Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6] [C5] quattro a EDS - pytanko

Układ napędowy i skrzynie biegów
tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomciar » 13 wrz 2010, 13:12

Camel- pisze:chyba, że występuje on zawsze w Quattro. :idea: U mnie kod jest.
Hehe no to już zamieszane na maksa, u mnie kodu owego nie ma a EDL na pewno jest :shock:

[ Dodano: 2010-09-13, 13:14 ]
vipkwiecien pisze:Z tego wnioskujac w zime jak mi sie zakopie jedno koło lub zawisnie w powietrzu to cały samochod stoi ???
Tak, tak działa torsen , musi być minimalny opór na kole żeby załączył drugą oś. W takim przypadku powinien zadziałać EDL - to co tobie się kręciło ma zostać przyhamowane a mechanizm różnicowy ma napędzić 2 koło... Ale to dotyczy tylko wtedy gdy koło "zawiśnie" bo w praktyce jeżeli się ślizga to trochę oporu jest i torsen zadziała.

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 13 wrz 2010, 13:18

czyli majac EDL (dohamowanie slizgajacego sie koła) raczej nie możliwa była by sytuacja pokazana na filmie test torsen z tymi rolkami bo powinien zahamowac koła na rolkach a naped powedrowac na te stojace na ziemi
prędkość była dobra tylko zakręt za ciasny

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomciar » 13 wrz 2010, 13:21

vipkwiecien pisze:czyli majac EDL (dohamowanie slizgajacego sie koła) raczej nie możliwa była by sytuacja pokazana na filmie test torsen z tymi rolkami
Tak, byłoby to niemożliwe - auto ma pojechać. Z tym ze obejrzałem ten filmik i widać że jednak samochód zjechał z rolek więc EDL zadziałał (jeżeli był w tym samochodzie). Bez EDL ten samochód nie zjechałby z tych rolek. Wg ELSY EDL zadziała jak róznica prędkości kół na osi przekroczy 6 km/h.

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 13 wrz 2010, 13:27

ruszył jak predkosc była duuuuza i wynikała chyba z tego ze rozpedził samochod na rolkach. Mysle ze trzeba by spróbować podniesc samochdo na podnosniku lub cegłach z jednej strony i bedzie wiadomo czy bedzie probowac zjechac czy bedzie stac w miejscu

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomciar » 13 wrz 2010, 13:32

vipkwiecien pisze:cegłach z jednej strony i bedzie wiadomo czy bedzie probowac zjechac czy bedzie stac w miejscu
Tego nie rób, szkoda auta :evil: Musiałbyś dosyć wysoko ponieść jedną stronę, potem depniesz, EDL zadziała auto ci spadnie i pojedzie - lepiej nie kombinuj :-)

W ogóle to ja to wszystko sprawdzę tylko muszę zorganizować takie rolki.

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 13 wrz 2010, 13:42

Co do podnosnika to jednak ryzyko ale na pustakach i desce zeby ewentualnie nie porysowac spodu - tak robiłem w bmw:) wystraczy spawdzic lekko czy szarpnie cos czy bedzie czeski film i nic sie nie stanie. Na tych rolkach to ciekaw jestem czy samochod wyskoczył bo załączył sie EDL czy dlatego ze rozkoła pokonały bezwładnosć rolek.

Camel-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamel
Rocznik: 1998
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Camel- » 13 wrz 2010, 17:44

tomciar pisze:Hehe no to już zamieszane na maksa, u mnie kodu owego nie ma a EDL na pewno jest
No masz trochę inny rocznik auta ;) Widocznie od pewnego momentu to był standard.
tomciar pisze:Z tym ze obejrzałem ten filmik i widać że jednak samochód zjechał z rolek więc EDL zadziałał (jeżeli był w tym samochodzie).
Ten samochód zjechał, bo się mocno rozpędził na tych rolkach. Kolega już napisał. Widocznie przy takiej prędkości rolek opory na rozpędzenie ich mocniej były wyższe od oporów... hm... "tarcia" rolek? ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja