Są 215/65/16 a chciałbym węższe założyć - czy nie będzie problemu z 205/65/16?
I jeszcze pytanie - czy można założyć opony "osobowe" czyli dla napędu na jedną oś zamiast 4x4 przy napędzie quattro?
Jakie mogą być negatywne skutki założenia "zwykłych" opon?
[A6 C5] Jakie opony 16'' do Allroad-a quattro - zima
- jojo001
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
[A6 C5] Jakie opony 16'' do Allroad-a quattro - zima
Ostatnio zmieniony 04 paź 2010, 20:12 przez jojo001, łącznie zmieniany 1 raz.
Widzę, że masz naprawdę terenowe opony (profil). Jeśli opony będą węższe, to możesz mieć do czynienia z 'pływaniem' auta. Chodzi o to, że auto będzie pływało na tych oponach i będziesz niepewnie prowadził.
Nie ma żadnych przeciw wskazań żeby założyć zwykłe opony, tylko pytanie, czy będziesz z nich zadowolony ? Jeśli od czasu do czasu będziesz chciał wjechać w teren, w błoto, śnieg, to nie ma jazdy na zwykłych oponach. Jeśli w większości jeździsz po asfalcie, to załóż zwykłe opony i ciesz się komfortem prowadzenia i ciszą w środku (na offroadowych oponach nie zaznasz tego).
Negatywnych skutków opon szosowych nie będzie żadnych, bo na takich oponach a6 będzie czuło się najlepiej. Jeśli chcesz 16", to załóż sobie 205/55lub60/16 i powinieneś być zadowolony
Nie ma żadnych przeciw wskazań żeby założyć zwykłe opony, tylko pytanie, czy będziesz z nich zadowolony ? Jeśli od czasu do czasu będziesz chciał wjechać w teren, w błoto, śnieg, to nie ma jazdy na zwykłych oponach. Jeśli w większości jeździsz po asfalcie, to załóż zwykłe opony i ciesz się komfortem prowadzenia i ciszą w środku (na offroadowych oponach nie zaznasz tego).
Negatywnych skutków opon szosowych nie będzie żadnych, bo na takich oponach a6 będzie czuło się najlepiej. Jeśli chcesz 16", to załóż sobie 205/55lub60/16 i powinieneś być zadowolony

- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
oponki wybierasz do rodzaju terenu i stylu jazdy a nie do Q jak chcesz jeżdzić w terenie to kup oponki 4x4 a jak będziesz jeździł po asfaltach i tylko czasami na jakieś boczne trogi wybierz dobre firmowe zimówki
nie masz żadnych konsekwencji co do wyboru opony i bieżnika
jedna zasada
najlepiej kup 4 takie same
ale można i przód inne i tył też inne tylko aby po obwodzie się zgadały (nie polecam chociaż sam tak stosuję już 4 lata :oops: tylko że na letnich i ostatniej zimy mam tak na zimówkach bo dwie uszkodziłem to kupiłem używki)
[ Dodano: 2010-10-04, 21:40 ]
widzę że zostałem wyprzedzony :mrgreen:
nie masz żadnych konsekwencji co do wyboru opony i bieżnika
jedna zasada
najlepiej kup 4 takie same
ale można i przód inne i tył też inne tylko aby po obwodzie się zgadały (nie polecam chociaż sam tak stosuję już 4 lata :oops: tylko że na letnich i ostatniej zimy mam tak na zimówkach bo dwie uszkodziłem to kupiłem używki)
[ Dodano: 2010-10-04, 21:40 ]
widzę że zostałem wyprzedzony :mrgreen:
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
205/55/16 jest wymiarem fabrycznym do A6, ale nie wiem czy Allroad nie ma większego profilu.
Przy takiej zmianie będzie róznica kilku-proc. we wskazaniach na plus.jojo001 pisze:Teraz mam 215/65/16. Czy zmiana na 205/60/16 nie będzie skutkowała zaburzeniem np. odczytu prędkości/przebiegu?
Nie powinno być problemu. Osobiście polecam i używam opon z oznaczeniem XL.jojo001 pisze:czy nie będzie problemu z 205/65/16?
Hmm... 205/65R16 to typowy rozmiar raczej do samochodów dostawczych na zimę.. Do terenowych w tym rozmiarze zimówek chyba za wielu opon nie ma..
A dlaczego właściwie chcesz założyć węższe? ÂŹle Ci się jeździ, obciera coś?
Zimowe:
215 65 16
Pozdrawiam.
A dlaczego właściwie chcesz założyć węższe? ÂŹle Ci się jeździ, obciera coś?
Zimowe:
215 65 16
Pozdrawiam.
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
fabrycznie do Allroada zalecane są właśnie 215/65/16, jednak na 205 też można jeździć.jojo001 pisze:Są 215/65/16 a chciałbym węższe założyć - czy nie będzie problemu z 205/65/16?
Mała uwaga: jeżeli masz ubezpieczenie AC to może być ryzyko, odmowy wypłaty odszkodowania jak będziesz miał opony 205.
Kolega yamada ma rację, i ogólnie 205/65/16 nie jest popularnym rozmiarem opon do osbówek. Jak coś to kup 205/60/16 XL i będzie OK, jedynie licz się z tym, że będzie odchył 4% na plus we wskazaniach licznika.
Dużo zależy od tego, gdzie jeździsz i po jakiej nawierzchni. Jednak napęd Quattro + ESP sobie poradzą nawet w ciężkich warunkachjojo001 pisze:I jeszcze pytanie - czy można założyć opony "osobowe" czyli dla napędu na jedną oś zamiast 4x4 przy napędzie quattro?

Do Quattro zaleca się strosowanie identycznych opon wtedy równomiernie się ścierają, prędkości oprotowe kół są podobne, etc.