Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

(A6 C5) Pogięta felga a odszkodowanie od ZDM..??

Koła, felgi i opony
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SysioA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

(A6 C5) Pogięta felga a odszkodowanie od ZDM..??

Post autor: SysioA6 » 15 wrz 2010, 20:20

Witam kolegów. Miesiąc temu kupiłem felgi 18/225/40, nacieszyłem się nimi do zeszłego tygodnia. ÂŁupnąłem w taką dziurę, że aż samochód zatrzeszczał, felga mocno wgięta (choć ponoć do uratowania), opona do wyrzucenia i tyle na początek. Auto zaczeło znosić na prawo i kierownica drży, mechanik najpierw kazał mi wyprostować felgę, a potem dopiero zobaczymy co z zawieszeniem?? No i stąd moje pytanie, czy ktoś z Was kiedykolwiek wyrwał jakieś odszkodowanie za takie coś od ZDMu?? Bo tak na szybkiego licząc-prostowanie 150-200zł, opona (używana) 1szt 250-300zł..a przydało by się dwie takie same, no i jeśli dojdzie coś w zawieszeniu to robi się sporawo..szczególnie, że dziura na środku ulicy!!!!!!!!! Pytanko nr 2 (do Warszawy), gdzie prostowaliście swoje i ile płaciliście, bo to co mi na Radzymińskiej krzykneli wydaje mi się sporo. Pzdr!
Świętej Pamięci A6 avant 2.5tdi, Multitronic z 2001r.

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 16 wrz 2010, 00:15

SysioA6, po pierwsze musiałbyś zadzwonić po Policje by udokumentować to jakoś i porobić własne fotki koła i dziury... Bez tego nie masz co się ubiegać o odszkodowanie... Jeśli już to zrobisz udaj się do zarządu dróg i zgłoś szkodę... Jeśli wypłacą ci jakąś kasę za to to odwołaj się to na pewno więcej dostaniesz <ok>

Co do zawiechy to ja ostatnio wjechałemw spiętrzony asfalt, koło całe <ok> ale wywalilo mi łącznik stabilizatora...

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: (A6 C5) Pogięta felga a odszkodowanie od ZDM..??

Post autor: axe » 16 wrz 2010, 07:11

SysioA6 pisze:Witam kolegów. Miesiąc temu kupiłem felgi 18/225/40, nacieszyłem się nimi do zeszłego tygodnia. ÂŁupnąłem w taką dziurę, że aż samochód zatrzeszczał, felga mocno wgięta (choć ponoć do uratowania), opona do wyrzucenia i tyle na początek. Auto zaczeło znosić na prawo i kierownica drży, mechanik najpierw kazał mi wyprostować felgę, a potem dopiero zobaczymy co z zawieszeniem?? No i stąd moje pytanie, czy ktoś z Was kiedykolwiek wyrwał jakieś odszkodowanie za takie coś od ZDMu?? Bo tak na szybkiego licząc-prostowanie 150-200zł, opona (używana) 1szt 250-300zł..a przydało by się dwie takie same, no i jeśli dojdzie coś w zawieszeniu to robi się sporawo..szczególnie, że dziura na środku ulicy!!!!!!!!! Pytanko nr 2 (do Warszawy), gdzie prostowaliście swoje i ile płaciliście, bo to co mi na Radzymińskiej krzykneli wydaje mi się sporo. Pzdr!
ja w czerwcu wyrwalem

Wjechalem w dziure. Zgiete 2 felgi od wewnatrz.

Zadzwoniliem na policje. Policjant dyzurny powiedzial ze nie wysle patrolu ale w razie czego to bylo zgloszenie i to byla jego decyzja o niewysylaniu na miejsce ludzi bo niby kogo mieliby ukarac? A swiadkami tez nie byli. Przelaczyl mnie do inzyniera miasta zeby wytlumaczyc jak duza dziura, gdzie itd. (Na drugi dzien byla juz zalepiona)
W gdansku udalem sie do Zieleni ktora odpowiada za drogi. Tam wypelnilem gotowy druczek (pomocne sa zdjecia - ja mialem takie z metrowka obok zrobione). Zdjecia dziury doslalem poczta mailowa. Jak naczelnik przyklepie ze faktycznie byla dziura - skontaktowal sie ze mna na ogledziny rzeczoznawca z zakladu ubezpieczen. (Drogi w Gdansku sa ubezpieczone w Warta Lublin). Potem po 2 tyg byl przekaz pocztowy do domu z kasa.

Uwazam, ze jak na moje uszkodzenia to zle nie policzyli.
2x prostowanie felg
2x sprawdzenie opony(otwarta furtka na wymiane opon jezeli mialyby guzy)
sprawdzenie i regulacja geometrii.

Wyszlo okolo 700. Prostowanie w gdansku felg 18 znalazlem za 100 pln brutto i nawet bdb gosc robi.

Pozdro i powodzenia
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 16 wrz 2010, 12:04

axe, moim zdaniem 700zł to mało... oni powinni Ci oddać za nową felgę a ni za prostowanie jej... Z jakiej racji masz jeździć na prostowanych które teraz po wjechaniu w jakaś dziurke na pewno będą mniej trwałe...Wcześniej miałeś ładną nie naprawianą felge i tak powinno być po wypadku... To nie Twoja wina ze wjechałeś w dziure bo tej dziury nie powinno tam być... Na pewno gdybyś się odwołał to dostał byś dużo więcej... Tak juz u nas w polsce jest... Urzędy wiedzą ze nie wszystkim chce się odwoływać i dają marne kwoty - a nóż widelec się nie odwołają... A co szkodzi nam sie odwołać? <ok>

Tak samo w firmach ubezpieczeniowych mało znanych... Znajomemu ktoś wjechał w tył, ale tak porządnie... Osoba ta przyznała się i niestety miała OC z HDI... Juz 2lata się sądzi... Bo policzyli mu za klepanie samochodu a nie za nowe części... :roll:

Ja mam AC w PZU, i przy wypadku z sarną wszystko liczyli jako NOWE oryginalne części...

Nie dajcie sie robić w konia jeśli juz wybierzecie tańszą opcje w mniej znanych firmach.... Odwołujcie się jeśli Wam nie chą dać nowych części...

Awatar użytkownika
SysioA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: SysioA6 » 17 wrz 2010, 08:19

Zdjęcia porobione, będe dziś tam przejażdzał to zatrzymam się koło tego dziurska i zadzwonię na policję..oby poszło jak w Twoim przypadku Axe:) Dzięki za pomoc, jakby ktoś z Was miał jeszcze jakiegoś od prostowania felg w Wawie to byłbym wdzieczny za namiar. Pozdrawiam i życzę prostych dróg:)

[ Dodano: 2010-09-18, 16:12 ]
Wezwałem policję, całe szczęscie że trafiłem na "ludzi" i wytłumaczyli mi, że skoro zdarzenie miało miejsce kilka dni wstecz, a ja teraz ich wzywam to nici z odszkodowania. Spisali protokół, że było to kilkanaście minut temu i uratowali mi tyłek. Teraz oględziny u rzeczoznawcy, potem naprawa z własnych środków, następnie faktury za naprawę i opinia rzeczoznawcy do ZDMu, notatkę z policji sami ściągają. Tak na przyszłość dla wszystkich, którzy takie zdarzenia mają przed sobą..oby ich jak najmniej:) Pozdrawiam i dzięki.
Świętej Pamięci A6 avant 2.5tdi, Multitronic z 2001r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja