Mam mały problem w samochodzie.
Otóż w samochodzie mam MMI High, gdy jadę w dłuższą trasę, wjeżdżam na autostrade to aż zał nie wdepnąc, i po jakims czasie jazdy wysiada mi nawigacja. To jest mówi mi że mam sprawdzić płytkę. Na najbliższym postoju otwieram schowek z nawigacją i dosłownie wzmacniacze są tak gorące że można na nich jajecznicę zrobić. Gdy samochód postoi to wszystko wraca do normy.
Najgorsze jest to, że nie dzieje sie to dosyc czesto i to bez znaczenia na prekośc, tylko na czas podróży.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale w samochodzie mam też mały problem z nawigacja tj. nie działa poprawnie, w serwisie powiedzieli mi ze nie została zarejestrowana z samochodem online, czy coś takiego, luczy się słowo ONLINE.
Macie może pomysł co z tą nawigacją i wzmacniaczami???
[A6 C6]Problemy z nawigacją
[A6 C6]Problemy z nawigacją
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, 21:51 przez adaniok, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
To dlaczego sie grzeje to mozna podejrzewac iz ktos sam zakladał MMI 2G i cos zle połączył! a drugi problem to moze byc z ochroną komponentu (ACP) czyli mozliwe iz pochodzi navi z innego auta i nalezy sciągnąc własnie t,a ochrone w któryms z ASO tylko oby sie nie okazało ze navi jest z jakiegos innego kradzionego auta!! wtedy bedzie "mały problemik"!!
Najlepiej jakbys podpioł VCDS i sprawdził błędy! a pozniej mozna dociekać tych problemów.
Najlepiej jakbys podpioł VCDS i sprawdził błędy! a pozniej mozna dociekać tych problemów.
taki mały offtop.
W ogólnym regulaminie forum w punkcie 10 napisane jest
W ogólnym regulaminie forum w punkcie 10 napisane jest
, że na każdym podforum są opisane tagi jakich wolno używać, w tym podforum tego nie znalazłem.10. Tematy należy nazywać wykorzystując odpowiednie tagi, które opisane są na każdym podforum. Niepoprawnie tytuły zostaną skasowane, a użytkownik nagminnie źle nazywajcy tematy zostanie ukarany ostrzeżeniem.
Moja teoria:
Sprzęty elektroniczne mają jakiś mechanizm zabezpieczający przed przegrzaniem lub spaleniem. Skoro wysiada Ci napęd DVD po jakimś czasie, to można założyć, że taki mechanizm interweniuje. Nie koniecznie źródło tego niepożądanego ciepła to sam napęd DVD, ale np. sąsiedni wzmacniacz, tunerTV... Wszystkie te urządzenia są ułożone jedno na drugim i jak jedno zacznie się grzać, to reszta to odczuje.
KtóreśÂ z tych urządzeń może mieć przepięcie - sprawdź czy masz wpięte bezpieczniki o odpowiednich wartościach.
Nie wiem jakie konkretnie masz tam podzespoły, ale niektóre mają wiatraczek do chłodzenia - sprawdź czy sprawny.
Warto też sprawdzić, które z tych gorących urządzeń jest najgorętsze, bo to prawdopodobnie ono powoduje problemy.
Sprzęty elektroniczne mają jakiś mechanizm zabezpieczający przed przegrzaniem lub spaleniem. Skoro wysiada Ci napęd DVD po jakimś czasie, to można założyć, że taki mechanizm interweniuje. Nie koniecznie źródło tego niepożądanego ciepła to sam napęd DVD, ale np. sąsiedni wzmacniacz, tunerTV... Wszystkie te urządzenia są ułożone jedno na drugim i jak jedno zacznie się grzać, to reszta to odczuje.
KtóreśÂ z tych urządzeń może mieć przepięcie - sprawdź czy masz wpięte bezpieczniki o odpowiednich wartościach.
Nie wiem jakie konkretnie masz tam podzespoły, ale niektóre mają wiatraczek do chłodzenia - sprawdź czy sprawny.
Warto też sprawdzić, które z tych gorących urządzeń jest najgorętsze, bo to prawdopodobnie ono powoduje problemy.
Musi być jednak inna przyczyna tej usterki ponieważ ostatnio nawigacja powiedziała mi, że nie widzi płyty i nie moze jej załadować a wszystko było zimne. Wniskuję że nie jest to wina zbyt wysokiej temperatury, macie jakieś inne pomysły co z tym fantem zrobić????
BTW. Jeżeli chodzi o grzanie to co jakiś czas grzeje mi jedna strefa klimatyzacji a konkretnie tylko dwa nawiewy (prawy pasażera oraz środkowy na tylych siedzeniach), może to jest jakoś połączone??
BTW. Jeżeli chodzi o grzanie to co jakiś czas grzeje mi jedna strefa klimatyzacji a konkretnie tylko dwa nawiewy (prawy pasażera oraz środkowy na tylych siedzeniach), może to jest jakoś połączone??