Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Awaria parktronica

Elektryka
ODPOWIEDZ
arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[A6 C5] Awaria parktronica

Post autor: arekjask » 30 sie 2010, 19:33

Witam!

Od jakiegoś czasu pada mi parktronic. Piszę "pada", bo czasem zadziała i pracuje OK, a za chwilę znowu kicha.

Objawy są "standardowe": włączam wsteczny, krótkie "pip" a później kilka sekund "piiiiip" i koniec. Sprawdziłem czujniki organoleptycznie - na włączonym wstecznym wszystkie "cykają", czyli - według opinii z forum - są sprawne.
VAG pokazuje taki błąd: "01548 Sensor for Parking Aid: Rear Right (G206) 30-00 Open or Short to B+".
W wartościach mierzonych (08) dla parktronica w VAG mam info, że pracują poprawnie dwa środkowe czujniki (mierzą i pokazują odległość od przeszkody), a dwa skrajne pokazują cały czas 255 cm.

Po tym wszystkim trochę zgłupiałem. Wychodzi na to, że czujniki są sprawne (bo "cykają"). VAG pokazuje jakąś awarię prawego skrajnego czujnika, choć w/w objawy wskazują raczej na awarię wtyczki albo może wiązki kablowej. Ale dlaczego nie działa też lewy skrajny czujnik? Tzn. "cyka", ale VAG pokazuje, że nie mierzy odległości.

Gdzie szukać przyczyny? Czy to problem w jakimś przetartym kablu, czy raczej wina sterownika? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie dotyczące źródła usterki oraz wskazówki, gdzie szukać przyczyny (którędy idą przewody do centralki? Wiem, że centralne jest z lewej strony bagażnika, po otwarciu lewego schowka).
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 31 sie 2010, 11:58

pawelk600 pisze:arekjask, Myślę ża zanim zaczniesz wydawać kasę na czujniki, elektryków etc., możesz spróbować zamienić miejscami czujniki.
Mechanik zamieniał mi już miejscami czujniki, ale nie pamiętam, czy dwa skrajne, czy dwa z prawej strony. Nie jestem w tej chwili pewny, czy one wszystkie są identyczne, tzn. czy pasują każdy w miejsce innego.

Zamieniałem je miejscami po odczycie błędu z VAG-a o uszkodzeniu prawego skrajnego czujnika. Po zamianie VAG dalej pokazuje uszkodzenie prawego skrajnego. Odczyt wartości (odległości) za pomocą VAG-a zrobiłem tylko raz, wczoraj. Jak zamienię miejscami czujniki to pokombinuję z odczytami jeszcze raz.

Ale skłaniam się do opcji, że to może być uwalona wiązka kabli. Gdyby był problem z czujnikiem, to po zamianie czujników VAG powinien pokazać błąd innego czujnika, a on uparcie pokazuje błąd prawego skrajnego.

DANIEL111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DANIEL111 » 03 wrz 2010, 11:27

Kolego i jak sobie poradziłeś z tym problemem?

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 03 wrz 2010, 12:00

Jeszcze sobie nie poradziłem. Za 2 tygodnie mechanik ma rozebrać mi tył, to wtedy przyjrzę się kablom.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja