Siema tez odmlodzilem swoje audi czyszczas lampy przednie bez tych akcji z piekarnikiem,
jak sa szczelne to nie na prawa tam nic wleciec i sie po brudzic przynajmniej u mnie tak jest.
Akcja z dwoma lampami trwala okolo godziny papier wodny 1500-2000 butelka po plynie do szyb aby zraszac lampy podczasz czyszczenia papierem, pasta Tempo lekko scierna i wiartarka z nakladka z filcu do wypolerowania na gotowo nic prostszego.
Skoro temat jest dość długi i od tak dawna, to może warto go znowu odświeżyć kolejną porcją zdjęć z takich prac, jak tutaj omawianych :-P
Audi stoi i czeka na serce (VP44) i mając trochę czasu, postanowiłem w końcu zabrać się też i za moje lampki, które już nie ciekawie wyglądały W sumie, to najgorzej było na zewnątrz... Oczywiście rozkleiłem, wyczyściłem odbłyśniki, klosz od wewnątrz + matowanie i polerowanie na zewnątrz, co dało taki oto efekt (jednak jeszcze nie sklejone, ale nie mogłem się już powstrzymać, żeby także pochwalić się na forum :mrgreen: ):
• ...przed zabiegiem...
• ...a tutaj już po...
• ...preparat do klejenia - zachowuje się praktycznie jak klej w oryginale, jest to silikon dekarski, który jest przeznaczony do warunków atmosferycznych (lato, zima) od -40°C do +120°C - cały czas pozostaje elastyczny, w dodatku jest przezroczysty 8-)
[ Dodano: 2010-10-17, 17:24 ]
Kolejny etap (jeśli można to tak nazwać) z polerowania "zestawu oświetlenia przedniego" :mrgreen: Tym razem na stół poszły halogeny...
• ...przed...
• ...i już po...
• ...a tutaj porównanie...
Odnośnie przebiegu prac, nie ma się co za bardzo rozpisywać, bo postąpiłem tak jak wszyscy - załączona wiertarka z założonym papierem ściernym, na której porządnie to zeszlifowałem, a później polerka zwykłą pastą lekkościerną K2 Tempo (kupiona w norauto :-P ).
chyba sobie tez poczyszcze ... mam male obiegcje do zlozenia tego .... koledzy jak juz to robiliscie to po tych waszych klejach, silikonach mozecie powiedziec ze klosze wam nie paruja od wewnatrz??!!
Likom2 pisze:koledzy jak juz to robiliscie to po tych waszych klejach, silikonach mozecie powiedziec ze klosze wam nie paruja od wewnatrz??!!
U mnie naprawdę nie parują, czyli są szczelne na łączeniu szyby z obudową, tyle, że ja złozyłem to na stary klej, czyli ten fabryczny. Po prostu go nie usuwałem, bo to niewdzięczna operacja, jest bardzo "klejący". Czyli rozłączyłem, oczyściłem, zregenerowałem odbłysniki i złozyłem z powrotem
RomanS pisze:U mnie naprawdę nie parują, czyli są szczelne na łączeniu szyby z obudową, tyle, że ja złozyłem to na stary klej, czyli ten fabryczny. Po prostu go nie usuwałem, bo to niewdzięczna operacja, jest bardzo "klejący". Czyli rozłączyłem, oczyściłem, zregenerowałem odbłysniki i złozyłem z powrotem
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
No ja od wczoraj jestem posiadaczem Audi, i też będe musiał zrobic tą polerke, tylko mam pytanie jeszcze jedno reasumując bo wiele wątków sie pojawia jak najlepiej zrobić od podstaw z polerowanie zewnątrz jaki papier,jaka pasta, co polerować w środku czy cos przy soczewce czy tylko klosz płynem do szyb od wewnątrz... i jakie montujecie xenony jakiej barwy światło najlepsze taki najbardziej nie rzucajace się w oczy a poprawiajace świecenie ja myślałem albo 5000 albo 6000k... czekam na odpowiedz
okony pisze:Klejcie lampy na klej ktory jest oryginalnie w lampie. Ja mordowalem sie 2 godziny z wygrzebaniem starego i dalem silikon sanitarny tak jak wyczytalem na pierwszych kilku stronach tego postu i dupa,paruje... Pytalem fachowca i odpowiedzial mi ze silikon wchodzi w reakcje z klejem i bedzie puszczac... soczewki tez nie rozebralem bo nie widzialem zabrudzenia i tylko przetarlem ile dalem rade od srodka a po podlaczeniu okazalo sie ze sa brudne... generalenie za 100-120zl od sztuki facet od lat robi lampy na gotowo z renowacja odblysnikow ,spolerowaniem kloszy soczewek itp drugi raz sam na pewno bym tego nie robil tylko oddal do fachowca,tylko teraz nie za bardzo chce mi je przyjac z tym silikonem,chyba ze go wygrzebie do zera...pozdrawiam wytrwalych:)
Też chcialbym poprawić wygląd swoich lamp.Mechanik zaproponowal polerowanie obu lamp za 80 zl,ale zastanawia mnie czy uda sie je doprowadzić do porzadku bez czyszczenia klosza od wewnatrz?
michalt6 pisze:czy uda sie je doprowadzić do porzadku bez czyszczenia klosza od wewnatrz?
Wszystko zależy od tego czy są od wewnątrz brudne
Jezeli masz je od nowosci to niewatpliwie brudne są
Poza tym masz jeszcze do czyszczenia soczewki, (czego też nie zrobisz bez rozklejania), no i ewentualnie lustra za soczewkami (czyszczenie lub napylanie).
Samo polerowanie szyb z zewnatrz to właściwie kosmetyka, głównie, żeby ładniej wyglądało, pozostałe rzeczy o których napisałem to po to, żeby lepiej świeciło
No i ja dzisiaj wziąłem się za naprawe moich lamp, gdyż nie świeciły w ogóle, można by tak powiedzieć.
Rozebrałem soczewki i wyglądały tak
Pojechałęm szybko do speca od regeneracji, miał akurat dwie na stanie, dałem swoje dał mi już zrobione koszt 120 PLN 60 od sztukli i wygląda tak
te paprochy na 3 zdjęciu to jakieś takie wyszły na zdjęciu, właściwie ich nie widać.
Rewelacja, po teście świateł jestem w szoku że tak pięknie coś może świecić, droga mokra bo deszcz pada a ja wszystko wiedzę
RomanS, nie łap mnie za słówka, gdyby nie było zdjęć mógł byś się czepiać, ale po zdjęciach chyba widać co rozebrałem. A poza tym soczewki rozebrałem soczewki, a właściwie je zdemontowałem, bo zasłaniały mi odbłyśnik :P Więc napisałem poprawnie