Witam.
Czy ktoś kiedykolwiek demontował pierwszą część układu wydechowego, czyli tą od kolektora aż za duży katalizator. Ta część jest dość sporej wielkości a dojście do mocowania do kolektora wylotowego jest na prawdę bardzo kiepskie.
Jeśli ktoś to kiedyś sam robił, to co trzeba zdemontować aby dostać się do mocowania przy kolektorze wylotowym?
[A6 C5 2.4] demontaż katalizatorów
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- sleppy
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Bez kanału nie obejdzie się o czym wiadomo, że wiesz. Jakiś czas temu wymieniałem z bratem łączniki elastyczne i katalizatory. Nie obyło się bez wyjęcia filtra powietrza, prowadnicy powietrza a po drugiej stronie zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego. I to w sumie wszystko. Dostęp jest grubo utrudniony ale faktem jest to, że robiliśmy to we dwóch. Sam możesz mieć więcej problemów. Podstawa to wyrobione nadgarstki i klucze nasadowe z przedłużkami.
A6 sprzedana... W poszukiwaniu następnej. Bywajcie na forum https://a6klub.pl 

- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Demontowałeś może te zawory kombinowane z silnika doprowadzające powietrze wtórne do silnika?One są zaraz nad mocowaniami kolektora wylotowego i tej pierwszej części układu z katalizatorami. Oglądałem to wczoraj dobrze pod autem i zastanawiałem się jak się do tego zabrać. Zaraz za przednimi sondami mam katalizatory wstępne i nie jestem pewny czy po rozkręceniu górnego połączenia będę w stanie przecisnąć te katalizatory między karoserią auta a przednią belką zawieszenia, która przymocowana jest do podwozia a do niej wszystkie dolne wahacze.
- sleppy
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
U mnie nie ma takich gadzetów. Po odkręceniu fitra powietrza i prowadnicy powietrza mam całkiem dobry dostęp do kołnierza jak i sondy lambda. U mnie od kołnierza leci to w kolejności: sonda, łącznik elastyczny, katalizator, łącznik prosty, dalej wiadomo.fassi1 pisze: zawory kombinowane z silnika doprowadzające powietrze wtórne do silnika
A6 sprzedana... W poszukiwaniu następnej. Bywajcie na forum https://a6klub.pl