Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Pomoc w wymianie zestawu grającego.

Car Audio
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dante
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Pomoc w wymianie zestawu grającego.

Post autor: Dante » 22 wrz 2010, 13:48

Witam.

Chciałbym powoli zamieniać audio w moim aucie i bardzo mi zależy na początkowej,profesjonalnej porady, ponieważ jestem zielony w tych sprawach...a co do dźwięku to jestem naprawdę wybredny. 8-)

Przeleciałem parę stron tutaj, nigdzie nie mogłem znaleźć precyzyjnej odpowiedzi, która dałaby początek mojej pracy nad autkiem.

Chciałbym najpierw wymienić radio i standardowe głośniki Bose w drzwiach na okrągłe 17-tki.
Radio:Pioneer DEH-P88RS-II
4xgłośniki: Pioneer TS-E1702is
Krytyka jak najbardziej wskazana. I chciałbym mieć jedną markę w aucie... :)

Teraz pomoc:
-Czy napotkają mnie dodatkowe koszta? (np.nowe-lepsze kable, otwory 17cm w miejsce prostokątnych Bose, wytłumienie drzwi[czy to konieczne?])
-Jeżeli usunę głośniki Bose(chyba 4, na każde drzwi 1,[mogę się mylić]) to mogę zastać mniejszą jakość dźwięku niż przed zmianą?--> Słucham refleksyjnego hiphopu, więc zależy mi na bassie i wyrazistym wokalu.
-jest problem jeszcze z subwooferem, ale to w późniejszym czasie. Czy aktywny, czy nie.Jak nie to jaki wzmacniacz? Jaki z pionka jest dobry? I gdzie go zamontować, żeby dźwięk nie obijał się tylko w w moje plecy...
-Chciałbym się coś dowiedzieć o tym systemie Bose, ponieważ jak wsiadłem pierwszy raz do auta i załączyłem przypadkiem Lila Wayne'a- A milli to byłem zaczarowany dźwiękiem jaki się wydobywał z auta. :shock:
I dlatego chciałbym iść w tym kierunku, z jeszcze "idealniejszym" odsłuchem muzyki.

Nie wiem, czy mam objawy audiofila, który nie wie jak stworzyć bez żadnej wiedzy nowe brzmienie, ale proszę o pomoc. :oops:

Pozdrawiam i z góry dziękuję za trud jaki włożyliście w posty. <piwo>

Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem stosując tagi!
Poprawiłem!
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 11:50 przez Dante, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
jelen05
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jelen05 » 22 wrz 2010, 14:19

moim zdaniem jeśli masz głośniki BOSE to bym nic nie ruszał, głośniki Pioneer na pewno nie zagrają lepiej. Co do radia, możesz pokusić się o wymianę na jakieś dobrego Pioneera, jeśli zależy Ci na basie to tylko takie radio. Po wymianie samego radia i odpowiednie go zestrojenie odczujesz ogromna różnice na +, tak było u mnie, a nie ma głośników Bose tylko standardowe chyba Blaupunkt. Po wymianie radia, stwierdziłem że nie ma sensu zakładać sub-a. Pozdro

[ Dodano: 2010-09-22, 14:25 ]
jeśli masz oryginalny wzmacniacz Bose to może być problem wymiany radia na nie oryginalne, przerabiałem ten problem w poprzednim aucie i musiałem pozostać przy ori radiu. Na nie oryginalnym, mimo rożnych przejść i filtrów cały czas było słychać szumy i trzaski.

Awatar użytkownika
Dante
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dante » 25 wrz 2010, 11:46

Zmartwiłem się, że takie problemy powstają przy założeniu czegoś nowego w aucie...

A jeżeli zamontowałbym te radio, które wymieniłem w poprzednim poście i dodał subwoofer, dodając głośniki pionka obok tych Bose'a?
Współpracowałyby ze sobą?

A gdzie zazwyczaj jest umieszczany sub lub wzmacniacz Bose'a?
Wiem, że mam zmieniarkę po lewej w bagażniku... <ok>

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 25 wrz 2010, 12:14

Dante, zaczynajac od poczatku.masz bose masz niezle.zasada dzialania bose polega na tym ze w subie zabudowanym w bagazniku po lprawej stronie masz wbudowany wzmak ktory napedza pozostale glosniki.czyli nei jest tak jak w tradycyjnym radiu ze glosniki zasilane sa z radiowago wzmacniacza.tutaj radio wysyla liniowy sygnal do wmaka a on dopiero napedza zestawy drzwiowe.co do prostokatnych zekomo glosnikow .to nie masz tam takich.sa okragle ale pod prostokatna maskownica.wiec nie masz z tym klopotu.
opcje masz dwie alebo pojdziesz w kierunku calej wymiany sprzetu w tym i bose.albo podlaczysz pod to bose porzadne radio.
sub jak ci juz pisalem jest po prawej stronie w bagazniku.
polecam ci na forum uzytkownika A6tdi..ma takie autko jak ty i ma zrobione to super.mega super.dla mnei wzor naglosnienia jesli chodzi o a6 w normalnych warunkach a nie lupanie po glowie.
nie rob mono markowej zabudowy bo ot poprostu nei wyda.z kazdej polki bierz to co jest najlepsze.radio wg.mnie alpine 9882ri.idealnie sie komponuje idealnie gra.duzo mozliwosci regulacji dzwieku.klasyczny wyglad.czerwone podswietlenie.
glosniki-hertz wg mnei nie jest za drogi a naprawde dobrze gra.
wiem ze pewne zeczy powtarzam tu jak mantre.ale eksperymentowalem kilka lat i chyba znalazlem w koncu antidotum.

[ Dodano: 2010-09-25, 12:17 ]
jelen05, tak naprawde glosniki bose niewiele roznia sie od blaupunkta.tu roznice robi to ze caly system glosnikow jest zasilany ze wzmaka a nie z radia.
zmiana tych glosnikow ma sens.pozostanie wzmacniacz bose ktory wykonuje dobra robote .
zauwaz ze system bose nie ma w zasadzie nawet zwrotnic.wiec czym sie zachwycac?do tego dobrac radio z duzo iloscia zaawansowanych ustaiwen i mozna zrobic mala scene kameralna w oprerze...

Awatar użytkownika
Dante
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dante » 27 wrz 2010, 20:43

Po pomocy użytkownika tego forum stworzyłem zestaw, który chciałbym założyć:
Radio-Alpine CDA-9887R(Wzmacniacz V-Drive 4 x 60 W)
2 pary głośników-Hertz HSK 165 (Moc RMS 125 W )
wzmacniacz dla nich-Rockford Fosgate P400-4 (Moc 4 x 50W RMS przy 4 Ohm)

Sub i wzmacniacz do niego nie wybrałem bo i tak mam jeszcze czas. :)

Czy dobrze dobrałem wzmacniacz etc.?

Co jeszcze będę musiał wziąć pod uwagę?
Ile około wyjdą mi kable?
Jakiej marki?
"Ludzie Niewiedzą Kim Są Ich Życie To Praca Dom Tak Tydzień W Tydzień Co Rok Non Stop"

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja