jesli nei znajdziesz linak wpisz w wyszkukiwarce allegro maty grzewcze vw byly w cenie 30zl sztuka

Awatar użytkownika
flashek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: flashek » 09 paź 2010, 20:46

Sprawdzałem tylko fotel kierowcy, bo jeszcze nie miałem okazji jechac jako pasażer :D Musze to obadać na postoju. Generalnie fotelik grzeje cały, jednak lewa część zdecydowanie lepiej niż prawa, jest to odczuwalne. Jutro sprawdze jak to wygląda od strony pasażera. Odnośnie tyłu to tylko pytałem z ciekawości, lubię takie zabawy ale chyba w tym przypadku sobie podaruję "psucie" tapicerki. Dziękuję za informacje! 8-)

PS. Wiem, że to już będzie offtopic, ale czy da się w miarę łatwo dostac do wnętrza oparcia fotela? Mam elektrycznie pompowane (chyba pompowane? - jest taki joystick okrągły z 4 kierunkami) fotele i na tym od strony kierowcy strasznie słabo działa to sterowanie lędzwi. "Jedzie" do pewnego momentu a potem jakby strzela (coś jak by wysprzęglało) i praktycznie nie odczuwalne jest to ustawianie. Natomiast od strony pasażera wszystko git..

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 10 paź 2010, 02:55

od dołu powinny byc zapinki po zwolnieniu których cała tylnia osłona foteli powinna odejsc, wtedy bedziesz mógł dobrac sie do bebechów pompowania:) :-)

[ Dodano: 2010-10-10, 02:56 ]
a tak wracajac do grzanych foteli to orientuje sie ktos jakim bezpiecznikiem oryginalnie zabezpieczona jest grzałka?

borussia_CK

Post autor: borussia_CK » 22 paź 2012, 11:18

Hejka, wiem, ze odgrzewany kotlet ale ... czy podgrzewanie fotela dziala w okreslonej temp. czy nie ma znaczenia i grzac musi nawet przy +20C?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja